Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Οι μυστικές υπηρεσίες στις φωτιές της Χίου

«Yπάρχουν ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, ότι οι φωτιές οφείλονται σε εμπρησμό και γι’ αυτό κινητοποιήθηκε μαζί με το Πυροσβεστικό και την ΕΛΑΣ και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», αποκάλυψε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας.
Η ώρα που ξεκίνησε η φωτιά στη Χίο, η ταυτόχρονη έναρξη πυρκαγιών στη Ζάκυνθο και η εκδήλωση τόσων πολλών εστιών σε διάστημα τριών ημερών είναι στοιχεία που μελετώνται και δείχνουν ότι μπορεί να πρόκειται για έργο εμπρηστών.
Η φωτιά στη Χίο εξακολουθεί να καίει για τέταρτη ημέρα, με αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία, αλλά δεν έχει πια τα δυο μεγάλα μέτωπα στα βόρεια και νότια του νησιού.
Η καταστροφή που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα είναι πραγματικά βιβλική. Περισσότερα από 120.0000 στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, μέσα στις τέσσερις τελευταίες ημέρες, έχουν γίνει στάχτη, με τεράστιες συνέπειες που έχουν προεκτάσεις τόσο περιβαλλοντικές όσο και οικονομικές.
Οι συνολικά καμένες εκτάσεις σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (E.F.F.I.S), ανέρχονται σε (127.400) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.
Η σύνθεση των καμένων εκτάσεων:
Το 4,56% δάση πλατύφυλλων
Το 17,58% βλάστηση σκληρόφυλλων
Το 20,26% θαμνώδεις εκτάσεις
Το 30,49% διάφορες φυτικές περιοχές
Το 27,12% αγροτικές εκτάσεις
Η φωτιά έχει κάνει στάχτη και μεγάλες εκτάσεις μαστιχοκαλλιεργειών, οι οποίες ενδέχεται να φθάνουν ακόμη και το 40% του συνόλου του νησιού, γεγονός που μεταφράζεται σε τεράστια οικονομική καταστροφή για τους μαστιχοπαραγωγούς. Εκτός από τα μαστιχόδεντρα, η φωτιά έχει κατακάψει επίσης το 60% της παραγωγής των μελισσοκόμων του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: