Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Κρεμαστινός: Τα μέτρα να εγκριθούν με δημοψήφισμα και όχι από τη Βουλή

Θέμα δημοψηφίσματος για τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση για την επόμενη διετία θέτει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Δημήτρης Κρεμαστινός, αν αυτά παραβιάζουν την προγραμματική συμφωνία, τονίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει κοινωνική έκρηξη.
Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός τονίζει οτι ο «μέσος Έλληνας πολίτης» είναι εντελώς αρνητικός να υποστεί νέες θυσίες, καθώς θεωρεί ότι «το πολιτικό σύστημα είναι ανίκανο ή πλήρως υποταγμένο σε συμφέροντα». Κι αυτό γιατί όπως τονίζει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, οι πολίτες βλέπουν ότι το πολιτικό σύστημα «δεν θέλει να προωθήσει ουσιαστικές μεταβολές που θα διασφαλίσουν κοινωνική δικαιοσύνη». Αναφέρει δε χαρακτηριστικά την αδυναμία των κυβερνήσεων «να φορολογήσουν αυτούς που πρέπει», «να εισπράξουν το ΦΠΑ», να υποχρεώσουν τους φοροκλέφτες να εκδίδουν αποδείξεις και να υποχρεώσουν όσους έβγαλαν δισεκατομμύρια στο εξωτερικό να τα επαναφέρουν.
Για τα νέα μέτρα, ο κ. Κρεμαστινός τονίζει κατ' αρχάς «να δούμε ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα». Παράλληλα σημειώνει ότι «κάθε μέτρο που δεν ειπώθηκε προεκλογικά και είναι αντίθετο στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων θα επιφέρει αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής». Τονίζει ότι ο ίδιος ελπίζει να μη γίνει αυτό, διαφορετικά «η οικονομία θα καταρρεύσει και η χώρα θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο». Εάν όμως η κυβέρνηση αναγκαστεί να πάρει μέτρα εκτός της προγραμματικής συμφωνίας, τότε ο πρώην υπουργός τονίζει ότι θα πρέπει να εξηγήσει γιατί αναγκάζεται να το κάνει και «ποιες θα είναι οι επιπτώσεις εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνει».
«Στην περίπτωση αυτή», υπογραμμίζει ο κ. Κρεμαστινός «δεν αρκεί μόνο η Βουλή να αποφασίσει αλλά και ο λαός με τη στάση του να τα υιοθετήσει. Διαφορετικά ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν οι ακραίες κοινωνικές αντιδράσεις είναι τα μέτρα αυτά να εγκριθούν με δημοψήφισμα από τον ελληνικό λαό. Αυτό θα καταστεί αναγκαίο γιατί μεταξύ κοινωνικής αναρχίας και δημοψηφίσματος υπερέχει η λύση του δημοψηφίσματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: