Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

Δόση στο 30% του εισοδήματος προτείνει το σχέδιο νόμου του ΠΑΣΟΚ για τα χρεωμένα νοικοκυριά

Την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την προστασία και την οικονομική διευκόλυνση των δανειοληπτών παρουσίασαν σε συνέντευξη, στη Βουλή, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Γιάννης Μανιάτης και ο εισηγητής για θέματα ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τόνισαν ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή δεν αφορά μόνο στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά στο σύνολο των δανειοληπτών και σημείωσαν ότι αναμένουν η εν λόγω πρόταση να αποτελέσει τη βάση συζήτησης μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και με τους κοινωνικούς εταίρους.
Στους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου προβλέπεται η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων για ρύθμιση των οφειλών φυσικών προσώπων που προκύπτουν από δάνεια στεγαστικά, επισκευαστικά, προσωπικά και καταναλωτικά και από πιστωτικές κάρτες, κατά τρόπο ώστε η μηνιαία δόση για το σύνολο των οφειλών κάθε φυσικού προσώπου να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου ατομικού ή οικογενειακού, κατά περίπτωση, εισοδήματος.
Επιπλέον, προβλέπεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή εξόφλησης των πιστωτικών καρτών του οφειλέτη για όσο χρόνο απαιτείται για την πλήρη εξόφληση των οφειλών του. Το δε επιτόκιο που εφαρμόζεται για την αποπληρωμή των καταναλωτικών δανείων και την εξόφληση των πιστωτικών καρτών δεν υπερβαίνει το 9%.
Ακόμη στους βασικούς άξονες περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη ότι απαιτήσεις του οφειλέτη από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό τραπεζικό λογαριασμό και 2.000 ευρώ για κοινό τραπεζικό λογαριασμό.
Επίσης, προβλέπεται η αναστολή από 1η Ιανουαρίου 2013 έως την 31η Δεκεμβρίου 2014 των πλειστηριασμών, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών.
Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η πρόταση αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση νόμου με την αιτιολογική έκθεση, η οποία όπως τόνισαν μπορεί να αποτελέσει κείμενο εργασίας για όλους.
Το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ θα συζητήσει την πρόταση με τη ΔΗΜΑΡ και υπουργούς, καθώς -όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης- είναι καλοδεχούμενες οι προτάσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων, αρκεί να είναι ρεαλιστικές και να λαμβάνουν υπόψη τους τις σημερινές ανάγκες της αγοράς.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ επεκτείνεται, ώστε να περιλαμβάνει και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ζητούν λύση στα οικονομικά αδιέξοδα.
Το προσεχές διάστημα το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει πρωτοβουλίες, για να προσαρμοστεί ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ στις συνθήκες της κρίσης. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, παρ' ότι ήταν εμφανώς ενοχλημένα από τη σπουδή του υπουργείου Ανάπτυξης να ανακοινώσει ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά τρεις μόλις ημέρες μετά την κατάθεση της δικής τους πρότασης νόμου, αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τα θέμα αυτό, λέγοντας ότι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: