Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Από πότε και γιατί οι μουσουλμάνοι είναι ειδική κατηγορία στις πενελλαδικές;

Περνάνε στα Πανεπιστήμια γράφοντας 1,2 & 3.
Στη μέγκενη της οικονομικής κρίσης που φαίνεται να αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή των σχολών δεκάδων υποψηφίων, τμήματα γενικών και ειδικών κατηγοριών ανοίγουν τις πύλες των τελειοφοίτων Λυκείων με βάση εισαγωγής λιγότερο από 10.000 μόρια, διευκολύνοντας έτσι το σύνολο των υποψηφίων να περάσουν το κατώφλι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Να σημειωθεί ότι οι επιτυχόντες στα ΑΕΙ ανέρχονται σε 45.559 και στα ΤΕΙ σε 32.689.
Τεράστιες αποκλίσεις παρουσιάζονται και στις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ. Στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων για τους αποφοίτους των ημερήσιων Ενιαίων Λυκείων η βάση φτάνει τα 17178 μόρια, ενώ οι Μουσουλμάνοι μπορούν να εισέλθουν στο εν λόγω τμήμα με βάση 4,9.
Με 17018 μόρια οι υποψήφιοι γενικής κατηγορίας εισήχθησαν στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής Πειραιά, ενώ με μόλις 3093 οι Μουσουλμάνοι.
Με 8846 έχουν την τύχη να εισαχθούν οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών στην Γαλλική Φιλολογία Αθηνών, ενώ η βάση στη γενική κατηγορία διαμορφώνεται βάσει του βαθμού του τελευταίου στα 11928.
Στο πανεπιστημιακό τμήμα Ιερατικών Σπουδών στην Αθήνα, οι υποψήφιοι από Ενιαία Ημερήσια Λύκεια μπορούν να περάσουν το κατώφλι της Σχολής με 9432 μόρια.
Από τα χαμηλότερα στη λίστα των ΤΕΙ εμφανίζεται το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά, όπου για τους αποφοίτους Ενιαίων Λυκείων η βάση εισαγωγής αγγίζει τα 8714 μόρια, ενώ για τις ειδικές κατηγορίες Μουσουλμάνων τα μόρια εισαγωγής φτάνουν μόλις τα 1584 μόρια, δηλαδή η σχολή αποκτά αυτομάτως βαθμό πρόσβασης μόλις… 1.
Στα ίδια μήκη κύματος, το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Ηράκλειο της Κρήτης έχει βάση εισαγωγής 5070, ενώ χαρακτηριστική περίπτωση είναι το ΤΕΙ Λογιστικής Πάτρας, όπου η βάση εισαγωγής είναι 12013 και για την ειδική κατηγορία των Μουσουλμάνων είναι μόλις 3226 μόρια.
Στο ΤΕΙ Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων στη Λάρισα, η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 7062 μόρια, ενώ για τους πολύτεκνους η βάση εισαγωγής φτάνει τα 4118 μόρια.
Στο Ληξούρι Κεφαλλονιάς και τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων οι εισακτέοι απαιτείται να έχουν συγκεντρώσει μόλις 7309 μόρια, όταν για τους πολύτεκνους η βάση είναι 4372 μόρια. Εξίσου πεσμένη και η βάση εισαγωγής στο ίδιο τμήμα της Λάρισας, όπου τα μόρια εισαγωγής για τους αποφοίτους από τα Ενιαία Λύκεια φτάνουν τα 9815 (για τους Μουσουλμάνους η βάση δεν ξεπερνά το 4).
Με βάση το 3,9 περνούν οι υποψήφιοι που ονειρεύονται μία θέση στο Πυροσβεστικό Σώμα (κατηγορία πολυτέκνων).
Στη Κοζάνη και το τμήμα ΤΕΙ Βιομηχανικού Σχεδιασμού, η βάση εισαγωγής είναι 6578 και η αντίστοιχη για τους Μουσουλμάνους 3476.
Στην Τεχνολογία Τροφίμων οι Μουσουλμάνοι εισάγονται με βάση εισαγωγής μόλις… 2 στο τμήμα της Καλαμάτας. Με 2296 επιτυγχάνεται η εισαγωγή Μουσουλμάνων και στο τμήμα Πολιτικών Υποδομών στον Πειραιά.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Εντυπωσιακό είναι ότι μαθητής που έγραψε 3 και πάνω από 10 στην Ξένη Γλώσσα μπαίνει στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγίου Νικολάου. Η πιο χαμηλή βάση εντοπίζεται στο ΤΕΙ Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγίου Νικολάου με 4.304 μόρια και ειδικό μάθημα την ξένη γλώσσα και άρα κάποιος έγραψε περίπου 3 μέσο όρο και πάνω από 10 στην ξένη γλώσσα, έχει τη δυνατότητα να φοιτήσει στην εν λόγω σχολή. Περίπου 6,5 με 7 μέσο όρο έγραψε ένας υποψήφιος που μπήκε στο ΤΕΙ Υδατοκαλλιεργειών Μεσολογγίου, καθώς η βάση εκεί είναι 6.444 μόρια.
http://planet-greece.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: