Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Έτσι έκλεψαν το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας - Τι ανακοίνωσε η αστυνομία (φωτογραφίες & βίντεο)

Ανακοινώσεις σχετικά με την εξιχνίαση της ληστείας, που έγινε στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, στις 17-02-2012
Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Χρήστος Μανούρας:
«Καλησπέρα σας.
Σας καλέσαμε εδώ σήμερα για να σας ανακοινώσουμε ότι η σπάνια για τη χώρα μας πολιτιστική κληρονομιά, που είχε αφαιρεθεί στις 17 Φεβρουαρίου από τις προθήκες του Μουσείου Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, είναι πάλι στο «σπίτι» της.
Για το ζήτημα αυτό θα σας μιλήσει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας.
Παρακαλώ κ. Υπουργέ όπως προσέλθετε στο βήμα.»
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαος Δένδιας:
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και να σας πω ότι η σημερινή ημέρα είναι μία σημαντική ημέρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Είναι όμως μία σημαντική ημέρα και για την Ελληνική Αστυνομία.
Η εξιχνίαση της ληστείας και η ανεύρεση των κλεμμένων εκθεμάτων αφενός μεν αποκαθιστά την ενότητα των εκθεμάτων στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, αφετέρου αποτελεί και μία απόδειξη της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Θα ήθελα γι' αυτό το λόγο να συγχαρώ τους Αξιωματικούς και τους άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας στην Πάτρα, καθώς και τον Στρατηγό και τον Ταξίαρχο εκεί για τη μεγάλη προσπάθεια και το αίσιο αποτέλεσμα.
Θα ήθελα επίσης να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία για να εκπέμψω ένα συνολικό μήνυμα: ότι παρά τη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία δεν κάνουμε εκπτώσεις ούτε στα θέματα ασφαλείας, ούτε στα θέματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προασπίσουμε την περιουσία, υπό την ευρύτερη έννοια, της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού.
Και θα ήθελα να σας πω ότι το απόλυτο ενδιαφέρον μας ισχύει και για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, τις οποίες χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία.
Θα ήθελα τώρα να δώσω το λόγο στη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μενδώνη, η οποία βρίσκεται εδώ επειδή ο Υπουργός, ο κ. Τζαβάρας είναι στο εξωτερικό, και να την ευχαριστήσω για την παρουσία της.»
Γενική Γραμματέας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα. Λίνα Μενδώνη:
«Ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ.
Καταρχήν, θα ξεκινήσω μεταφέροντας τον χαιρετισμό και του Υπουργού του κυρίου Τζαβάρα και τις ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και σε εσάς προσωπικά.
Σήμερα για το Υπουργείο Πολιτισμού και για την αρχαιολογική κοινότητα είναι μια εξαιρετικά σημαντική και ευχάριστη μέρα.
Το γεγονός ότι ανακτήθηκαν με τις προσπάθειες των αστυνομικών αρχών όλα τα αντικείμενα, τα οποία στις 17 Φεβρουαρίου είχαν κλαπεί με έναν εντυπωσιακό τρόπο, σχεδόν ληστεία, από το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ένα γεγονός εξαιρετικά σημαντικό.
Είναι αντικείμενα από το Ιερό της Ολυμπίας τα περισσότερα, τα οποία χρονολογούνται από την γεωμετρική μέχρι την κλασική εποχή. Είναι ένα σύνολο, το οποίο κοσμεί πραγματικά το Μουσείο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.
Και θα ήθελα να πω ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα αντικείμενα αυτά θα ξαναβρούν τη θέση τους στις προθήκες του Μουσείου συγχρόνως με τη λειτουργία της ψηφιακής έκθεσης για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο. Ευχαριστώ ειλικρινά όλα τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού για την εξαιρετική δουλειά της τεκμηρίωσης την οποία έκαναν και για άλλη μια φορά την Ελληνική Αστυνομία.»
Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Χρήστος Μανούρας:
«Όσον αφορά στην όλη υπόθεση, θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών συνελήφθησαν χθες τρία (3) άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα.
Πρόκειται για τρεις Έλληνες, ηλικίας 41, 50 και 36 ετών.
Συγκεκριμένα, η Ασφάλεια Πατρών, μετά από έρευνες και αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών αναφορικά με την ύπαρξη ομάδας πέντε τουλάχιστον ατόμων, που κατέχουν τα αφαιρεθέντα αρχαία αντικείμενα και αναζητούν αγοραστή για την πώλησή τους, ήρθε σε διαπραγματεύσεις με έναν (1) από αυτούς.
Ειδικότερα, αστυνομικός της παραπάνω Υπηρεσίας, που παρουσιάστηκε ως υποψήφιος αγοραστής, διαπραγματευόταν με τον συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο την αγορά ενός χρυσού δαχτυλιδιού από τα αφαιρεθέντα αρχαία αντικείμενα.
Πρόκειται για το δαχτυλίδι που βλέπετε στην εικόνα.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από το ποσό του ενάμισι εκατομμυρίου (1.500.000) ευρώ και κατέληξαν στο ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ.
Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι ορίστηκε ραντεβού σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη αγοραπωλησία.
Μετά από αρκετές αναβολές, στη 01.00 σήμερα τα ξημερώματα, ο αστυνομικός, που προσποιείτο τον αγοραστή, πήγε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που τον ανέμενε ο δράστης και αφού του επέδειξε το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ, παρέλαβε το δαχτυλίδι.
Ταυτόχρονα, εκδηλώθηκε συντονισμένη επιχείρηση από αστυνομικούς που ανέμεναν σε διπλανά δωμάτια, κατά την οποία ο δράστης προσπάθησε αφενός μεν να αποφύγει τη σύλληψη, αφετέρου δε να χρησιμοποιήσει ανεπιτυχώς πιστόλι που κατείχε.
Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα τόσο τη σύλληψη του συγκεκριμένου όσο και τη σύλληψη των δύο συνεργών του, που βρίσκονταν στην είσοδο του ξενοδοχείου.
Μετά από υπόδειξη του σαράντα ενός (41) έτους συλληφθέντα, ανευρέθησαν μέσα σε θαμμένο σάκο, σε αγροτική περιοχή του χωριού Κοσκινά στην Αρχαία Ολυμπία, όλα τα αφαιρεθέντα αρχαία αντικείμενα.
Αυτά μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου μετά την καταγραφή τους, διαπιστώθηκε ότι ανευρέθηκαν στο σύνολό τους.
Για την υπόθεση αναζητούνται δύο (2) ακόμα άτομα, συνεργοί των συλληφθέντων, τα στοιχεία των οποίων έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Επιτρέψτε μου τώρα να σας παρουσιάσουμε βίντεο και φωτογραφίες των αρχαίων αντικείμενων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: