Σύντομα οι αστυνομικές αρχές θα μπορούν να «δουν» το χρώμα των ματιών των εγκληματιών με βάση το DΝΑ που συλλέγεται στον τόπο του εγκλήματος, χάρη σε μια νέα γενετική μέθοδο.
Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Μάνφρεντ Κάιζερ από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Εράσμους στο Ρότερνταμ, ανέπτυξε μια μέθοδο που «βλέπει» το χρώμα των ματιών με πρωτοφανή ακρίβεια. Η μέθοδος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ανάλυση αρχαίου γενετικού υλικού ρίχνοντας φως στον σύγχρονο άνθρωπο ή ακόμη και στους Νεάντερταλ. Δεδομένου επίσης ότι το χρώμα των ματιών προσδιορίζεται από πολλά γονίδια, η νέα μελέτη δημιουργεί ελπίδες για προγνωστικά γενετικά τεστ που θα αφορούν νόσους οι οποίες επηρεάζονται από πλήθος γονιδίων, όπως είναι οι καρδιοπάθειες. Οι ερευνητές μελέτησαν το DΝΑ περισσότερων από 6.000 Ολλανδών- ποσοστό της τάξεως του 68% του συγκεκριμένου δείγματος είχε μπλε μάτια, ενώ γύρω στο 23% είχε καφέ μάτια. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε οκτώ γονίδια τα οποία είναι γνωστό ότι συνδέονται με το χρώμα των ματιών. Η μεγαλύτερη επίδραση στο χρώμα των ματιών ορίζεται συγκεκριμένα από δύο γειτονικά γονίδια, τα ΟCΑ2 και ΗΕRC2, που έχουν την έδρα τους στο χρωμόσωμα 15, ωστόσο ούτε αυτά τα γονίδια δίνουν πλήρη εικόνα για το χρώμα των ματιών. Προκειμένου να έχουν πιο καθαρή εικόνα, οι επιστήμονες από το Ρότερνταμ μελέτησαν μονονουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς (SΝΡ) σε αυτά τα οκτώ γονίδια που συνδέονται με το χρώμα των ματιών (πρόκειται για πολυμορφισμούς που προκαλούνται από την αλλαγή ενός μοναδικού νουκλεοτιδίου και οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη γενετική ποικιλομορφία μεταξύ των ανθρώπων). Χρησιμοποίησαν μαθηματικούς αλγορίθμους και ανακάλυψαν έξι SΝΡ που όριζαν αν το χρώμα των ματιών ήταν μπλε ή καφέ με ακρίβεια άνω του 90%, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό έντυπο «Current Βiology».
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι τα υπάρχοντα γενετικά τεστ δεν έχουν ακρίβεια μεγαλύτερη του 80%, η νέα εξέταση θεωρείται πολύ σημαντική και το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής της Ολλανδίας αναμένεται να τη χρησιμοποιήσει για επίλυση υποθέσεων μέσα σε ένα έτος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου