Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Τα βιβλία που επηρέασαν τον Χίτλερ

Σε αυτή την εξαιρετική, πρωτότυπη μελέτη ο Timothy Ryback εξετάζει τα βιβλία εκείνα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα και την ιδεολογία του Αδόλφου Χίτλερ.
Ο Χίτλερ έμεινε γνωστός πιο πολύ για το κάψιμο βιβλίων παρά για την ανάγνωσή τους, αλλά, όπως μας δείχνει ξεκάθαρα ο Ryback, τα βιβλία αποτελούσαν αχώριστο σύντροφο του Χίτλερ σε όλη του τη ζωή. Διάβαζε με ζήλο, από την εποχή που υπηρετούσε ως δεκανέας κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο έως τις τελευταίες ημέρες πριν από την αυτοκτονία του στο Βερολίνο. Με ιδιαίτερα διεισδυτική ματιά, ο Ryback εξετάζει με λεπτομέρεια τους τόμους που διασώθηκαν από την προσωπική βιβλιοθήκη του Χίτλερ και παρουσιάζει τις ιδέες και τις εμμονές που απασχολούσαν τη σκέψη του δικτάτορα, καθώς και τις συνέπειες που είχαν αυτές για τον κόσμο.
Η «Βιβλιοθήκη του Χίτλερ» αποτελεί ένα πραγματικό επίτευγμα στον χώρο της ακαδημαϊκής έρευνας και ο Timothy Ryback, συνδυάζοντας τις αρετές του φιλολόγου, του ψυχολόγου, του ιστορικού και του βιογράφου με αυτές του ντετέκτιβ, κατορθώνει να διεισδύσει στο μυαλό του ηγέτη του Τρίτου Ράιχ.
Μπορεί λοιπόν να διέταξε να καούν εκατοντάδες βιβλία, ο ίδιος όμως διέθετε μια αξιοζήλευτη συλλογή με πρώτες εκδόσεις έργων από φιλοσόφους, ιστορικούς, ποιητές, θεατρικούς συγγραφείς και μυθιστοριογράφους, ενώ κατέτασσε τον «Δον Κιχώτη», μαζί με τον «Ροβινσώνα Κρούσο», την «Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά» και τα «Ταξίδια του Γκάλλιβερ», στα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ηταν εμβριθής μελετητής των Αγίων Γραφών και διέθετε έναν ιδιαίτερα καλαίσθητο τόμο του «Worte Christi, ή Λόγια του Χριστού»
Λένε οτι τα βιβλία που διαβάζει κάποιος μπορούν να μας πουν πολλά για τον χαρακτήρα του, το είχε πεί αλλωστε και ο Βάλτερ Μπενγιαμιν. Εκτος απο τα λογοτεχνικά βιβλια ο Χίτλερ ειχε και μια γερμανική μετάφραση της αντισημιτικής μπροσούρας του Χένρυ Φορντ «Ο διεθνής Εβραίος: Το κυρίαρχο πρόβλημα στον κόσμο», όπως κι ένα εγχειρίδιο για τα δηλητηριώδη αέρια. Το οποίο κατέγραφε λεπτομερώς τις ιδιότητες και τη δράση του πρωσικού οξέος, του θανατηφόρου ασφυξιογόνου που κυκλοφόρησε με την εμπορική ονομασία Zyklon B.
Το πορτρέτο που αναφαίνεται μας δίνει τη σπάνια δυνατότητα να δούμε από κοντά πώς σκεφτόταν και τι πίστευε η πιο διαβόητη μορφή της νεότερης ιστορίας.
ΠΗΓΗ- Εκδόσεις Πατάκη/Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: