Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

Γιατί οι Έλληνες πληρώνουν πανάκριβα τη βενζίνη και το πετρέλαιο

Οι βενζινοπώλες λένε ότι οι ακριβές τιμές οφείλονται στα 2 διυλιστήρια της χώρας (το ένα ανήκει στον Βαρδινογιάννη και το άλλο στον Λάτση από κοινού με το κράτος) και στην πολύ υψηλή φορολογία που επιβάλλεται (από παλιά όχι τώρα με τη δικαιολογία της κρίσης) στα καύσιμα και όχι στο λιανεμπορικό κέρδος τους. Το λαθρεμπόριο καυσίμων που όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει χρόνια τώρα, χρησιμοποιείται σαν αιτία για νέα φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, η απαγορευτική τιμή του οποίου ετοιμάζεται να παγώσει (να τους αρρωστήσει δηλαδή) φέτος τους φτωχούς Έλληνες.
Οι κυβερνώντες γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι υψηλές τιμές καυσίμων σκοτώνουν κάθε αναπτυξιακή διάθεση, αφού κανένα προϊόν ή υπηρεσία με τέτοια ακριβά καύσιμα δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικό, ακόμα κι αν έχει μηδενικό εργατικό κόστος. Η υψηλή παράλογη - τοκογλυφική - φορολογία (βασική αιτία της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής) και ο σαθρός ελεγκτικός κρατικός μηχανισμός, οδηγούν την Ελλάδα στην μεγαλύτερη ύφεση και την άτακτη πτώχευση της. Αλλά οι κυβερνώντες, συνεχίζουν να επιμένουν σε αυτή την πολιτική που ρημάζει την αγοραστική δυνατότητα του μέσου Έλληνα, ποου αποτελεί και τον βασικό κορμό της εσωτερικής κατανάλωσης.
Μέχρι και 2 ευρώ το λίτρο πληρώνουν οι οδηγοί για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, ενώ η μέση πανελλαδική τιμή διαμορφώνεται στα 1,814 ευρώ το λίτρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέγιστη τιμή πανελλαδικά το Σαββατοκύριακο ήταν 2 ευρώ/λίτρο.
Η υψηλότερη μέγιστη τιμή που έχει καταγραφεί αυτό το καλοκαίρι είναι 2,019 ευρώ/λίτρο (στις 28 Ιουλίου).
Οι υψηλότερες τιμές είναι στα Δωδεκάνησα (2 ευρώ), το Ηράκλειο (1,999), αλλά και τον Πειραιά (1,992).
Αντιθέτως, οι χαμηλότερες είναι σε Ηλεία (1,646), Καβάλα (1,698) και την Αθήνα (1.709).
Στην Αθήνα, η μέση τιμή βρίσκεται στα 1,793 ευρώ/λίτρο και η μέγιστη στα 1,936 ενώ στη Θεσσαλονίκη τα 1,792 και τα 1,889 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα.
Μείωση φόρου ζητούν οι βενζινοπώλες
Την ίδια ώρα, το αίτημα για άμεση και δραστική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα επαναφέρουν οι βενζινοπώλες, μετά την άνοδο στην τιμή της βενζίνης.
«Η νέα εκτόξευση των τιμών καυσίμων, λόγω της διεθνούς κερδοσκοπίας και της ισοτιμίας ευρώ- δολαρίου επιβάλει την άμεση και δραστική μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα για την ανακούφιση των καταναλωτών, της χώρας και την επιβίωση των πρατηρίων», τονίζει σχετικά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών.
Σύμφωνα με στοιχελια του Bloomberg, η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά την τιμή της βενζίνης.
Στη Νορβηγία η τιμή είναι 2,16 ευρώ το λίτρο, στην Τουρκία 2,12 ευρώ, στο Ισραήλ 1,98 και στη Σουηδία 1,84.

Δεν υπάρχουν σχόλια: