Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Μαραθώνιο Eurogroup - Koντά σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος


Την ολοκλήρωση της συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανακοίνωσε εξερχόμενος από την αίθουσα της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, που χαιρέτησε τη συμφωνία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, η συμφωνία αυτή θα «μειώσει την αβεβαιότητα», ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και στις χώρες που αντιμετωπίζουν την κρίση χρέους. «Χαιρετίζω την επίτευξη συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Είμαι βέβαιος ότι θα μειώσει την αβεβαιότητα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Ντράγκι.
Η συνεδρίαση του Eurogroup συνεχίζεται και πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται στη φάση σύνταξης του τελικού ανακοινωθέντος. Νωρίτερα, η συνεδρίαση διεκόπη για περίπου δύο ώρες, προκειμένου να γίνουν διμερείς διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων υπήρξαν διμερείς επαφές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα το Reuters μετέδωσε πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος που δέχονται να φτάσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέσω μιας δέσμης επιπλέον μέτρων για τη μείωση του χρέους σε ύψος 20% του ΑΕΠ, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Την ποληροφορία ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι κοντά σε συμφωνία μεταδίδει και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κοινή ανακοίνωση από το Eurogroup, είναι στο στάδιο της προετοιμασίας.
Το ZDF, σύμφωνα με το Μega επιβεβαίωσε ότι το Eurogroup βαίνει προς συμφωνία με το ΔΝΤ να υποχωρεί και να αποδέχεται το στόχο για μείωση του Χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Παράλληλα, ανέφερε, πως η εκταμίευση της δόσης, και μάλιστα - όχι μόνο των 31,5 δισ. ευρώ - θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο μετέδωσε πως ίσως η ανακοίνωση της απόφασης πάρει λίγη ώρα ακόμη.
Το θρίλερ της συνεδρίασης
Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές, που επικαλούνταν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εκτιμούσαν ότι το ΔΝΤ είναι πιθανό να δεχτεί να επιμηκυνθεί κατά δύο έτη ο στόχος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (ως το 2022), αρκεί οι λύσεις που θα υιοθετήσουν οι ευρωπαίοι να διασφαλίζουν τη σαφή πτωτική πορεία του ελληνικού χρέους.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το ΔΝΤ ζητούσε από τις χώρες της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο λύσεων που θα μειώνει δραστικά το ελληνικό χρέος.
Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι το ΔΝΤ ζητά άμεσα «εμπροσθοβαρή μέτρα» που αντιστοιχούν στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ, πληροφορία που είχε μεταδώσει νωρίτερα και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι από αυτό το ποσό λείπουν 10 δισ. ευρώ για την επίτευξη συμφωνίας. Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς προϋποθέτει ότι κάποιες χώρες της Ευρωζώνης θα εμφανιστούν να δανείζουν την Ελλάδα με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό με το οποίο δανείζονται οι ίδιες.
Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώναν το συνδυασμό λύσεων που προβάλλεται ως επικρατέστερος για σύναψη συμφωνίας, τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ότι δηλαδή, οι υπουργοί Οικονομικών, μαζί με το ΔΝΤ, εξετάζουν:
Τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της Ευρωζώνης και των δανείων από το EFSF,
Την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων,
Την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από τον EFSF και
την παραίτηση της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
Πηγή που επικαλείται το Reuters, πάντως, ανέφερε πως οι αξιωματούχοι του Ταμείου επιμένουν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το ελληνικό πρόγραμμα και τονίζουν ότι όποια μέτρα κι αν συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών, όποιες παραδοχές κι αν υιοθετήσουν, θα πρέπει να είναι αξιόπιστες άρα και ρεαλιστικές, έτσι ώστε να μην απορριφθούν από τις αγορές.
Κυβερνητικός αξιωματούχος: Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα - Γιούνκερ: Από εδώ θα φύγουμε μόνο με λύση
Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup δήλωνε πως «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», αποφεύγοντας τη παραμικρή πρόβλεψη για τον εάν θα υπάρξει τελική συμφωνία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης και όπως αναφέρει το tovima.gr, φέρεται να δήλωσε «ότι από εδώ θα φύγουμε μόνο με λύση».
Η Κομισιόν προτείνει στην ΕΕ να φανεί περισσότερο γενναιόδωρη και με το ΕΣΠΑ
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν πρότεινε σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να σταθούν περισσότερο γενναιόδωροι, από ότι προβλέπεται, στη χρηματοδότηση που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν άμεσα θετικές αντιδράσεις, αφού είναι ένα θέμα που αφορά τους «27» και όχι τους «17» της ευρωζώνης.
Ο Σαμαράς σε ανοιχτή γραμμή με Στουρνάρα και Βενιζέλο-Κουβέλη - Θα προβεί σε δήλωση μόλις ολοκληρωθεί το Eurogroup
Oπως μετέδωσε το Mega, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται όλη τη μέρα σε ανοιχτή γραμμή, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που συμμετέχει στη συνεδρίαση όσο και με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Μάλιστα, βάσει των ίδιων πληροφοριών υπάρχει η εικόνα ότι ο κ. Σαμαράς μόλις ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Eurogroup θα προχωρήσει σε δήλωση.
Τι δήλωσαν οι αξιωματούχοι προσερχόμενοι στη συνεδρίαση
Πάντως όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση λίγο-πολύ εξέφρασαν την εκτίμηση ότι υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να βρεθεί συμφωνία για την Ελλάδα και την εκταμίευση της δόσης με τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς να αποκλείουν ρητά το κούρεμα που ζητά το ΔΝΤ.
Διαψεύδεται το μήνυμα Σαμαρά προς το Eurogroup
Με ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου διέψευσε τις φήμες που ήθελαν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να διαμηνύει πως αν δεν ληφθεί απόψε απόφαση στο Eurogroup η συγκυβέρνηση θα καταρρεύσει.
«Πολλοί καλοθελητές βάζουν στο στόμα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών λόγια που δεν έχουν ποτέ ειπωθεί. Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες πρέπει ο καθένας να προσέχει τι λέει και τι γράφει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: