Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Σοκολάτα: σύμμαχος ή εχθρός για τα παιδιά μας;

Ένα θα σας πω: ο μπαμπάς μου πούλαγε σοκολάτες! Καταλαβαίνετε ότι τα ντουλάπια της μαμάς ήταν κάτι σαν θησαυροφυλάκια!
Κάθε πρωί που σηκωνόμουν για να πάω σχολείο έτρωγα και μία, έτσι για να μου φτιάξει η διάθεση. Γυρνώντας, πάλι τα ίδια. Τι κατάφερα; Πολλά σφραγίσματα! Δεν έχω παράπονο, δόντι δεν έβγαλα άρα υπάρχουν και χειρότερα… Όπως μου λέει και ο καλύτερος μου φίλος «πρέπει να τρως σοκολάτες από ασαράντιστη…»
Τώρα, μαμά πια, είμαι σε δίλημμα.. το μαγαζί του μπαμπά μου έκλεισε κι έτσι τέρμα οι τσικολάτες…
Κακά τα ψέματα. Η σοκολάτα δεν κάνει καλό παρά μόνο αν υπάρχει μέτρο. Μπορείτε να βάλετε μέτρο στα παιδιά;
Όλοι μπορούμε.
Για αρχή θα αναφέρουμε τα καλά της σοκολάτας. Και ναι, υπάρχουν.
Πρώτα απ’ όλα ενέργεια. Η σοκολάτα εκκρίνει την ουσία δοπαμίνη κι έτσι κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης της νιώθουμε μια ψυχική ανάταση και ευφορία. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο μόλις τη φάμε είμαστε μέσα στη τρελή χαρά!
Άλλη ουσία που περιέχεται στη σοκολάτα και προκαλεί επίσης χαρούμενο συναίσθημα είναι η ανανδαμίδη. Σας ακούγεται περίεργο σαν ονομασία αλλά μόλις φάτε το σοκολατάκι σας θα τη θυμηθείτε.
Αυτά μόνο είναι τα καλά.Τα άσχημα είναι λίγο περισσότερα αφού βλέπετε η σοκολάτα παχαίνει αν υπερβούμε το μέτρο. Σε παιδιά κάτω των 4 ετών βασικά απαγορεύεται αφού μπορεί να βλάψει το συκώτι. Η κατανάλωση της δημιουργεί επίσης και τερηδόνα γι’ αυτό καλό θα ήταν αφού τη φάμε να πλύνουμε αμέσως τα δοντάκια μας.
Το βασικότερο συστατικό της σοκολάτας είναι τα λιπίδια. Έτσι, αν υπάρχει η λεγόμενη « υπερλιπιδαιμία» τα προβλήματα αυτόματα πολλαπλασιάζονται. Αυτή αυξάνει τους κινδύνους για εγκεφαλικά και καρδιοαγγειακά νοσήματα στην ενήλικη ζωή του παιδιού.
Τέλος η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση στο παιδί λόγω της καφεΐνης που περιέχεται στη σοκολάτα.
Πώς όμως θα πούμε όχι στο παιδί;
Τα μικρά παιδιά αρχικά δεν θα πρέπει να γνωρίζουν την ύπαρξη της σοκολάτας. Αν δουν κάποιο άλλο παιδάκι να τρώει, προτιμήστε να το « παρασύρετε» σε κάποια άλλη απόλαυση, ίσως σε κάποιο μπισκότο.
Όσο για τα μεγαλύτερα παιδιά εξηγήστε τους τούς κινδύνους που κρύβει η σοκολάτα και πείτε τους ότι μπορούν να φάνε μέχρι μια συγκεκριμένη ποσότητα ολόκληρη τη βδομάδα. Αν επιλέξουν να τη φάνε σε μια μέρα απλά δεν θα τη ξαναδούν.
Μην τα επιβραβεύετε ποτέ με τέτοιου είδους γλυκίσματα που μόνο περιττές θερμίδες διαθέτουν. Καλύτερα να του φτιάξετε το αγαπημένο του φαγητό.
Φτιάξτε μόνες σας γλυκά που είναι σίγουρα πιο καθαρά και μπορείτε να ελέγχετε την ποσότητα σοκολάτας που θα βάλετε. Αν τελικά αγοράσετε, προτιμήστε μικρές ποσότητες. Αν υπάρχει « διακαής πόθος» για γλυκό, αγοράστε γιαούρτια και προσθέστε μέσα μέλι ή κορν φλέικς σοκολάτας.
Τέλος, μην απαγορεύετε τίποτα. Το απαγορευμένο είναι πάντα πιο γλυκό…
Δίνετε πάντα βάση στη ποσότητα και στη ποιότητα. Όλα κάνουν καλό αρκεί πάντα να υπάρχει μέτρο. Το είπαν οι αρχαίοι πριν από εμένα: «παν μέτρον άριστον!» και το πολύ δυσάρεστον, προσθέτω εγώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: