Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Υπήρξαν γνήσιοι Εθνικιστές στην χώρα της Ελλάδος;


Κάποτε που έθεσα σ’ έναν διαβασμένο άνθρωπο το ως άνω ερώτημα μου απάντησε ως εξής:
Γνήσιοι εθνικιστές 100% κάποτε ήταν μόνο κάποιοι θεριακλήδες καπνιστές που κάπνιζαν μοναχά τσιγάρα μάρκας «Έθνος» της εταιρείας ΚΕΡΑΝΗΣ. Τα υπόλοιπα περί εθνικιστών είναι σκέτα φούμαρα.
Μάλιστα στις τάξεις των Γερμανοτσολιάδων, κατ’ εξοχήν ανθρώπων εθνικιστών, το φουμάρειν τσιγάρο οποιασδήποτε άλλης μάρκας πλην της «Έθνος» επέσυρε μέχρι και θανατική ποινή.
Οι λέξεις κουβαλάνε στην πλάτη τους την αλήθεια που περιέχουν, δηλαδή την ιστορία τους.
έθω [πρκμ. εί-ωθ-α και έ-ωθ-α (κείται αντί ενεστώτος), υπερσυντ. ει-ώθ-ειν. Τα ει- και ε- είναι εκ του ειμί, δηλαδή ωθ-ώ εντός μου (ειμί) = συνηθίζω, έχω συνηθίσει]- είμαι συνηθισμένος, συνηθίζω, έχω την συνήθεια. είωθα, έωθα, έθος, εθήμων, εθημοσύνη, εθίζω, ειθίζω, εθικός, έθιμος, έθιμον, έθιμα, έθισμα, εθισμός, εθιστός, ειωθότως, εθάς, αήθης (α, στερητ.), αηθίζομαι, αήθεια, αηθίη, αηθέσσω, αηθέω, έθνος, εθνάρχης, εθναρχία, εθνικός, εθνίτης, ομοεθνία, ομοεθνής, εθνικότης.
Έθ-νος, εάν το -νος εκ του νο-ός δηλώνει ίσως την επίγνωση των κοινών συνηθειών, πιθανόν την καλλιέργειά τους και ίσως την εμμονή σ” αυτές.
Τι είναι όμως η συνήθεια; Μήπως η απόσταξη των αναγκών διαβίωσης σ’ ένα συγκεκριμένο τόπο και τον περιβάλλοντα αυτόν χώρο; Είναι ο οπτικός ορίζοντας του συνηθισμένου όταν αυτός ρίχνει την ματιά του στον τόπο του ή όταν επιθεωρεί τον περιβάλλοντα χώρο του τόπου του;
Πότε και για ποιους λόγους οι συνήθειες οργανώνονται σε εθνικισμό! Πρόκειται για μια κοινωνική ανάγκη, η οποία προκύπτει λόγω συγκυριών, ή για ένα ιδεολογικό μόρφωμα το οποίο εξυπηρετεί ανάγκες κάποιων κοινωνικών τάξεων, για την συνοχή τους!
Η χριστιανική θρησκεία καταδικάζει σαφώς τον εθνικισμό. Οι πιστοί της όμως είναι κατ’ εξοχήν εθνικιστές. Κι όποιοι επιθυμούν να καλλιεργήσουν έναν κάποιον εθνικισμό, σπεύδουν να αλιεύσουν οπαδούς μέσα από τα χριστιανικά μαντριά!
Προσωπικά δυσκολεύομαι να απαντήσω στα ερωτήματα και τις απορίες που κατέθεσα εδώ. Μήπως καμμιά ή κανείς μπορεί να ρίξει κάποιο φως στις σκοτεινές γωνιές αυτού εδώ του θέματος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: