Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Το ΔΝΤ μπλοκάρει τη δόση;

“ Πολιτικό θρίλερ στην Αθήνα με διεθνείς προεκτάσεις  ”
Το οικοδόμημα της τρικομματικής κυβέρνησης τρίζει. Η τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά υπέστη σοβαρή ήττα στην Βουλή, όπου δεν παρέστησαν τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και οι αποκρατικοποιήσεις πέρασαν με λιγότερα από 150 “ναι”. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αφού πλέον κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι θα περάσουν τα μέτρα της τρόικας. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα. Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται διχασμένο και εκείνο το οποίο προκύπτει από διαρροές είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέτει θέμα παραίτησης, καθώς 15 βουλευτές δεν πειθάρχησαν με την κομματική γραμμή. Υπενθυμίζεται μόνο ότι το άρθρο 2 που αφορά στις αποκρατικοποιήσεις πέρασε με 148 ναι, 139 όχι, 6 παρών, δηλαδή χωρίς πλειοψηφία 151 βουλευτών. Τι θα συμβεί τότε με τα μέτρα τα οποία αν περάσουν θα γυρίσουν την Ελλάδα στο Μεσαίωνα; Ποιος βουλευτής θα τολμήσει να τα ψηφίσει;

Τα άσχημα νέα, όμως, σύμφωνα με πληοφορίες του Periodista ερχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού καθώς υπάρχει μεγάλη δυσφορία για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε να απειλείται η ίδια η καταβολή της δόσης από την πλευρά του. Όπως πληροφορείται το Periodista στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ επιφυλακτικοί αναφορικά με το ενδεχόμενο να διαθέσουν τα χρήματά τους σε μία χώρα, στην οποία το πολιτικό περιβάλλον σήμερα είναι ασταθές και η κοινωνική κατάσταση μπορεί άμεσα να εξελιχθεί σε εκρηκτική. Αμερικανικοί κύκλοι με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία το Periodista ανέφεραν ότι με τις μόλις 148 ψήφους η κυβέρνηση και η χώρα δεν πάνε πουθενά. “Δηλαδή πως θα περάσουν τα μέτρα;” ρωτούσαν ξανά και ξανά.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε νέα βόμβα σχετικά με την εκταμίευση της νέας δόσης . Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup δήλωσε για την Ελλάδα ότι ναι μεν έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά έχει ακόμη να εκπληρώσει αρκετές προϋποθέσεις για να λάβει την επόμενη δόση, τονίζοντας ότι το επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα πρέπει να εγκριθεί και από το γερμανικό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με κάποιους πολλά θα κριθούν μετά από την έκβαση των ερχόμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, οι οποίες συμπίπτουν χρονικά με τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Αν βέβαια μέχρι τότε υπάρχει η τρικομματική ελληνική κυβέρνηση.
Όπως πληροφορείται το Periodista κάποιοι κύκλοι ήδη επεξεργάζονται σενάρια σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν πρόκειται να αντέξει.
www.periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: