Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Μαθήματα φορολογικής δικαιοσύνης από το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ, θεωρεί ότι τα “πλέον ευνοημένα πρόσωπα”(!) στην Ελλάδα θα πρέπει να “πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί” στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας, σε μια στιγμή που ο κατάλογος δικαιούχων καταθετικών λογαριασμών στην Ελβετία έχει προκαλέσει σκάνδαλο στην Αθήνα. ”Η φορολογική επιβάρυνση πρέπει να κατανέμεται δίκαια και οι πιο ευνοημένοι στην ελληνική κοινωνία θα πρέπει να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί”, δήλωσε ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον.
“Το ΔΝΤ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι πολύ σημαντικό τα οικονομικά μέτρα να μοιραστούν με δίκαιο και αμερόληπτο τρόπο στον ελληνικό λαό σε μια στιγμή που καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να θέσει και πάλι τη χώρα και την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης”, σημείωσε ο Ράις.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει ευθέως τα της”λίστας Λαγκάρντ”, η οποία συντάχθηκε με στοιχεία που προέρχονται από την τράπεζα HSBC στην Ελβετία, παραπέμποντας στη γαλλική κυβέρνηση για περισσότερες διευκρινίσεις.
Παράλληλα, ο Τζέρι Ράις σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί «Καλή πρόοδος» στα ζητήματα της φορολογίας και των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι συζητούνται τα θέματα και οι όροι της χρηματοδότησης για να συνάδει με τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως είπε.
Ο κ. Ράις, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι στα βασικά θέματα οικονομικών πολιτικών θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία σύντομα, ενώ σε ερώτηση αν αναζητείται χρηματοδότης για την περίοδο του χρηματοδοτικού κενού (της επιμήκυνσης), ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι δεν θα δώσει αριθμούς στα ζητήματα που συζητούνται, προσθέτοντας ότι «η χρηματοδότηση του προγράμματος πρέπει να είναι συνεπής με τη βιωσιμότητα του χρέους».
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι για το πως θα ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις είναι θέμα συζήτησης με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: