Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Στη γραμμή Μέρκελ και ο Ολάντ

Οι ελπίδες για θερμότερη στάση της Γαλλίας υπέρ της Ελλάδας δεν επιβεβαιώθηκαν στη σημερινή συνάντηση Ολάντ-Σαμαρά στο Παρίσι. Χωρίς να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από τη Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος πρόσφερε φραστική στήριξη στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «πρέπει να παραμείνει στο ευρώ», επιισήμανε όμως ότι αυτό συναρτάται με την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής.
Στο ζήτημα της επιμήκυνσης αναφέρθηκε μόνον εμμέσως, με την επισήμανση ότι αποφάσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα θα ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και αφού θα έχει προηγηθεί έκθεση της τρόικας που θα επιβεβαιώνει ότι η χώρα εκπληρώνονται τις δεσμεύσεις της.
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος και την υπέρβαση της κρίσης.
Η συνάντηση στο Μέγαρο διήρκεσε πολύ περισσότερη ώρα απ' ό,τι ήταν προγραμματισμένο - ένδειξη της σημασίας που απέδωσαν στη συνάντηση και οι δύο πλευρές.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος Ολάντ τόνισε ότι «δεν θα χρειαστεί να τεθεί ποτέ ξανά το ερώτημα» εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.
«Είναι και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ», επισήμανε ο κ. Ολάντ, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η χώρα θα πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία της στην εφαρμογή των οικονομικών μέτρων και των μεταρρυθμίσεων, με τρόπο που είναι ανεκτά από τον ελληνικό λαό.
Πολιτικοί σχολιαστές επισήμαιναν ότι αν και σαφώς πιο θερμές υπερ της Ελλάδας, οι δηλώσεις Ολάντ ήταν ευθυγραμμισμένες με εκείνες της Μέρκελ. Επί της ουσίας, ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε ως βάση αποφάσεων την έκθεση της τρόικας, σημειώνοντας ότι εφόσον επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα εκπληρώνει τις οικονομικές και νομοθετικές υποχρεώσεις της, «η Ευρώπη πρέπει να κάνει αυτό που οφείλειι».
Σαμαράς για ανάπτυξη
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ολάντ, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι θα χάσουν το στοίχημα αυτοί που ποντάρουν σε αποτυχία της Ελλάδας. «Η χώρα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ξεπεράσει την κρίση, θα παραμείνει στο ευρώ και θα παίξει τον ρόλο που της αρμόζει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, επανέλαβε ότι το πρώτιστο είναι η ανάπτυξη και έδωσε έμφαση σε τρεις τομείς:
- διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
- ιδιωτικοποιήσεις
- φορολογική δικαιοσύνη,
Πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι «οι λαοί που υποφέρουν, πρέπει να βοηθηθούν για να διατηρήσουν τη δημοκρατία, την αξιοπρέπειά τους και την κοινωνική συνοχή»

Δεν υπάρχουν σχόλια: