Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Τσίπρας: θα κυβερνούν οι τροϊκανοί επίτροποι

Ολομέτωπη επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόσκληση στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και σε όλους όσοι πιστεύουν στις ειλικρινείς προθέσεις του και ελπίζουν στην προσπάθειά του, να ενταχθούν στις γραμμές του κόμματος, καθώς «οι εκλογές δεν θα αργήσουν», απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της παράταξης που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 30 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου.
Τόνισε ότι πρώτος στόχος είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες και εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για τις πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, για την επιτήρηση της οικονομίας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα υποβάθμιση του κοινοβουλίου.
Ο Α. Τσίπρας είπε ότι στο στόχαστρο της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η οικονομία και η κοινωνία, αλλά η ίδια η δημοκρατία. Όταν ο κ. Σαμαράς, πρόσθεσε, έλεγε ότι είναι τα τελευταία μέτρα, έλεγε τη μισή αλήθεια. Εννοούσε ότι θα είναι τα τελευταία μέτρα που θα ψηφιστούν στη Βουλή, γιατί τώρα «η Βουλή εξορίζεται από την πολιτική ζωή του τόπου».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η Βουλή δεν μπαίνει απλά στο περιθώριο, αλλά καταργείται η λειτουργία της. Το γεγονός ότι οι τροϊκανοί επίτροποι με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σαν τις χθεσινές, θα κυβερνούν, δεν πρόκειται απλά για εκτροπή, αλλά έχουμε να κάνουμε με μια άλλη χώρα, έχουμε να κάνουμε με προτεκτοράτο, τόνισε.
Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «θα περίμενα να ακούσω μια άποψη για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα, για τις διαδικασίες και τις θεσμικές εκτροπές», παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι το Σύνταγμα περιορίζει τις αρμοδιότητες του Προέδρου. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν μπορεί να έχουμε 11 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και να μην συμβαίνει τίποτα, αν, δηλαδή, αυτό μας ικανοποιεί, αν αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος λειτουργίας της δημοκρατίας, είπε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών και επανέλαβε τη θέση του για κατάργηση του Μνημονίου, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, τονίζοντας ότι αυτή είναι η μόνη ενδεδειγμένη πολιτική, απέναντι στην πολιτική της υποτέλειας.
Θα τα καταφέρουμε, αν έχουμε τον λαό μαζί μας, είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας με ικανοποίηση ότι ήδη, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν γίνει 550 ανοιχτές συνελεύσεις με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας επέμεινε ιδιαίτερα στα δημοκρατικά χαρακτηριστικά του ενιαίου κόμματος, με την ελεύθερη έκφραση και την κατοχύρωση της αντίθετης άποψης στο νέο καταστατικό, αλλά και με σεβασμό στις αποφάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καθιερώσει τον θεσμό δημοψηφισμάτων στο κόμμα για τη λήψη αποφάσεων στα μεγάλα θέματα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική συμμαχιών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα του απευθύνεται πρωτίστως στις προοδευτικές αριστερές δυνάμεις και επιδιώκει συνεργασία με αυτές τις δυνάμεις, σημειώνοντας ότι νοιώθει στενάχωρα όταν η κριτική του ΚΚΕ γίνεται από δεξιά, όπως πρόσφατα η κ. Παπαρήγα στη Βουλή που εμφανίστηκε στην ίδια γραμμή με την ατζέντα Σαμαρά.
Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν το κόμμα του Πάνου Καμένου θελήσει να συμβάλει, αυτό θα εξαρτηθεί από δικές του επιλογές σε μείζονα ζητήματα.
Κληθείς να σχολιάσει τις συζητήσεις για ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η πολιτική ζωή «λατινοαμερικανοποιείται» και ότι «είμαστε μπροστά στη διαμόρφωση διπολικού συστήματος». Ο διπολισμός θα είναι κυρίαρχος, είπε ο κ Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η διαχωριστική γραμμή δεν θα είναι μεταξύ των δήθεν αντιευρωπαϊστών και των ευρωπαϊστών, γιατί αυτοί δεν είναι ευρωπαϊστές είναι "Μερκελιστές", αναφερόμενος στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό. Αλλά οι επόμενες εκλογές θα κριθούν από την απάντηση που έχει να δώσει κάθε δύναμη σε σχέση με την επόμενη ημέρα, αν μπορεί, δηλαδή, να δώσει ένα όραμα για τον λαό, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτό το πλεονέκτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: