Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Μαχαίρι 30% στις δόσεις και επιμήκυνση δανείων

«Ψαλίδι» 30% στις δόσεις των δανείων με παράλληλη επιμήκυνση της διάρκειάς τους είναι η λύση που προτείνουν οι τράπεζες για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Και ακόμα τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι τα καθυστερούμενα αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς και έχουν τινάξει στον αέρα τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock.
Τα δεδομένα είναι δύο:
Κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν τις δόσεις τους.
Η όποια ρύθμιση υιοθετηθεί τελικά από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρέπει να δημιουργήσει πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες.
Επείγει, λοιπόν, να βρεθεί λύση και μάλιστα «σολομώντεια», που θα ανακουφίσει δηλαδή τα νοικοκυριά, χωρίς να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια οι τράπεζες.
Προς το παρόν ο διάλογος ανάμεσα στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και το υπουργείο Ανάπτυξης «πάγωσε», αφού και οι δύο πλευρές εμμένουν στις απόψεις τους.
«Θα πρέπει να κάνουμε ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σκοινί, αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και συνεχίζει: Αναμφισβήτητα τα νοικοκυριά πρέπει να βοηθηθούν στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους. Ομως αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να δημιουργηθούν υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες».
«Η μείωση των δόσεων -σε στεγαστικά, καταναλωτικά, κάρτες, επιχειρηματικά δάνεια- στο 30% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, θα δημιουργήσει υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις και οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια» σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, εξηγώντας γιατί «πάγωσε» προς το παρόν η συζήτηση μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και Ενωσης Τραπεζών για τη ρύθμιση στα δάνεια τω νοικοκυριών.
Ομως καθημερινά τα περιθώρια στενεύουν. Οι «κόκκινες» οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ, σε συνολικά υπόλοιπα 231,8 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, η άνοδος στα καθυστερούμενα δάνεια τους τελευταίους μήνες πραγματοποιείται με «εκρηκτικούς» ρυθμούς. Υπολογίζεται ότι αυξάνονται με ρυθμό 1% τον μήνα, όταν πέρυσι ο ρυθμός αυτός ήταν 1,5% στο τρίμηνο.
Οι τράπεζες αναγκαστικά, λοιπόν, προχωρούν σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων. Οι οποίες αφορούν κυρίως την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου έως και τα 45 χρόνια, εφόσον η ηλικία του δανειολήπτη το επιτρέπει, δηλαδή δεν ξεπερνά τα 85 έτη, στη λήξη του δανείου.
Ομως το πρόβλημα δεν λύνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα 2 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου 2012 μόνο το Ειρηνοδικείο Αθήνας εξέδωσε 7.500 διαταγές πληρωμής για χρέη δανειοληπτών από καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες για ποσά κάτω από 20.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: