Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Απίστευτη Οικονομική Εξαθλίωση των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

Υπάρχει σίγουρα το αίτιο που προκαλεί την κοινωνική αναταραχή και τις μαζικές εκδηλώσεις αγανάκτησης στην πατρίδα μας, καθώς η ανεργία έχει εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια ιδιαίτερα στους νέους να αγγίζει το εξωφρενικό ποσοστό του 60%, οι κοινωνικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί, οι αυτοκτονίες λόγω της χαμένης αξιοπρεπείας και υπερηφάνειας είναι καθημερινές, ιδιαίτερα μετά το 2009 και την υιοθέτηση των σαρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που επεβλήθησαν στον ελληνικό λαό υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ. Η συνέχεια στο σήμερα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα λιτότητας, περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων, προσπάθεια για απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μεταρρύθμιση του εμπορίου και των ιδιωτικοποιήσεων και τέλος πάταξη της φοροδιαφυγής και αναδιάρθρωση των κρατικών υπηρεσιών.
Η Ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ “σφύρας και άκμονος” από τη βασανιστική επιλογή ανάμεσα στη λήψη όλο και περισσότερων μέτρων λιτότητας, τα οποία έχουν ήδη ωθήσει τη χώρα σε οικονομικό σπιράλ θανάτου, με το φάντασμα της εξόδου από την ευρωζώνη να υπερίπταται σε μόνιμη βάση. Η χώρα δεν είναι μόνο απελπισμένη, αλλά είναι σε παράλυση. Είναι καθημερινές οι ιστορίες απάτης από τους επιχειρηματίες που φοροδιαφεύγουν και τους απατεώνες που λαμβάνουν με πλαστά δικαιολογητικά συντάξεις και επιδόματα από το πτωχευμένο δημόσιο.
Δεδομένου ότι και οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν υπό την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάρρευση, με σημαντικές ελλείψεις και μια συλλογική αίσθηση της μοίρας που συγκρίνεται μόνο από τη δυσλειτουργία που περιβάλλει την κατάσταση, οφείλω για μια ακόμη φορά να επανέλθω στο θέμα, το οποίο έθιξα προ καιρού, δοθέντος ότι το ηθικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το σημαντικότερο στοιχείο για την επιτυχή έκβαση οποιασδήποτε κρίσεως ή οποιουδήποτε πολέμου.
Ο θυμός, στη λιτότητα που απαιτήθηκε σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ έχει δώσει τη θέση του στον φόβο για το άγνωστο, στο φόβο για το μέλλον. Όμως το υψηλό ηθικό είναι το πνεύμα, το οποίο διαποτίζει την όλη σφαίρα των στελεχών και μαζί με την πολιτική βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) αποτελούν το δυναμικό για μια περιφανή νίκη. Άπαξ δια παντός, αποτελεί φτηνή φιλοσοφία, εάν διατυπώσουμε κανόνες και αρχές που αγνοούν το ηθικό των στελεχών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις όχι μόνο τις πολεμικές, αλλά και σε περιόδους ειρήνης, ώστε να διατηρούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας.
Το υψηλό ηθικό, η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια, είναι το δυναμικό σύστημα που οφείλει να προβάλλεται στους Αξιωματικούς μας ως αυθύπαρκτα στοιχεία για να αισθανόμαστε ασφαλείς. Οι ευγενέστερες των αρετών, ο χάλυβας, που εξασφαλίζει στο ξίφος την οξύτητα της κόψης του και την λάμψη του. Φρονώ, ότι είναι αδύνατο να νοηθεί διακεκριμένος Αξιωματικός, στερημένος αυτών των αρετών, ήτοι δεν γίνεται ποτέ να καταστεί υπηρέτης των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, που να μην έχει έμφυτη την ψυχική δύναμη, την οποία θεωρούμε πρωταρχική προϋπόθεση για τέτοια σταδιοδρομία.
Όμως η δικαιοσύνη και η σύνεση είναι ο αιώνιος δραπέτης από τα συμβούλια των κυβερνώντων όταν καταρτίζουν μισθολόγιο ή περικόπτουν δικαιώματα για τους “ένστολους υπηρέτες” της πατρίδας μας. Τελευταία οι περαιτέρω περικοπές στα ήδη πετσοκομμένα μισθολόγια των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, προκαλεί πραγματική προσβολή και κάνει σαφές το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτοί και οι οικογένειές τους καθώς ξεπερνά και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, αφού τα τελευταία τρία έτη έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις του εισοδήματός τους. Η οικονομική εξαθλίωση στην οποία συστηματικά τους οδήγησαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνώντες είναι απίστευτη, αλλά πέρα για πέρα πραγματική. Διακρίνουμε απογοητευμένους Αξιωματικούς με καταρρακωμένο ηθικό, ενώ οι κυβερνώντες επιβάλλουν πλέον την ταπείνωση τους με περαιτέρω περικοπές της τάξεως του 12% στα ονομαζόμενα ειδικά μισθολόγια.
Το μέτρο της σίτισης και της παροχής στέγης σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στο υπηρετών προσωπικό, είναι προσανατολισμένο προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι όμως ενδεικτικό της ένδειας αυτών των ανθρώπων που θέλουμε να είναι υπερήφανοι για τη στολή που φοράνε. Είναι η πραγματικότητα που δείχνει πως η κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Μέσα στις μονάδες οι λέξεις ‘άχαρο’, ‘θλιβερό’, ‘έρημο’, ‘καταραμένο’ σου έρχονται στο νου ακατανίκητα, συνοπτική περιγραφή της κατάστασης.
Το αποτέλεσμα ενός πολέμου δεν εξαρτάται μόνο από τις πολεμικές μηχανές αλλά κυρίως από το ηθικό των στελεχών, που πρέπει αμφότερα να συμπεριφέρονται σαν ένα κράμα μετάλλου που δεν μπορούν να διαχωριστούν με καμιά χημική διαδικασία. Ο όρος ηθικό εδώ σε αυτό το άρθρο αναφέρεται στις ηθικές και ψυχολογικές δυνάμεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο λόγος για αυτές τις δύο έννοιες είναι, ότι η αντίληψη για τη συνέπεια στα λόγια και τις πράξεις είναι η ψυχολογική κόλλα που κατέχουν από κοινού την οποιαδήποτε κοινότητα.
Είναι κουφός όποιος δεν έχει ακούσει ακόμη τις αγωνιώδεις κραυγές για την καταρράκωση του ηθικού και είναι τυφλός όποιος δεν έχει αντιληφθεί την απώλεια της υπερηφάνειας των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτές τις αρχές πρέπει να έχουν κατά νου οι κυβερνώντες και να εργαστούν σκληρά αντί απλά να διαχειρίζονται τις καταστάσεις. Πρέπει να βρίσκονται κοντά στον απλό στρατιώτη μέχρι τη στρατιωτική ηγεσία, για να δώσουν ξανά όραμα στο ηθικό κόστος που μπορεί να είναι η στρατιωτική νίκη μια επιτυχία και άξια του ονόματός της.
*Αρχιπλοίαρχος (εα) Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς
Γενικός Διευθυντής του Strategy International
http://www.analystsforchange.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: