Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

BBC: Οι Έλληνες παίρνουν τα όπλα για να προστατευθούν

Ένα εκτενές ρεπορτάζ για την αύξηση της εγκληματικότητας και για το πώς αυτή έχει επηρεάσει τον κοινωνικό ιστό στην Ελλάδα, αφιερώνει το βρετανικό δίκτυο, BBC, σε κείμενο με τίτλο:«Οι Έλληνες αντιμέτωποι με το έγκλημα εν μέσω λιτότητας».
Στο ρεπορτάζ του το BBC, παραθέτει περιστατικά εγκληματικότητας, όπως η δολοφονία 75χρονης μέσα στην πολυκατοικία της από τσαντάκια, μέρα μεσημέρι. Τέτοια περιστατικά όπως λέει, είναι πλέον καθημερινά, «σε μια χώρα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχε από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στην ΕΕ».
Το βρετανικό δίκτυο παραθέτει μάλιστα και στατιστικά στοιχεία στα οποία φαίνεται η εγκληματικότητα να έχει αυξηθεί κατά 50% μόνο τον τελευταίο χρόνο, ενώ μόλις από τις αρχές του 2012, έχουν καταγραφεί 604 διαρρήξεις σπιτιών, τις οποίες χαρακτηρίζει ωστόσο «λίγες».
Στην συνέχεια ακολουθεί και η δήλωση ενός Έλληνα εγκληματολόγου ο οποίος τονίζει πως πολλοί είναι οι πολίτες που δεν δηλώνουν τις ληστείες των οικιών τους στην Αστυνομία, επειδή θεωρούν πως οι Αρχές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Παράλληλα τονίζει πως αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται το κόστος της κατάθεσης μήνυσης.
Δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά στην αύξηση της ξενοφοβίας καθώς πολλοί είναι οι Έλληνες που κατηγορούν ευθέως τους μετανάστες για την αύξηση της εγκληματικότητας την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν πως ευθύνονται για τα μισά από τα εγκλήματα στην χώρα.
Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, ένοπλες συμμορίες εισβάλλουν στην Ελλάδα από την Αλβανία και την Βουλγαρία, γνωρίζοντας πως πολλοί είναι οι Έλληνες που φυλάνε πλέον τα χρήματά τους στα σπίτια τους και όχι στις τράπεζες, φοβούμενοι, ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας μας.
«Η νέα πραγματικότητα προκαλεί σοκ στους περισσότερους Ελληνες και μερικοί άρχισαν να παίρνουν τα όπλα για να προστατευτούν» αναφέρεται στο κείμενο, ενώ φιλοξενείται και δήλωση ιδιοκτήτη καταστήματος με όπλα ο οποίος υποστηρίζει πως η ζήτηση για όπλα στην Αθήνα έχει αυξηθεί κατά 60%, κυρίως για λόγους αυτοπροστασίας. Σύμφωνα με αυτόν, «οι γηραιότεροι κυρίως αισθάνονται ευάλωτοι και επιθυμούν να αποκτήσουν όπλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: