Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Η Μέρκελ μας θέλει δορυφόρο της Γερμανίας

Τις γερμανικές επιδιώξεις και κρυφές φιλοδοξίες για τον χαρακτήρα της νέας ενοποιημένης Ευρώπης αποκάλυψε η Μέρκελ, όταν μετά τη συνάντησή της με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό δήλωσε ότι είναι δύσκολο να διατηρήσει την ανεξαρτησία της μία χώρα με χρέος 80% ή 90%.
Το καινοφανές δόγμα Μέρκελ της μειωμένης ανεξαρτησίας θυμίζει το αλήστου μνήμης δόγμα Μπρέζνιεφ περί μειωμένης εθνικής κυριαρχίας των χωρών δορυφόρων της Σοβιετικής Ενωσης. Βεβαίως η κυρία Μέρκελ φρόντισε να βάλει και το «φύλλο συκής», λέγοντας πως αυτό αφορά και την ίδια τη Γερμανία.
Αν το δόγμα Μέρκελ ερμηνεύεται όπως η καγκελάριος το είπε, τότε ζούμε υπό την πλέον ξεδιάντροπη κυριαρχία των αγορών και το χειρότερο είναι πως ορισμένοι ευρωπαϊκοί πολιτικοί κύκλοι, και μάλιστα πολύ ισχυροί, την αποδέχονται. Ομως, αν η προηγούμενη ερμηνεία ίσχυε, τότε η καγκελάριος θα είχε την ευφυΐα να μην το ομολογήσει, γιατί θα φανέρωνε και τη δική της αδυναμία να αντιταχθεί στις επιδιώξεις των αγορών.
Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν ισχύει. Οπότε η μειωμένη ανεξαρτησία λόγω υψηλού χρέους αφορά τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, που σημαίνει ότι η Μέρκελ επιθυμεί και εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας γερμανικής Ευρώπης, όπου οι έχοντες μειωμένη ανεξαρτησία θα έχουν και μειωμένη παρέμβαση, μειωμένο λόγο στις εξελίξεις και ασφαλώς θα είναι χώρες δευτέρας κατηγορίας.
Αν αυτή την Ευρώπη επιθυμούν οι Γερμανοί και γι’ αυτήν εργάζονται, τότε οι υπόλοιποι λαοί και οι κυβερνήσεις οφείλουν να επαγρυπνούν, ώστε η οικονομική αδυναμία να μην αποτελέσει την κερκόπορτα της άλωσης από τους Γερμανούς και τη δορυφοροποίησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: