Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Σαμαράς στην Bild: Το μόνο που θέλουμε είναι αέρας να ανασάνουμε και να τρέξει η οικονομία μας

Συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά υπό τον τίτλο «Η δραχμή θα ήταν για μας καταστροφή» δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα "Bild".
Ο πρωθυπουργός, ενόψει της συνάντησής του, την Παρασκευή, με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, δηλώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, τονίζει ότι η Ελλάδα δεν ζητεί επιπλέον χρήματα και προειδοποιεί για τους κινδύνους που απειλούν τις χώρες της Ευρωζώνης από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας. Παρομοιάζει δε την κατάσταση που θα επικρατούσε στην χώρα, σε περίπτωση επιστροφής στην δραχμή, με αυτήν της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
Το πρώτο μέρος της συνέντευξης συνοδεύεται από φωτογραφία του κ. Σαμαρά στο πρωθυπουργικό γραφείο, μπροστά στον πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Ελλάς ευγνωμονούσα», αλλά και από δεύτερη φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ο συντάκτης της εφημερίδας να προσφέρει στον πρωθυπουργό το λεύκωμα της "Bild" για τα 60 χρόνια κυκλοφορίας της.
Από την εφημερίδα επισημαίνεται ότι στο δεύτερο μέρος, το οποίο θα δημοσιευθεί αύριο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρεται στο «πώς η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της».
Το πλήρες κείμενο έχει ως έξής:
Bild: Κύριε Πρωθυπουργέ, αμέσως μετά τις εκλογές είχατε μια δύσκολη εγχείρηση στο μάτι σας. Πώς είστε σήμερα;
Α. Σαμαράς: Κάθε μέρα είμαι και καλύτερα. Σε ένα μήνα θα είμαι πάλι όπως πριν. Και σας λέω: «Είμαι πιο αποφασισμένος από ποτέ να δράσω. Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πρέπει να αποβούν μάταιες και όλοι οι εταίροι μας πρέπει να ξέρουν ότι εμείς οι Έλληνες βάζουμε πραγματικά τα δυνατά μας και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Το ίδιο σίγουρος είμαι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι βρίσκονται στο πλευρό μας και ότι η ελληνική επιτυχία θα ενδυναμώσει την Ευρώπη.
Bild: Πώς είναι να κυβερνάτε μια χώρα που σχεδόν καθημερινά διακατέχεται από τον φόβο της χρεοκοπίας;
Α. Σαμαράς: Δεν είναι έτσι. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή την αρνητική ψυχολογία, η οποία είναι όπως μια βαθιά μαύρη τρύπα. Οι Έλληνες εξέλεξαν μια νέα κυβέρνηση για να φέρει τη χώρα σε νέα πορεία. Σημειώνουμε πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις και είναι άδικο όταν κάποιοι στην Ευρώπη θέλουν παρά ταύτα να μας σπρώξουν πίσω σε αυτή την τρύπα. Έλληνες και Γερμανοί έχουν πολλά κοινά. Και εμείς μπορούμε να μεταμορφώσουμε μια τραγωδία σε μια ιστορία επιτυχίας.
Bild: Λέγεται ότι τον Σεπτέμβριο θα ελληνικά κρατικά ταμεία θα είναι άδεια
Α. Σαμαράς: Έχουμε βραχυπρόθεσμα προβλήματα, αλλά χάρη στις συμφωνίες, η χρηματοδότησή μας για τα επόμενα τρία χρόνια υπάρχει. Το αποφασιστικό είναι η οικονομία να αναπτυχθεί πάλι γρήγορα, τα φορολογικά έσοδα να βελτιωθούν και να λειτουργήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Bild: Θέλει η χώρα σας περισσότερο χρόνο για την εκπλήρωση των όρων μεταρρυθμίσεων και λιτότητας;
Α. Σαμαράς: Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: δεν απαιτούμε επιπλέον χρήματα. Θα ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας και στην εκπλήρωση όλων των απαιτήσεων. Όμως πρέπει να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη, διότι αυτό μειώνει τα δημοσιονομικά κενά. Το μόνο που επιθυμούμε είναι λίγος «αέρας για να αναπνεύσουμε», ώστε να πάρει μπροστά η οικονομία μας και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει αυτόματα περισσότερα χρήματα.
Bild: Χρειάζεται η Ελλάδα ακόμα μια αναδιάρθρωση χρέους;
Α. Σαμαράς: Αυτό δεν συζητήθηκε ποτέ.
Bild: Πράττει αρκετά η Ελλάδα;
Α. Σαμαράς: Πολλά πράγματα πήγαν στραβά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και εκτός Ελλάδας. Τώρα κάνουμε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Bild: Αλήθεια;
Α. Σαμαράς: Ναι. Η Ελλάδα αιμορραγεί. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια η οικονομία μας συρρικνώθηκε κατά το 1/5, το βιοτικό επίπεδο έχει μειωθεί κατά το 1/3, οι συνταξιούχοι έχασαν το 1/5 του εισοδήματός τους, οι μισοί από τους νέους μας είναι άνεργοι. Κάνουμε τα πάντα για τη συνοχή της χώρας, ενώ παράλληλα εφαρμόζουμε τις μεταρρυθμίσεις. Και μην ξεχνάτε ότι πρέπει να διατηρήσουμε το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν η Ελλάδα αφεθεί να πέσει τώρα, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αβεβαιότητα και άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα καταστούν πιο ευάλωτες. Για να μην αναφερθούμε καν στις δραματικές συνέπειες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Bild: Ο δημόσιος τομέας, με τους πάρα πολλούς εργαζόμενους, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, όμως δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα.
Α. Σαμαράς: Έχω αποφασίσει, ότι για κάθε δέκα συνταξιοδοτούμενους δημοσίους υπαλλήλους θα προσλαμβάνεται μόνο ένας. Σημειώνουμε πρόοδο και σύντομα θα έχουμε μικρότερες, υγιείς και σημαντικά βελτιωμένες στην απόδοσή τους δημόσιες υπηρεσίες. Για αυτό μειώνουμε τον συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.
Bild: Ή μήπως θα ήταν καλύτερα για την χώρα σας να επέστρεφε πίσω στη δραχμή;
Α. Σαμαράς: Για όνομα του Θεού, όχι. Οι επιπτώσεις θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα. Αυτό θα σήμαινε τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια ύφεσης, ενώ και η ανεργία θα υπερέβαινε το 40%. Ένας εφιάλτης για την Ελλάδα: Οικονομική κατάρρευση, κοινωνικές αναταραχές και μια άνευ προηγουμένου κρίση της Δημοκρατίας. Το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά τα τελευταία τρία χρόνια σε ποσοστό 35% περίπου. Μια επιστροφή στη δραχμή θα το μείωνε περαιτέρω σε ποσοστό 70%. Ποια κοινωνία, ποια Δημοκρατία θα μπορούσε να επιβιώσει από κάτι τέτοιο; Στο τέλος θα ήταν σαν τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: