Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Εξυγίανση «μια και έξω» θέλει η Τρόικα για την Ελλάδα – Πιέζει για μέτρα 9,5 δις. ευρώ το 2013 – Ακυρώνεται 48 ώρες μετά την κατάθεση του το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού – Νέα συνάντηση σήμερα με Γιάννη Στουρνάρα

Το «μαχαίρι στο λαιμό» έχει βάλει η Τρόικα στην κυβέρνηση η οποία ζητά οι περικοπές δαπανών για το 2013 να φθάσουν στα 9,5 δισ. ευρώ προκειμένου το έλλειμμα του χρόνου να πέσει στο 3,7% με 3,8% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ.
Ουσιαστικά οι δανειστές είναι σαν να ζητούν από την Ελλάδα να εξυγιάνει μέσα σε ένα χρόνο τα δημόσια οικονομικά της, αγνοώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια απόφαση για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Να σημειωθεί ότι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Δευτέρα στην Βουλή και το οποίο ακυρώνεται μόλις 48 ώρες μετά προέβλεπε μέτρα 7,8 δις. για το 2013 εκ των οποίων τα 7,3 δις. ευρώ προέρχονταν από νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα αλλά στις δαπάνες από Υγεία και Άμυνα.
Ουσιαστικά η Τρόικα δεν ακυρώνει μόνο το προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά και το αίτημα της επιμήκυνσης από τη στιγμή που η δημοσιονομική προσαρμογή από ήπια καθίστανται βίαιη.
Τα επιπλέον μέτρα για το 2013 συνιστούν τη μία από τις δύο «βόμβες» της Τρόικας. Η άλλη έχει να κάνει με το «κενό» που υπάρχει στα μέτρα και το οποίο όπως αποκάλυψε χθες το «bankingnews» και επιβεβαίωσε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό παραμένει μεγάλο.
Χθες, το «bankingnews» μετέδωσε ότι το ρήγμα στα μέτρα φθάνει τα 3 δις. με 3,5 δις. ευρώ. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι το κενό «είναι αρκετά μεγάλο. Θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός».
Πιο συγκεκριμένα η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ και αφορά εξολοκλήρου το 2013.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το «πακέτο» θα έχει κλείσει μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας. «Θα έρθουν στις δικές μας θέσεις, θα πάμε στις δικές τους. Θα φανεί» είπε χαρακτηριστικά.
Ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ούτως ώστε η δόση να έρθει πάρα πολύ γρήγορα».
Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου τονίζουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.
«Αγκάθι» στις συναντήσεις με την Τρόικα παραμένει και η διαφωνία για το μακροοικονομικό σενάριο, αφού οι πιστωτές επιμένουν στην πρόβλεψη για ύφεση 5% το 2013 ενώ η ελληνική πλευρά την υπολογίζει κοντά στο 3,8% με 4%.
Εφόσον επικρατήσει το σενάριο της Τρόικας αυτό αλλάζει όλο το πρόγραμμα και τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των δανειστών και οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου ( σ.σ. την ερχόμενη Δευτέρα).
Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν τόσο στο διαρθρωτικό όσο και στο δημοσιονομικό κομμάτι του «πακέτου» των 13,6 δις. ευρώ.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: