Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Der Spiegel - Μέρκελ και Σόιμπλε λένε ψέματα στους Γερμανούς για Ελλάδα

Νέα δριμεία επίθεση στη γερμανική κυβέρνηση, με αφορμή τις πρακτικές της σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόβλημα, εξαπολύει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Σε σημερινό του άρθρο με τίτλο «Η αυταπάτη του Βερολίνου εμποδίζει την στρατηγική για την Ελλάδα», το περιοδικό σημειώνει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι χάνουν την υπομονή τους με τη γερμανική κυβέρνηση.
«Καθ' οδόν προς τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2013, το Βερολίνο μπλοκάρει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. Οι Γερμανοί ηγέτες δεν θέλουν να εξοργίσουν τους ψηφοφόρους τους, δίνοντας περισσότερα χρήματα στην Αθήνα, αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι τους χάνουν την υπομονή τους», τονίζει χαρακτηριστικά.
Το περιοδικό κατονομάζει ως υπεύθυνο του ναυαγίου του χθεσινού Eurogroup τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Β.Σόιμπλε, ο οποίος, όπως υποστηρίζεται, «παρουσιάζει το πολιτικό χάος σαν στρατηγική». «Στην πραγματικότητα είναι αποφασισμένος να μην υπάρξει συνολική λύση και για το ελληνικό πρόβλημα και για την ευρω-κρίση, κάτι που ενοχλεί σφόδρα τους εταίρους της Γερμανίας», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Η ελληνική διάσωση είναι μια ιστορία κυβερνητικής αυταπάτης του Βερολίνου. Το Μάιο του 2010, αξιωματούχοι έλεγαν ότι ένα πακέτο βοήθειας 110 δισ. ευρώ θα ήταν αρκετό. Τώρα είναι σαφές ότι ακόμη και το δεύτερο πακέτο των 130 δισ. ευρώ είναι πολύ μικρό -και αυτό βασίζεται σε υπολογισμούς που έγιναν πριν από έξι μήνες. Είναι μια καταστροφή για τον Σόιμπλε και την καγκελάριοΜέρκελ. Εν όψει των γερμανικών βουλευτικών εκλογών, του χρόνου, οι δύο πολιτικοί είναι αποφασισμένοι να μην παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους έναν πραγματικό, και επομένως, ακριβό υπολογισμό του κόστους», τονίζει το περιοδικό.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον οι πολιτικοί επιχειρούν να βρουν τρόπους για να κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό με λογιστικά τρικ. Φέρονται, σαν να ήταν η στατιστική υπηρεσία της Ελλάδας»γράφει χαρακτηριστικά το Spiegel.
Κλείνοντας, το περιοδικό σημειώνει ότι, αν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας, θα πρόκειται περί ομολογίας της αποτυχίας της Γερμανίας, που θα αναγκαστεί να πληρώσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.
Στάινμπρουκ: «Πείτε την αλήθεια στον γερμανικό λαό»
Σκληρή επίθεση στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ εξαπέλυσε ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, υπογραμμίζοντας πως δεν λέει την αλήθεια για την Ελλάδα και κυρίως ότι η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει.
«Είναι η ώρα της αλήθειας. Χορέψατε για υπερβολικά πολύ καιρό το χορό των επτά πέπλων πάνω στη μελωδία: 'ούτε δεκάρα για τους Έλληνες'. Μετά ο χορός ξανάρχισε με το 'όχι επιπλέον χρήματα για την Αθήνα'», τόνισε, μιλώντας στη Μπούντεσταγκ.
«Η δημοσιονομική τρύπα της Ελλάδας δεν μπορεί να καλυφθεί χωρίς εξωτερική βοήθεια. Βρισκόμαστε από καιρό σε μια ένωση όπου καθένας είναι εγγυητής του άλλου, πείτε το επιτέλους στους γερμανούς φορολογούμενους», επεσήμανε.
«Χρειάζεται μια συγκεκριμένη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και όχι μια απλή αναβολή της εξυπηρέτησης του χρέους», συνέχισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: