Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η Citigroup προβλέπει χρεοκοπία της Ελλάδας μετά τον Δεκέμβριο

Μαύρα μαντάτα για την Ελλάδα φέρνει σε ανάλυσή της η Citigroup, καθώς προεξοφλεί μεν ότι η Έκθεση της Τρόικα τον Σεπτέμβριο θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία, και θα πάρουμε την επόμενη δόση, αλλά σημείωνει πως είναι πολύ πιθανό να διακοπεί η χρηματοδότηση το Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, στην ενημέρωσή των αναλυτών της Citigroup, με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου, σημειώνεται ότι οι γερμανοί πολιτικοί δηλώνουν «πρόθυμοι να δώσουν στην Ελλάδα λίγο περισσότερο χρόνο για την υλοποίηση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία δεν θέλει να παρέχει πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ελλάδα». Χρηματοδότηση που είναι απαραίτητη για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο χρόνια όπως θα ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς από Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ στη σειρά επαφών που ξεκινά από την Τετάρτη.
Οι αναλυτές της Citigroup σημειώνουν ακόμα σχόλια γερμανών αξιωματούχων σύμφωνα με τα οποία «υπάρχει πιθανότητα να καταφέρει η Ελλάδα να "περάσει" την επερχόμενη αξιολόγηση της Τρόικα τον Σεπτέμβριο» και να πάρει την επόμενη δόση των 31 δισ. ευρω.
Αμέσως μετά όμως η Citigroup σημειώνει πως θεωρεί ότι «η Ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας ακόμα και με πιο εκτεταμένο πρόγραμμα». Και αυτή η αδυναμία της κυβέρνησης, κατά τους αναλυτές, συνεπάγεται ότι «το τέλος της χρηματοδότησης της Τρόικα είναι πολύ πιθανό στον επόμενο γύρο αξιολόγησης, που έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο». Ουσιαστικά, δηλαδή, η Citigroup θεωρεί πολύ πιθανή, αν όχι αναπόφευκτη, την ελληνική χρεοκοπία στο τέλος του 2012, λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης από την Τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: