Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012

Νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες

Με προκαταβολή 50% της συνολικής οφειλής,
Νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με εμπροσφοβαρή χαρακτηριστικά όμως, στο πλαίσιο προσπάθειας για άμεση άντληση εσόδων. Ετσι ενώ συνολικά προβλέπονται έως και 45 δόσεις εν τούτοις πραγματικές θα είναι 23 καθώς ως ημερομηνια έναρξης δίδεται ο Οκτώβριος του 2010. Όπερ σημαίνει ότι για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλειεφάπαξ το 50% της οφειλής και υπό υπόλοιπο σε 23 δόσεις.
Αν και ο υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης κατεβάζει το ποσό ένταξης στη ρύθμιση για τα φυσικά και για τα νομικά πρόσωπα εν τούτοις θεωρείται ότι θα έχει περιορισμένη απήχηση λόγω της μεγάλης προκαταβολής που απαιτείται για την ένταξη στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τη ΝΕΤ, η εγκύκλιος προβλέπει, μεταξύ άλλων:
- Την υπαγωγή όλων των οφειλών των παρελθόντων ετών αρκεί βέβαια να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή να έχουν περάσει τρεις μήνες από τη στιγμή που έληξαν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά το παρελθόν οι ρυθμίσεις που είχαν γίνει περιελάμβαναν και χρονικό πλαφόν.
- Για την υπαγωγή δεν προβλέπεται χρηματικό πλαφόν. Προηγούμενη ρύθμιση θυμίζουμε ότι προέβλεπε οφειλή 10 χιλιάδων ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 70 χιλιάδων για νομικά. Με την προωθούμενη ρύθμιση μπορεί κάποιος να υπαχθεί ανεξαρτήτου οφειλής.
- Ελάχιστη μηνιαία δόση ύψους 100 ευρώ σε αντίθεση με την προηγούμενη ρύθμιση που προέβλεπε ελάχιστη δόση 150 ευρώ.
Σχετικά με τους τρόπους υπαγωγής στη ρύθμιση και με βάση όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση προβλέπεται να υπάρχουν δύο περιπτώσεις με τον φορολογούμενο να επιλέγει αυτή που τον συμφέρει καλύτερα.
1. Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών να γίνει σε διάστημα 45 δόσεων. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι σ’ αυτή την περίπτωση δίνεται παράλληλα η δυνατότητα μείωσης των προσαυξήσεων που έχουν μπει στις οφειλές, ωστόσο προβλέπει επίσης την εφάπαξ καταβολή ποσού από τη στιγμή της υπαγωγής στη ρύθμιση και με πρώτο μήνα έναρξης οφειλής τον Οκτώβριο του 2010. Δηλαδή αν κάποιος θα ήθελε σήμερα να ενταχθεί θα πρέπει να καταβάλλει αρχικά το ποσό των 22 μηνών που έχουν παρέλθει από τον Οκτώβριο του 2010 και την προηγούμενη ρύθμιση και ακολούθως να αποπληρώσει το εναπομείναν ποσό στις υπόλοιπες 23 δόσεις. Επίσης σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πούμε ότι όποιος επιθυμεί την εφάπαξ καταβολή όλου του ποσού θα επωφελείται με απαλοιφή σε ποσοστό 100% των προσαυξήσεων, ενώ όποιος επιλέξει τις 45 δόσεις τότε θα επωφελείται με μείωση κατά 50% του ποσού των προσαυξήσεων.
2. Η δεύτερη περίπτωση είναι πιο απλή αλλά δεν προβλέπει την ευεργετική διάταξη της μείωσης των προσαυξήσεων που έχουν υπολογιστεί. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αποπληρωμή σε 48 δόσεις της οφειλής αρχής γενομένης από σήμερα.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο οικονομίας δίνει τη δυνατότητα σε όποιον φορολογούμενο υπαχθεί να ωφεληθεί από το «πάγωμα» της σχετικής απόφασης για αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, αλλά και από αναστολής πιθανής ποινικής δίωξης. Ωστόσο, αν κάποιος κάνει χρήση της ρύθμισης και δεν φανεί συνεπείς προς το Δημόσιο τότε μετά από τρεις μήνες τίθεται αυτόματα εκτός αυτής και όλων των ευεργετικών διατάξεών της. Παρόμοια είναι η «τιμωρία» και για όποιον επιλέξει να μην πληρώσει την προτελευταία ή την τελευταία δόση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: