Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Στη φυλακή ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας - Καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη

Ένοχος κρίθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας, Ίβο Σανάντερ, ο οποίος κατηγορούνταν για κερδοσκοπία εν μέσω πολέμου στην υπόθεση με την Hypo Bank και δωροληψία στην υπόθεση Ina – Mol και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών και οδηγήθηκε με χειροπέδες στη φυλακή Ρεμετίνατς του Ζάγκρεμπ.
Τα 3,5 χρόνια από την ποινή του επιβλήθηκαν για την προμήθεια 3,6 εκ. κούνα (460.00 ευρώ) που έλαβε από την αυστριακή τράπεζα Hypo Bank στα μέσα της δεκαετίας του 1990 την περίοδο του πολέμου, όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, ενώ τα άλλα 7,5 χρόνια είναι η ποινή του για δωροληψία ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από τον ουγγρικό πετρελαϊκό όμιλο MOL με αντάλλαγμα την παραχώρηση των διαχειριστικών δικαιωμάτων της κροατικής πετρελαϊκής εταιρίας INA.
Επίσης, πέρα από την κάθειρξη, ο πρώην πρωθυπουργός σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, θα πρέπει να επιστρέψει το παράνομα αποκτηθέν ποσό των 41,1 εκ. Κούνα.
Σε όλη την διαδικασία ο Ίβο Σανάντερ παρέμεινε ήρεμος και άκουσε χωρίς να κάνει σχόλια, την καταδικαστική απόφαση κατά της οποίας έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κροατίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: