Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012

Χωρίς να προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών το ραντεβού Σαμαρά - Γιούνκερ

ΟΙ 3 ΑΡΧΗΓΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 22 του μηνός, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, που στηρίζουν την κυβέρνηση, συνομίλησαν με τον κ. Σαμαρά και συμφώνησαν ότι δεν θα γίνει κοινή σύσκεψη των τριών, πριν συναντήσει ο πρωθυπουργός τον κ. Γιούνκερ.
Συμφώνησαν επίσης ότι θα συνομιλήσουν πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τα κρίσιμα ραντεβού του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας.
Οπως αναφέρει το Εθνος, (ρεπορτάζ: Φώφη Γιωτάκη) ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κερδίσει τη μάχη των τεσσάρων κρίσιμων ημερών, από τις 22 μέχρι τις 25 Αυγούστου, και τα διαδοχικά ραντεβού με Γιούνκλερ, Μέρκελ, Ολάντ.
Κατά τη διάρκεια του «καυτού τετραημέρου» ο κ. Σαμαράς έχει βάλει «στοίχημα» με το σαφές «μήνυμα» ότι η χώρα έχει τη βούληση να προχωρήσει στην υλοποίηση των υπεσχημένων, να διεμβολίσει το μέχρι τώρα «αρνητικό πεδίο» και να διεκδικήσει τη βέλτιστη λύση για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Δεν υπάρχει συνεργάτης του κ. Σαμαρά στο Μαξίμου που να υπονοεί κάτι διαφορετικό από το στρατηγικό σχέδιο που επιχειρεί να αναπτύξει και μέσω αυτού να πείσει ο πρωθυπουργός τους δανειστές μας ότι άμεσα (και εντός του Αυγούστου) θα υπάρξουν συγκεκριμένα «δείγματα γραφής» της όλης προεργασίας - είτε αφορά στην εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ είτε στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.
«Η Ελλάδα πρέπει επί της ουσίας να είναι έτοιμη με πλάνο μεταρρυθμίσεων να διεκδικήσει το καλύτερο και να αλλάξει διεθνώς την εικόνα της χώρας», τονίζει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας εν όψει των συναντήσεων του πρωθυπουργού στην Αθήνα με τον εκπρόσωπο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 22 Αυγούστου και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 24 και 25 του μηνός, στο Βερολίνο και το Παρίσι αντίστοιχα.
Είναι δε εξαιρετικά σημαντικό ότι προ των δύο κρίσιμων ραντεβού του κ. Σαμαρά με τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες, ο κ. Ολάντ θα μεταβεί στην καγκελαρία, καθώς έχει κλείσει συνάντηση με την κυρία Μέρκελ, προκειμένου να αναλύσουν όλες τις παραμέτρους κυρίως του ελληνικού σύνθετου παζλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: