Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να βοηθήσουν στην πρόωρη διάγνωση και θεραπεία της ασθένειας, προτού ακόμα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια.
Επιστήμονες έχουν εντοπίσει δεκάδες γονίδια που λειτουργούν διαφορετικά στον εγκέφαλο των ανθρώπων που πάσχουν από σχιζοφρένεια. Πρόκειται για μια ανακάλυψη, η οποία βοηθά στην αναζήτηση νέων φαρμάκων για την θεραπεία της ψυχικής αυτής κατάστασης.
Πολλά από αυτά τα 49 γονίδια, που βρέθηκαν σε δείγματα εγκεφάλου όταν δωρήθηκαν από ανθρώπους με σχιζοφρένεια, χαρακτηρίζονται από τον λαθεμένο τρόπο που επικοινωνούν μεταξύ τους.
«Είμαστε κοντά στο να δούμε τι πηγαίνει λάθος με την σχιζοφρένεια και αυτό μας δείχνει πού να στοχεύσουμε για την θεραπεία», ισχυρίζονται οι επιστήμονες.
Οι ανωμαλίες στον τρόπο που τα 49 αυτά κύτταρα στέλνουν σήματα μεταξύ τους και ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο λειτουργούν σχετίζονται με την ασθένεια της σχιζοφρένειας.
Η σχιζοφρένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από ψευδαισθήσεις και διαταραχή στη σκέψη, είναι πολύ πιο συνηθισμένη στους άνδρες από ό, τι στις γυναίκες και συνήθως διαγιγνώσκεται σε προχωρημένη εφηβεία ή σε πρώιμη ενηλικίωση. Επηρεάζει σχεδόν έναν στους εκατό ανθρώπους.
Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατάσταση αυτή λαμβάνει χώρα όταν ο εγκέφαλος παράγει μεγάλη ποσότητα από τη χημική ουσία που αποκαλείται ντοπαμίνη, ενώ σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, το επίστρωμα που περιβάλλει τα κύτταρα των νεύρων είναι κατεστραμμένο σε ανθρώπους με σχιζοφρένεια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ώστε να οδηγήσουν σε νέους τρόπους διάγνωσης της ασθένειας, προτού καν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια. Έτσι, η σχιζοφρένεια ίσως μπορεί να θεραπεύεται πρόωρα και αποτελεσματικά, προσφέροντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους ανθρώπους αυτούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου