Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

Η εκδίκηση του ΓΑΠ στον Βενιζέλο

Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών εντός του ΠΑΣΟΚ, αποδίδεται η πολύ σκληρή αντιπαράθεση που απειλεί να τινάξει στον αέρα το κόμμα που πριν από ακριβώς τρία χρόνια είχε σχεδόν 44%. Φαίνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρεί να πάρει το αίμα του πίσω από τον Β. Βενιζέλο ο οποίος επί τρία χρόνια υπέσκαπτε τη θέση του Χαλίφη διότι ήθελε ο ίδιος να γίνει Χαλίφης. Παπανδρεϊκοί οι οποίοι είναι σφόδρα αντιβενιζελικοί κινούνται ξεκάθαρα για να ανατρέψουν τον Βενιζέλο ο οποίος φυσικά εξαιτίας των λαθών του μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ σε ΚΟΔΗΣΟ κι ακόμη χειρότερα.
Με νύχια και με δόντια προσπαθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να κρατήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα, ωστόσο, ανεξάρτητα με το αν οι περισσότεροι θα ψηφίσουν τα μέτρα και θα υπακούσουν στη γραμμή του αρχηγού, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το κόμμα διαλύεται. Είτε τώρα είτε μετά τις κρίσιμες ψηφοφορίες για Μεσοπρόθεσμο και προϋπολογισμό το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του. Αν δηλαδή θα μείνει όπως είναι με κίνδυνο να τον περάσουν εκλογικά ακόμη και οι… Ανεξάρτητοι Έλληνες ή θα μετεξελιχθεί σε ένα άλλο κόμμα σοσιαλδημοκρατικού τύπου που θα φέρει πίσω τους απογοητευμένους ψηφοφόρου που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως και να έχει πολύ δύσκολα θα μπορέσει ο Βενιζέλος να ανασυγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη κι αν μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία αυτή τη χρονική στιγμή, οι πολιτικοί του αντίπαλοι, παπανδρεϊκοί και μη δε θα τον αφήσουν σε χλωρό κλαρί.
Για το λόγο αυτό και η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο επιβεβαιώνει τη θεωρία της οργανωμένης επιχείρησης εκδίωξής του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για εργολάβους που επιχειρούν να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ και επιμένει στη θέση του όποιος θέλει φεύγει, όποιος θέλει μένει.
Ολόκληρη η ανακοίνωσή του έχει ως εξής:
«Τρία χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ σηκώνει το σταυρό της διαχείρισης της εθνικής κρίσης. Καλείται να λάβει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις που προκαλούν την αντίδραση μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Αναγκάζεται να δυσαρεστήσει ομάδες πολιτών που συνδέονται παραδοσιακά μαζί του. Σηκώνει το βάρος αλλαγών που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες και γίνονται τώρα, όλες μαζί, μέσα στην χειρότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων σαράντα ετών.
Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε και στην αρχή και στην πορεία και τώρα να αποφύγει το πολιτικό, κοινωνικό και συναισθηματικό φορτίο και τη φθορά αυτών των αποφάσεων. Θα μπορούσε να υπεκφύγει. Να κρυφτεί πίσω από τον εύκολο ρόλο της αντιπολίτευσης. Να αφήσει σε άλλους τα κάρβουνα της εθνικής ευθύνης. Αποφάσισε όμως να αναλάβει όχι μόνο την ευθύνη που του αναλογεί ιστορικά για την πορεία του τόπου, αλλά και την ευθύνη άλλων που κρύβονται ή έστω κρύφτηκαν σε προηγούμενες φάσεις πίσω από το ΠΑΣΟΚ.
Αυτή η επιλογή έχει επηρεάσει τα πάντα: την εκλογική και κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ, τις προσωπικές αντοχές και τη στάση των στελεχών του.
Η χθεσινή καθαρή και οριστική απόφαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας πως θα κάνει ό,τι πρέπει για να διαφυλαχθεί η πορεία της χώρας έως την έξοδο από την κρίση, ήταν προϊόν διεξοδικής ανάλυσης και ουσιαστικής συζήτησης στην οποία οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν όχι μόνο την πολιτική τους σκέψη και ευθύνη αλλά την ψυχή τους, ξέροντας τι σημαίνει η απόφαση που ελήφθη συλλογικά και με συντριπτική πλειοψηφία. Ξέροντας πως μόνο αν πετύχει η στρατηγική αυτή και βγει η χώρα από την κρίση με ασφάλεια, θα δικαιωθεί και η δική μας αγωνία και προσπάθεια
Είναι ανθρώπινο και αναπόφευκτο, όταν βρισκόμαστε απέναντι σε τέτοια ερωτήματα, να υπάρχει ένταση. Όλη η ελληνική κοινωνία ζει υπό συνθήκες πρωτοφανούς έντασης.
Το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε τη θέση του με απόλυτη ειλικρίνεια, συνέπεια και καθαρότητα.
Αυτή του η στάση ανοίγει μέτωπα, προκαλεί διαφοροποιήσεις. Απογοητεύει αυτούς που ασχολούνται εργολαβικά με την επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά βλέπουν ότι ματαιοπονούν.
Το στρατηγικά κρίσιμο είναι ότι η χθεσινή απόφαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θέτει ένα σαφές και σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να συγκροτηθεί η σχέση της παράταξης με τις προοδευτικές, δημιουργικές και υπεύθυνες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Αυτές που δίνουν τη μάχη της εμπροσθοφυλακής και όχι της οπισθοφυλακής. Αυτές που είναι πραγματικά ριζοσπαστικές και όχι δήθεν αριστερές, αλλά στην ουσία βαθιά συντηρητικές.
Στην πορεία προς το συντακτικό Συνέδριο της παράταξης, που έχει ήδη συγκληθεί για το Φεβρουάριο, το ΠΑΣΟΚ θα έχει στραμμένη τη προσοχή του στα μεγάλα θέματα της χώρας, εξειδικεύοντας, μέσα από το διάλογο με τη κοινωνία, τις προτάσεις του για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και την αυτοδύναμη Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ αφήνει σε άλλους την συνεχή ενασχόληση με την ίντριγκα και την παραπολιτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: