Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Η κρίση «τσακίζει» ακόμη και τα τάματα της Παναγιάς

Ο θρησκευτικός τουρισμός περνάει τη δική του κρίση. Μια από τις παράπλευρες απώλειες της οικονομικής ύφεσης είναι η μείωση της κίνησης στα προπύργια του Δεκαπενταύγουστου, όπως είναι η Πάρος και η Τήνος.
Η επισκεψιμότητα της Τήνου φέτος το Δεκαπεντάγουστο θα είναι μειωμένη κατά 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου του νησιού Ανδρέας Τσιμέκης στην εφημερίδα Τα Νέα. Ακόμη και στα εμπορικά καταστήματα, στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Παναγία, η πτώση φτάνει το 60-70%. Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι χιλιάδες επισκέπτες κατακλύζουν κάθε χρόνο τους προορισμούς για το καθιερωμένο τάμα στην Παναγία δίνοντας έτσι μεγάλα ανάσα σε καταστήματα και καταλύματα του νησιού, αφήνοντας μεγάλα ποσά στην τοπική οικονομία.
Ο πρόεδρος του εμπορικού συλόγου Τήνου αποκαλύπτει, επίσης, ότι ο θρησκευτικός τουρισμός έχει μεταμορφωθεί σε προσκυνηματικό τουρισμό και οι επισκέπτες έρχονται στο νησί, προσκυνούν και αποχωρούν, με αποτέλεσμα να μένουν άδεια τα ξενοδοχεία της πόλης και να ερημώνουν τα καταστήματα και τα εστιατόρια της πρωτεύουσας.
Μείωση παρατηρείται όμως και στα τάματα, τα χρυσά, ασημένια ή επάργυρα αντικείμενα που οι πιστοί αφιερώνουν στην Παναγία. Η πτώση στις πωλήσεις τους αγγίζει φέτος το 40% λόγω της κρίσης αφού τα χρήματα είναι πλέον περιορισμένα και δαπανώνται σε άλλα ανελαστικά έξοδα. Οι περισσότεροι πιστοί τα τελευταία χρόνια επιλέγουν τα επάργυρα τάματα αφού οι τιμές για τα χρυσά και τα ασημένια είναι πολύ υψηλές.
Παρά την κρίση, πάντως, οι πιστοί αναμένεται να συρρεύσουν τόσο στην Παναγία της Τήνου όσο και στην Παναγία Σουμελά της Βέροιας. Δημοφιλείς παραμένουν και άλλοι προορισμοί σε νησιά της Ελλάδας όπου οι πιστοί συνδιάζουν τον θρησκευτικό τουρισμό με τις διακοπές τους.
Κάθε χρόνο, από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται την παναγία της Τήνου. Πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται στην Παναγία Σουμελά και, όπως υποστηρίζουν στελέχη του κλάδου, αν ο θρησκευτικός τουρισμός δεν ήταν τόσο παραμελημένος στη χώρα μας θα μπορούσε να αναπτύξει μεγαλύτερη δυναιμική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: