Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Απόφαση για τη δόση και το χρέος

Ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση και συνεχείς αντεγκλήσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση της δόσης.
Ο Μάριο Ντράγκι ήταν ο πρώτος που βγήκε από την αίθουσα των συνεδριάσεων λίγο πριν τις 02.00 τα ξημερώματα. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της ΕΚΤ χαιρέτησε τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι θα «μειώσει την αβεβαιότητα », ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και στις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την κρίση χρέους.
Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα τα 47,3 δισ. ευρώ που αναμένει η Ελλάδα θα εκταμιευτούν σε τρία μέρη, με την «περίφημη» δόση των 31,5 δισ. ευρώ να δίνεται άμεσα. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και του Επιτρόπου για Οικονομικά Θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν, όπου και θα γίνουν γνωστές λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν η συμφωνία αφορά στη μείωση του χρέους στο 124% το 2020, μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις του ΔΝΤ και των χωρών της Ευρωζώνης. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις της τάξης του 20% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τις παρεμβάσεις μείωσης του χρέους κάνουν λόγο για μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα διμερή δάνεια (Euribor 3 μηνών + περιθώριο), με «ψαλίδισμα» του περιθωρίου από το 1,5% στο 0,5% όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%.
Παράλληλα, άλλα 11 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από επιστροφή κερδών που έχει η ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων της. Όσον αφορά στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, (πάγια θέση του ΔΝΤ), δεν έγινε δεκτή από το Βερολίνο, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε λάβει σαφείς οδηγίες από την Άγκελα Μέρκελ να μην δεχτεί καμία πρόταση η οποία θα επιβαρύνει τους Γερμανούς φορολογούμενους, καθώς οι εκλογές στην ευρωπαϊκή χώρα πλησιάζουν και η Καγκελάριος δεν δείχνει διατεθειμένη να βρεθεί αντιμέτωπη με τους κραδασμούς που προκαλούνται από το ελληνικό ζήτημα.
Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με τις πληροφορίες θα γίνει με τη μείωση των επιτοκίων, ενώ αναμένεται πως θα υπάρξει και περαιτέρω μείωση με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα που θα παρουσιάσει η Ελλάδα το 2016. Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι επίσης και η παραίτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα. Η απόφαση αυτή ανάβει φυσικά και το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της περιβόητης δόσης στην Ελλάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία αυτή τελεί υπό την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: