Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ερωτηματικά από Γερμανούς πολιτικούς για τους 1.500 τόνους γερμανικού χρυσού σε θησαυροφυλάκιο των ΗΠΑ

Τα μισά σχεδόν αποθέματα χρυσού της Γερμανίας βρίσκονται αποθηκευμένα στις ΗΠΑ. Πάει όμως τόσος καιρός από τότε που επετράπη η είσοδος στο θησαυροφυλάκιο (σχεδόν τρεις δεκαετίες), που πολλοί Γερμανοί πολιτικοί έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν ο χρυσός βρίσκεται ακόμη εκεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου Deutsche Velle, πρόκειται για αποθέματα χρυσού αξίας 62 δισ. ευρώ, τα οποία φυλάσσονται σε ειδικό θησαυροφυλάκιο βαθιά κάτω από το κτίριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Αποθεμάτων των ΗΠΑ στην οδό Λίμπερτι της Νέας Υόρκης. Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν οι αρχές των ΗΠΑ, οι εγγυήσεις των οποίων φαίνεται πως δεν αρκούν για να πείσουν κάποιους Γερμανούς πολιτικούς, όπως ο Βαυαρός συντηρητικός Πέτερ Γκάουβαϊλερ, οι οποίοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες, ζητώντας τον άμεσο επαναπατρισμό των 1.500 τόνων χρυσού που κρατούνται νομίμως από τη Νεοϋρκέζικη τράπεζα.
Κατά τα λεγόμενα του Γερμανού πολιτικού, η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να διενεργεί ετήσια μέτρηση και ζύγιση του χρυσού, κάτι που – όσον αφορά τα αποθέματα που φυλάσσονται στις ΗΠΑ – έχει να συμβεί εδώ και 30 χρόνια.
Η φύλαξη των γερμανικών αποθεμάτων χρυσού σε αμερικανικό έδαφος, συνεχίζει το δημοσίευμα της Deutsche Velle, ανάγεται στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου όταν, απειλούμενη από την παρουσία της πρώην ΕΣΣΔ στην ανατολική πλευρά της, η Δυτική Γερμανία εμπιστεύθηκε τις ράβδους χρυσού στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Επρόκειτο όμως και για μία κίνηση απόδειξης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
Η Σοβιετική απειλή έχει όμως προ πολλού εκλείψει και η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία άλλη, εντελώς διαφορετική, απειλή: με το ξέσπασμα της κρίσης στην ευρωζώνη και με την πίεση που ασκείται στη Γερμανία να διασώσει τους νότιους εταίρους της, οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν και να ανησυχούν για τον εθνικό πλούτο τους. Θέλουν να είναι σίγουροι πως μπορούν να στηριχθούν ανά πάσα στιγμή στο χρυσό τους.
Πηγή: Deutsche Velle

Δεν υπάρχουν σχόλια: