Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Τρομοκρατικά σενάρια αναδρομικού κουρέματος του εφάπαξ Δημοσίου και ΔΕΚΟ

Σενάρια ακόμη και για αναδρομικό κούρεμα των εφάπαξ που καταβάλλουν ασφαλιστικά Ταμεία του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και άλλων φορέων εξετάζει η κυβέρνηση.
Στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας μπαίνουν Ταμεία που χορηγούνεφάπαξ υψηλότερο από τις εισφορές τις οποίες καταβάλλουν οι δικαιούχοιστη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα τα «Νέα», το στίγμα για αναδρομική εφαρμογή του μέτρου έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας πως είναι μακριά από τις πεποιθήσεις του «η λογική τού όσοι πρόλαβαν πρόλαβαν».
Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα σενάρια προβλέπει πως για όσα Ταμεία ισχύσει μείωση του εφάπαξ, θα συνοδευτεί και από τμηματική παρακράτηση στις συντάξεις εκείνων που το έχουν ήδη λάβει ώστε σε διάστημα δύο ή τριών ετών να επιστραφεί το όποιο επιπλέον ποσό από το νέο πλαφόν, όπως αυτό θα καθοριστεί.
Πρόκειται ουσιαστικά για 21 Ταμεία όπου σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του υπουργείου Εργασίας οι εισφορές των ασφαλισμένων κυμαίνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από το εφάπαξ με την απόκλιση να φτάνει ακόμη και στο 83%.
Οι συζητήσεις σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου και υπουργείου Εργασίας εστιάζονται επίσης στον χρονικό ορίζοντα που θα εφαρμοστεί η αναδρομικότητα στην περικοπή των εφάπαξ, με κάποιες σκέψεις να αναφέρουν την τριετία - δηλαδή να προβλεφθεί αναδρομική ισχύ για τα εφάπαξ που χορηγήθηκαν από το 2009 και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: