Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Κλήθηκαν για ιερά εξέταση 30 κληρικοί

Η μητρόπολη των Φαρσάλων έχει μπει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών εδώ και δυόμισι χρόνια, καθώς ιερείς κυκλοφορούν με τζιπ, μένουν σε πολυτελείς κατοικίες και ο τρόπος ζωής και συμπεριφοράς τους κάθε άλλο παρά σε ιερωμένο ανταποκρίνεται. Στις αρχές του καλοκαιριού συνελήφθησαν δύο ιερείς, ηλικίας 36 και 38 χρόνων, για υπεξαίρεση ποσού 690.000 ευρώ. Οι δράστες πλαστογραφούσαν τις μισθολογικές καταστάσεις των ιερέων και εισέπρατταν για λογαριασμό τους τα επιπλέον χρήματα.
Ο ένας από τους δύο συλληφθέντες εμπλέκεται και στη μεγάλη υπόθεση τοκογλυφίας που αποκαλύφθηκε πριν από 1,5 χρόνο, καθώς ήταν αυτός που έκανε την καταγγελία και συνελήφθησαν -τότε- δύο συνάδελφοί του και ένας Αλβανός συνεργός τους. Σύμφωνα με την καταγγελία του ιερέα, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας της μητέρας του αναγκάστηκε να δανειστεί από τον 28χρονο Αλβανό 10.000 ευρώ, εκδίδοντας συναλλαγματικές για 28.000 ευρώ. Επειδή ωστόσο δεχόταν απειλές για τη ζωή του, κατέφυγε στην αστυνομία και όταν συνελήφθη ο Αλβανός αποκάλυψε πως δρούσε για λογαριασμό δύο ιερέων, που επίσης συνελήφθησαν με την κατηγορία της τοκογλυφίας.
ΣΤΟ ΣΔΟΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Τουλάχιστον 25-30 ιερείς των Φαρσάλων -της πόλης που θα μείνει στην ιστορία για τα ιερά σκάνδαλα- περνούν τις επόμενες ημέρες την πόρτα της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας για ανωμοτί καταθέσεις που αφορούν το μεγάλο σκάνδαλο -ένα από τα πολλά- με τις εικονικές δωρεές, οι οποίες ξεπερνούν το 1,2 εκατ. ευρώ.
Ιερείς βρίσκονται προφυλακισμένοι για υπεξαίρεση, άλλοι εμπλέκονται σε υποθέσεις τοκογλυφίας, παράνομης διακίνησης εικόνων, ακόμη και? φεσιών που έχουν αφήσει στην περιοχή, ενώ τοπικοί παράγοντες κάνουν λόγο για έκλυτο βίο που δεν συνάδει με την ιεροσύνη.
Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η παραγγελία της Εισαγγελίας Λάρισας προς το ΣΔΟΕ αφορά τις καταθέσεις 30 ιερέων, ενώ δεν αποκλείεται να κληθεί και ο ίδιος ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, Κύριλλος.
Οσο η έρευνα προχωρά, αυξάνεται ο αριθμός των εμπλεκομένων που φτάνει στα 180 άτομα, ανάμεσά τους ιερείς, λογιστές, επιχειρηματίες, ιδιώτες. Οι εικονικές δωρεές γίνονταν από το 2004 έως το 2010, οπότε και αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Ιδιώτες έπαιρναν εικονικές αποδείξεις δωρεάς σε ναούς για να πετυχαίνουν φοροαπαλλαγές, δίνοντας το 10% του ποσού στους ιερείς και από αυτό οι πληροφορίες λένε πως το 7% έμπαινε στις? τσέπες των παπάδων και το υπόλοιπο 3% στις τσέπες λογιστών που συμμετείχαν στο κύκλωμα.
Μάλιστα ιερέας φέρεται να κατέθεσε στο ΣΔΟΕ ότι από το 7% που του έδιναν τα μέλη του κυκλώματος έπρεπε να αφήνει ένα ποσοστό στην εκκλησία για ξεκάρφωμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως βρέθηκε σε φορολογική δήλωση βιοτέχνη από τη Λάρισα απόδειξη για δωρεά ύψους 40.000 ευρώ σε εκκλησία των Φαρσάλων αλλά το ποσό ουδέποτε εντοπίστηκε, ούτε κατατέθηκε στις σχετικές αποδείξεις προς τη μητρόπολη.
Από τον Ιούνιο του 2011, όταν και αποκαλύφθηκε η υπόθεση, τέθηκαν σε αργία δύο ιερείς της επαρχίας Φαρσάλων, ενώ αποκαλυπτική είναι η έκθεση της οικονομικής επιθεωρήτριας για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος και τα πλοκάμια που είχε απλώσει σε τουλάχιστον 11 ναούς στην πόλη των Φαρσάλων και στα γύρω χωριά, ανάμεσά τους οι εκκλησίες Κωνσταντίνου και Ελένης (Ρήγαιο), Υψώσεως Τιμίου Σταυρού (Σταυρός), Αγίου Γεωργίου (Φάρσαλα), Αγίας Αικατερίνης (Ξυλάδες), Αγίου Βησσαρίωνα (Μεγάλο Ενύδριο), Αγίου Αντωνίου (Ναρθάκι).
Αλληλοκαρφώματα
Στις αρχές του μήνα, ένας από τους δύο ιερείς που έχουν τεθεί σε αργία για το σκάνδαλο με τις εικονικές δωρεές συνελήφθη στη Λάρισα για παράνομη κατοχή μιας βυζαντινής εικόνας. Η σύλληψή του ήταν αποτέλεσμα «αλληλοκαρφώματος» μεταξύ ιερωμένων και ήρθε λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη άλλου ιερέα της περιοχής με δεκάδες εικόνες τις οποίες κατείχε παράνομα.
Ο τελευταίος, που συνελήφθη μαζί με μια φίλη του, κατηγορείται επίσης ότι «φέσωσε» ξενοδόχους και επαγγελματίες του τουρισμού στη Χίο, όπου εθεάθη το καλοκαίρι να κάνει διακοπές με νεαρή καλλίγραμμη συνοδό, κυκλοφορώντας μάλιστα με μαγιό και σαγιονάρες, ενώ άφηνε ως «ενέχυρο» τα ράσα του.
ΠΗΓΗ: EΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: