Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Οι δυο ύαινες ξεσκίζονται επάνω στο πτώμα της Ελλάδος ποια θα το κατασπαράξει !

Οι βδέλλες σφάζονται για το αίμα των Ελλήνων
Κριστίν Λαγκάρντ και Άγκελα Μέρκελ ουσιαστικά βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ τους. Αφορμή είναι η Ελλάδα ωστόσο η σύγκρουση είναι υπερατλαντική.
Ο πόλεμος συμφερόντων εμπλέκει τις Ηνωμένες Πολιτείες που τις τελευταίες ημέρες λέγεται ότι κινούνται παρασκηνιακά πιέζοντας για λύση στο πρόβλημα χρέους της ευρωζώνης.
Μέσω ΔΝΤ λοιπόν έρχονται οι υπερατλαντικές πιέσεις και μέσω Κριστιν Λαγκαρντ, όμως στο πρόσωπο της Γαλλίδας η Γερμανία βλέπει και άλλον έναν κίνδυνο.
Όπως και στην περίπτωση του Ντομινικ Στρος Καν (που κάηκε λόγω σεξουαλικών … επιδόσεων) η κυρία Λαγκάρντ “παίζει” δυνατά για την υποψηφιότητα των επόμενων γαλλικών εκλογών.
Η ημερομηνία των εκλογών έρχεται μάλιστα “πακέτο” με το προτεινόμενο από κάποιους νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Μπορεί όλα αυτά πάνε σε βάθος … τετραετίας, ωστόσο είναι αρκετά για να δείξουν το μέγεθος του πολιτικοοικονομικού παρασκηνίου στην πλάτη της Ελλάδας.
Αυτή τη στιγμή όμως η ήδη ανοιχτή σύγκρουση κορυφώνεται. Οι Αμερικανοί μετά τις εκλογές τους θέλουν να τελειώνουν εδώ και τώρα με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη που τους επηρεάζει άμεσα. Αυτό εξηγεί τη στάση του ΔΝΤ και της κ. Λαγκάρντ που επιθυμεί η λύση να έρθει… χθες.
Αυτό εξηγεί και την “εμμονή” για “κούρεμα”, λύση που όλοι αποδέχονται ως τη μόνη στην περίπτωση της Ελλάδας που μπορεί να επαναφέρει το χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας. Κάπου εδώ εξηγείται και η επικοινωνία-άνοιγμα προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού του Αντώνη Σαμαρά με τηλεφωνήματα τόσο προς την κ. Λαγκαρντ όσο και τον υπουργό Οικονομικών κ. Τίμοθι Γκάιτνερ. Κυβερνητικές πηγές μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί ότι σήμερα θα υπάρξει κάποια παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα στο Eurogroup.
Ωστόσο, ενώ και η Γερμανία παραδέχεται ότι το κούρεμα αποτελεί λύση ως επιλογή αυτή τη στιγμή και ενόψει εκλογών των ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Γερμανία προκαλεί τουλάχιστον αλλεργία, υπό την έννοια ότι οι Γερμανοί θα αναγκαστούν να πληρώσουν τις εγκυήσεις που έχουν βάλει για τη χώρα μας κάτι που θα σημάνει ότι για πρώτη φορά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη και αυτό προεκλογικά κάνει κακό!
Κάπως έτσι πάμε απ’ τη μια αναβολή στην άλλη.
Κάπως έτσι η Άγκελα Μέρκελ τίναξε στον αέρα το προηγούμενο eurogroup δίνοντας εντολή στον Β. Σόιμπλε να πάρει πίσω της κατ’ αρχήν συμφωνία για μεγάλη μείωση του ελληνικού επιτοκίου. Για μια ακόμη φορά η Γερμανία έβαλε εμπόδια για να κερδίσει χρόνο. Όχι μιας εβδομάδας ή δύο, αλλά 4 ετών μέχρι το κούρεμα.
Πρόκειται για ένα παζάρι άνευ προηγουμένου. Το ΔΝΤ από τη μία θα βάλει τώρα νερό στο κρασί του αποδεχόμενο ένα ποσοστό του ΑΕΠ στο 124% το 2020 και θα πάρει το κούρεμα το 2016, ενώ η Γερμανία θα αποφύγει τον κάβο του κουρέματος προεκλογικά.
Έτσι φτάσαμε όπως όλα δείχνουν για μια ακόμη συμβιβαστική και όχι οριστική λύση στο πρόβλημα χρέους μέσω μείωσης επιτοκίων, αναστολή πληρωμών τόκων και παράταση των δανείων για ακόμη 10 χρόνια. Μια λύση που αποφέρει κέρδη περί τα 53 δισ. για την Ελλάδα, λύση όμως που δεν αρκεί σε βάθος χρόνου. Αυτή είναι η εικόνα στο παρασκήνιο.
Στο προσκήνιο η χώρα πρέπει άμεσα να πάρει τη δόση. Σίγουρα τα 31,5 δισ. άμεσα και σε δυο δόσεις άλλα 13 δις. Αυτή η απόφαση είναι πολύ πιθανό να ληφθεί σήμερα, οριστική απόφαση για το χρέος, μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένεται για ακόμη μια φορά.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: