Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Γιάννης Ραυτόπουλος, πώς ο Mr Express Service, με τη βίλα, τα δισ., τα ελικόπτερα, τη Βουγιουκλάκη, βρίσκεται στα πρόθυρα της φυλακής



Από τα χαμόσπιτα της Ανω Πόλης, τη φτώχεια και την πείνα, ο Γιάννης Ραυτόπουλος δημιούργησε τον κολοσσό Express Service με τους 600.000 πελάτες, στη δεκατία του '80 και '90. Συνελήφθη προ ημερών ως ο μεγαλύτερος οφειλέτης προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ, αφού οφείλει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Αφέθηκε, όμως ελεύθερος και βλέπουμε.
Αν αναζητούμε ένα πρότυπο για τον Ελληναρά του '80 που με τις πλάτες του Δημοσίου έφτιαξε αυτοκρατορία, έζησε στη βλαχομπαρόκ χλιδή, συμμετείχε στο «πάρτυ» εις βάρος του κράτους και είναι ελεύθερος, αυτός είναι ο Γιάννης Ραυτόπουλος της Express Service.
Είναι γιός κομμουνιστή και καντηλανάφτισας, όπως διαβάζουμε στο Εθνος και μεγάλωσε στα φτωχόσπιτα της Ανω Πόλης, στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη κοκκαλιάρικο παιδί πήγε να γίνει πυγμάχος στον Ηρακλή και το 1957 βρέθηκε να δουλεύει σε συνεργείο αυτοκινήτων.
Μπήκε στη σχολή Ευκλείδης να σπουδάσει και έπιασε δουλειά ως τεχνίτης στον ΟΑΣΘ. Ανοιξε συνεργείο αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη και το 1977 ίδρυσε την Express Service, σπάζοντας το μονοπώλιο της ΕΛΠΑ.
Από τα πρώτα στάδια ανάπτυξής της ξεχώρισε για την ποιότητα των υπηρεσιών της, ενώ πολύ γρήγορα κατέκτησε την πρώτη θέση, φτάνοντας σε σημείο να απασχολεί πάνω από 1.300 εργαζομένους. Στόλος αυτοκινήτων, σύγχρονες υπηρεσίες, ακόμη και ελικόπτερα όλα χρυησμοποιήθηκαν για την άνοδο της εταιρείας.
Η απόλυτη χλιδή
Αρχισε λοιπόν από το 1981 και μετά η μεγάλη ζωή. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 η Αλίκη Βουγιουκλάκη, στενή του φίλη, πρωταγωνιστούσε σε διαφήμιση της εταιρείας εκτοξεύοντας τις πωλήσεις με τον πρώτου τριφήμιο αριθμό κλήσης σε εταιρείες οδικής βοήθειας του γνωστού 154. Ηταν τόσο μεγάλη η χλιδή που ο Ραυτόπουλος έφερε από τις ΗΠΑ τον ηθοποιό Ντέιβιντ Χάσελχοφ, από την σειρά Ιππότης της Ασφάλτου για να παίξει σε διαφήμιση! Ο Ιππότης ξέμενε και καλούσε σε βοήθεια την Express Service, την οποία μάλιστα ευχαριστούσε στα ελληνικά για τη βοήθεια!
Η σούπερ-κίνηση του νεόπλουτου Ραυτόπουλου ήταν η ανέγερση βίλας χολυγουντιανών διαστάσεων στην περιοχή Ελαιώνες της Θεσσαλονίκης. Γύρω από την πισίνα της βίλας διοργανώθηκαν πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις που άφησαν εποχή. Κολλητοί του Ραυτόπουλου στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Γιώργος Σαχπατζίδης που βρίσκονται σήμερα στον Κορυδαλλό για μίζες εκατομμυρίων.
Η φιλία με τον Τσοχατζόπουλο
Το 2001, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής επιχείρησης. Ο Ραπτόπουλος προσέφυγε για ακύρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που απέρριψε το αίτημά του. Και ενώ η εταιρεία όδευε προς αναστολή λειτουργίας, στο υπουργείο Ανάπτυξης ανέλαβε ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Τελικά αποφασίστηκε η αναστολή της προηγούμενης απόφασης.
Οι οφειλές της Express Service δεν ήταν κρυφές ούτε τα ελλειμματικά της αποτελέσματα (αρνητικά ίδια κεφάλαια και ζημίες). Αναφέρονταν στον δημοσιευμένο ισολογισμό του 2007. Στο ίδιο έγγραφο αναγραφόταν ότι η εταιρεία είχε να ελεγχθεί φορολογικά από το 2001. Η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών είχε στείλει τότε επιστολή στο υπουργείο Ανάπτυξης, ζητώντας να παρέμβει ο υπουργός γιατί η βορειοελλαδίτικη επιχείρηση λειτουργούσε επί χρόνια με τεράστια ελλείμματα και έθετε σε κίνδυνο τον υγιή ανταγωνισμό.
Ομως το υπουργείο μετέθεσε την ευθύνη των ελέγχων στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Η νομαρχία «έκλεισε» με συνοπτικές διαδικασίες την υπόθεση, αλλά η εκκρεμότητα παρέμενε. Μάλιστα, σε επιστολή της προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ανέφερε ότι η Express Service είχε συγκαλέσει γενική συνέλευση (25/7/2009) με θέμα την αύξηση κεφαλαίου κατά 37,8 εκατ. ευρώ και πλέον δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της λύσης της!
Αγόρασε και εφημερίδες
Ο ιδιοκτήτης της Express Service, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, διέθετε ισχυρές πολιτικές φιλίες, ζούσε στην πολυτελή βίλα του στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτούσε εκδηλώσεις της νομαρχίας (η οποία ήταν υπεύθυνη για τον έλεγχο των επιχειρήσεών του) αν και χρωστούσε στο ΙΚΑ αρκετά μεγάλα ποσά! Το 1997, έγινε για σύντομο διάστημα και εκδότης, προσφέροντας 1,2 δισ. δραχμές για να αποκτήσει τις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» από το συγκρότημα Βελλίδη. Τις ξαναπούλησε γρήγορα στον ελληνοαμερικανό Τζον Ρήγα, σε εταιρεία στην οποία εμπλεκόταν και ο Γιώργος Σαχπατζίδης, ο ξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου.
Στο κόκκινο η οδική βοήθεια
Ωστόσο από το 1996 όλα έμελε να αλλάξουν στον χώρο της οδικής βοήθειας στον οποίο μπήκαν και οι ασφαλιστικές εταιρείες σπάζοντας το μονοπώλιο. Μια ασφαλιστική εταιρεία μπορούσε πλέον να δραστηριοποιείται στον κλάδο της οδικής βοήθειας χωρίς να διαθέτει δικά της μηχανήματα (φορτηγά, γερμανούς κλπ.) και με ασφάλιστρα εξαιρετικώς χαμηλά και ως εκ τούτου επωφελή για τους ασφαλισμένους Ιχήδες.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο πόλεμος μεταξύ του Ραπτόπουλου και των ασφαλιστικών εταιρειών που παρέχουν και οδική βοήθεια να είναι σκληρός αφού αφορούσε μια αγορά ο τζίρος της οποίας υπερέβαινε τότε τα 30 δισεκατομμύρια δραχμές. Χιλιάδες ασφαλισμένοι με την κάλυψη της οδικής βοήθειας στράφηκαν προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, εγκαταλείποντας λόγω υψηλών τιμών τις εταιρείες οδικής βοήθειας (Express Service και ΕΛΠΑ).
Ετσι την άνοιξη του 1996, η Εθνική Ασφαλιστική άρχισε να ασκεί τη συγκεκριμένη δραστηριότητα συνεργαζόμενη με την ισπανικής προέλευσης Eurosos Assistance ΑΕ. Μέτοχοι σε αυτή την εταιρεία ήταν κατά 61% η ισπανική εταιρεία Mapfre και κατά 31% η ελληνική ασφαλιστική εταιρεία Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ. Την ίδια περίοδο ανάλογη πολιτική άρχισαν να ακολουθούν οι εταιρείες Φοίνιξ ΑΕΓΑ του συγκροτήματος της Εμπορικής Τράπεζας συνεργαζόμενη με την Europe Assistance, η Εμπορική ΑΑΕ συνεργαζόμενη με την Gesa και η Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ με την Eurosos Assistance.
Η είσοδος των ασφαλιστικών εταιρειών στην οδική βοήθεια, την οποία προσέφεραν πακέτο με την ασφαλιστική κάλυψη του ΙΧ σε πολύ χαμηλές τιμές, σήμανε συναγερμό στις εταιρείες του κλάδου. Στις 10 Απριλίου 1996 η Express Service ΑΑΕ και ο ιδιοκτήτης της Γιάννης Ραπτόπουλος, που διατηρεί και ατομική επιχείρηση με τον ίδιο διακριτικό τίτλο Express Service, υπέβαλαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά των τριών ασφαλιστικών εταιρειών με το σκεπτικό ότι παραβιάζουν το νομικό καθεστώς που διέπει τον κλάδο «Βοήθεια».
Κάποτε είμουν πλούσιος
Ο ίδιος ο Ραυτόπουλος έλεγε σε συνέντευξή του το 2010:
«Κάποτε ήμουνα πλούσιος, τώρα δεν είμαι. Η επιχείρηση συνεχίζει να είναι ζημιογόνος. Αφού μου έχουνε πάρει τους πελάτες παράνομα με αθέμιτο ανταγωνισμό. Αυτές οι ασφαλιστικές μας έχουν ρημάξει από το '96 και μετά. Η ζημιά που έχω πάθει είναι μεγάλη. Είναι πολλά τα λεφτά και τεράστια η ζημιά. Δεν φαντάζεστε. Εγώ όμως τα κέρδισα τα δικαστήρια. Και ακόμα περιμένω να πάρω τα λεφτά μου. Είναι τρελό αυτό το κράτος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση το λέει ξεκάθαρα αλλά.Οι ασφαλιστικές εταιρείες μας οφείλουν από αθέμιτο ανταγωνισμό πάρα πολλά χρήματα. Αν δεν είχα κερδίσει τα δικαστήρια θα την είχα κλείσει την εταιρεία μου με τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας είναι κατασχεμένα από το ΙΚΑ. Εγώ δεν έχω δικά μου περιουσιακά. Ότι υπάρχει στο όνομα της επιχείρησης είναι κατασχεμένο. Εγώ δεν έχω στο όνομά μου κάτι. Όταν χρωστάει κανείς τόσα εκατομμύρια μόνο πλούσιος δεν είναι».
Ενώ για τη χολιγουντιανή βίλα στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης έλεγε:
«Δεν είναι στο όνομά μου. Έχω αγανακτήσει πια με αυτή τη βίλα. Την πήρε ο πατέρας μου πριν 31 χρόνια. Είναι το σπίτι των παιδιών μου. Αυτό το ακίνητο πάρθηκε όταν ζούσε ο πατέρας μου που ήταν κατασκευαστής σπιτιών. Δεν είναι δυνατόν να ασχολούνται με τη βίλα. Με πονάει αυτό το πράγμα!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: