Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Καταρρέει το ΠΑΣΟΚ

Εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. η οποία επιβεβαίωσε ότι επικρατεί το απόλυτο χάος στο κόμμα και απειλείται η ίδια η κυβέρνηση. Το καζάνι που έβραζε από μέρες τελικά χθες εξερράγη με το ΠΑΣΟΚ να μένει με έναν βουλευτή λιγότερο και άλλους 5 τουλάχιστον να είναι έτοιμοι να πηδήξουν από το τρένο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τα μέτρα.
Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής ανακοίνωσε δημόσια ότι ανεξαρτητοποιείται εκτοξεύοντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του Ευ. Βενιζέλου. «Είμαι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής, δεν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ» είπε στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Mega ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως αφού δε θέλει να ψηφίσει τα μέτρα τότε δεν έχει άλλη επιλογή από το να ανεξαρτητοποιηθεί. Ακολούθησε δηλαδή την προτροπή του Βενιζέλου που τους είπε: «Όποιος δεν μπορεί, δεν αντέχει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο, ας μην το κάνει».
Τα όσα ακούστηκαν όμως στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και έξω από αυτά, δείχνουν το κλίμα που επικρατεί. Ο Μ. Κασσής ούρλιαζε: «Δεν ψηφίζω εγώ τα μέτρα για να γίνετε εσείς υπουργοί του Σαμαρά» και «Εγώ δεν κατεβάζω τα παντελόνια μου, δε θα υπογράψω δήλωση μετάνοιας στον Βενιζέλο». Και συνέχισε: Απευθυνόμενος στον κ. Ντόλιο του είπε «εσύ Ντόλιο να πας στον φίλο σου τον Ραγκούση». Και καθώς θυμήθηκε ότι ο κ. Ντόλιος του ζήτησε να παραδώσει την έδρα του, είπε: «Να φύγω εγώ για να έρθει ο Σάκης Οικονόμου να κάνει τον υποτακτικό του Λοβέρδου και να κάνει σουλάτσα».
Παράλληλα, την αποχώρηση της από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπόυλου, διαφωνώντας επίσης με την πολιτική που ακολουθεί ο Ευ. Βενιζέλος.
«Τι κοιτάτε ρε σεις, ο Βενιζέλος με αυτούς εδώ έφερε το κόμμα στο 4%». Έντονο φραστικό επεισόδιο έγινε μεταξύ Λ. Γρηγοράκου και Π. Κουκουλόπουλου με τον πρώτο να λέει στο δεύτερο «Κ…δο, σε φέραμε στο ΠΑΣΟΚ για να το διαλύσεις. Έντονο φραστικό επεισόδιο έγινε και μεταξύ Μ. Χρυσοχοϊδη και Κ. Σκανδαλίδη όταν ο πρώτος είπε: «Κάποιοι εδώ μέσα ακολουθούν την τακτική: όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά. Να ψηφίσουμε εν λευκώ τα μέτρα. Δεν ήταν εικόνα αυτή που δώσαμε στη Βουλή. Δε γίνεται να το παίζουμε τσάμπα μάγκες». Μπόλαρης, Κουτσούκος, Τζάκρη και Σκανδαλίδης εξέφρασαν τις επιφυλάξεις του για το αν θα ψηφίσουν τα μέτρα.
Παρέμβαση υπήρξε και από την Κατερίνα Μπατζελή.
Σε άρθρο της στο διαδίκτυο, εκφράζει τον προβληματισμό της τόσο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ όσο και για το σύνολο του πολιτικού συστήματος.«Εκείνο όμως που σοκάρει περισσότερο, είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ που σηκώνει στην πλάτη του το ‘φορτίο’ της συγκυβέρνησης, αλλά και της στάσης του ίδιου του αρχηγού του», τονίζει η κ. Μπατζελή και χαρακτηρίζει αδιανόητο «για πολιτικούς με μακροχρόνια παρουσία να χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα πεπαλαιωμένες πολιτικές τακτικισμού», διασφαλίζοντας «τη δική τους επόμενη μέρα και τις δικές τους πολιτικές συμμαχίες».
Την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ζήτησε εκ νέου η Αριστερή Πρωτοβουλία. Το ΠΑΣΟΚ «αυτοκτονεί πολιτικά» και «η Δημοκρατική Παράταξη διαλύεται» αναφέρει για τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα και αφού προτείνει τη συγκρότηση Επιτροπή Σωτηρίας της Παράταξης, με στόχο την αναγέννηση και τον επαναπροσανατολισμό της, προειδοποιεί την ηγετική ομάδα πως αν συνεχίσει «αυτάρεσκα» στις ίδιες πολιτικές, «πολύ σύντομα θα βρεθεί μόνη της»

Δεν υπάρχουν σχόλια: