Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα

Για τρίτη συνεχή χρονιά το όνειρο των Ποντίων θα γίνει πραγματικότητα και Προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου θα τελεστεί η Θεία λειτουργία στην ιστορική Μονή Παναγία Σουμελά. 
Εκατοντάδες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, θα ανέβουν στο όρος Μελά για να υμνήσουν τη Μεχαλόχαρη.
Οι προσκυνητές, αναμένεται να επισκεφθούν την Τραπεζούντα από την Ελλάδα, την Κύπρο, από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Ηδη οι τοπικές αρχές έχουν κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για να υποδεχθούν τους επισκέπτες και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Στην περυσινή λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε τονίσει « η Παναγία Σουμελά, μιλάει στα στην ψυχή σας και συγκλονίζει την ύπαρξή σας όπου και εάν ευρίσκεται σας χαιρετούμε από τον τόπον όπου ευρίσκονται οι ρίζες σας. Παρχαρομάνα ελάλησαν και εμείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά, της ήλθαμε εδώ εκ΄ μέρους όλων σας, των απανταχού Ποντίων», τόνισε.
Η Πατριαρχική Θεία λειτουργία είχε γίνει για πρώτη φορά το 2010 με άδεια του τουρκικού κράτους, που έπαψε να λειτουργεί πριν από 90 χρόνια και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.
και στην πρώτη λειτουργία αλλά και στην περυσινή τα μέτρα ασφαλείας της τουρκικής αστυνομίας ήταν ισχυρά και δεν είχε προκύψει το παραμικρό πρόβλημα με τους εθνικιστές της Τραπεζούντας.
O νομάρχης της Τραπεζούντας Ρετζέπ Κιζιλτζίκ δήλωσε πως οι τουρκικές αρχές με την χορήγηση της πρώτης άδειας για λειτουργία το 2010, « έδειξαν πως σέβονται όλες τις θρησκείες. Θέλουμε τους ανθρώπους να έρχονται στην περιοχή μας και για τουρισμό, και να προσκυνούν με την ησυχία τους. Αυτό αναμένουμε να γίνει και φέτος».
Αναμένεται να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και των τουρκικών μέσων ενημέρωσης για την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Παναγία Σουμελά . Στις προηγούμενες λειτουργίες είχαν μεταφερθεί στην περιοχή δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία, φωτογράφοι εφημερίδων και δημοσιογράφοι για να καλύψουν το μεγάλο αυτό γεγονός της Ορθοδοξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: