Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς: «Από... σκληρός αντίπαλος, το αγαπημένο παιδί της Ευρώπης», σύμφωνα με την WSJ

Από σκληρός αντίπαλος που αντιστεκόταν με σθένος στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ο Ελληνας πρωθυπουργός μεταμορφώνεται τώρα ως ο καλύτερος άσος προκειμένου να διατηρηθεί η χώρα στη ζώνη του ευρώ. Ετσι τουλάχιστον παρουσιάζει τον Ελληνα πρωθυπουργό η Wall Street Journal.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο της, «από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο 61χρονος Σαμαράς που προέρχεται από μία από τις πιο σημαντικές οικογένειες της Ελλάδας, παλεύει να προχωρήσουν τα μέτρα λιτότητας ύψους 13,5 δις. ευρώ για να ικανοποιήσει τους πιστωτές, παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στους δρόμους της Αθήνας και το Κοινοβούλιο».
Και συνεχίζει η εφημερίδα: «Μέχρι τώρα, αυτή η στάση έχει κερδίσει τη συγκρατημένη υποστήριξη άλλων ευρωπαϊκών χωρών προς το πρόσωπο του κ. Σαμαρά, αλλά και προς τη χώρα». Ωστόσο, η εφημερίδα κρούει τον κώδωνα κινδύνου, υποστηρίζοντας πως το κλίμα μπορεί να αλλάξει γρήγορα εάν η Ελλάδα αποτύχει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για μειώσεις δαπανών και υιοθέτηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν καθυστερήσει για μήνες εξαιτίας της «πολιτικής αναταραχής».
«Ο Α. Σαμαράς φαίνεται δύσκολος και είναι σκληρός. Αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά σημαίνουν επίσης ότι έχει μια καλή ευκαιρία να προωθήσει τις σκληρές αλλαγές που απαιτούνται», σχολιάζει στην εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. «Είναι το καλύτερο λιμάνι που έχουμε σε αυτή την καταιγίδα. Αλλά αυτό δεν λέει και πολλά, αν σκεφτεί κανείς πόση δυσπιστία επικρατεί αυτή την περίοδο».
Η εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική συμπεριφορά που είχε ο κ. Σαμαράς στην αρχή της κρίσης και όταν ήταν ακόμη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρεται, ο ίδιος το 2010 είχε ζητήσει να καταψηφιστεί το μνημόνιο, παρά τις εκκλήσεις της Angela Merkel και άλλων Ευρωπαίων ηγετών.
Τον επόμενο χρόνο, ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με την Wall Street Journal, διατήρησε τη σκληρή στάση του, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται ως ο «μεγάλος μπελάς» των Ευρωπαίων. Αποτέλεσμα ήταν οι αξιωματούχοι της ΕΕ να ζητούν την υπογραφή του για να δεσμευτεί ότι θα στηρίξει το πρόγραμμα.
«Το Νοέμβριο, εν μέσω πολιτικής κρίσης που συγκλόνισε τις διεθνείς αγορές καθώς αυξάνονταν οι φόβοι πως η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε, ο κ. Σαμαράς άλλαξε τακτική και υποστήριξε το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ευρώπης, ύψους 173 δις. ευρώ. Συμμετείχε στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού για να διαπραγματευτεί το σχέδιο» αναφέρει η WSJ.
Εκείνη την περίοδο, συνεχίζει η εφημερίδα, ο κ. Σαμαράς κατηγορούσε το Σοσιαλιστικό κόμμα ότι αποτελεί «ανοιχτή απειλή» για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
«Το Φεβρουάριο, ο κ. Σαμαράς και το κόμμα ΝΔ, στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού ψήφισαν τη νέα συμφωνία και τα νέα μέτρα που συνεπάγονταν».
Από τότε, δε, που ο κ. Σαμαράς ανέλαβε την εξουσία, «επιμένει πως η χώρα πρέπει να καταπιεί το πικρό φάρμακο των 10,5 δις. ευρώ σε μειώσεις δαπανών και 3 δις. ευρώ σε νέα φορολογικά μέτρα για τα επόμενα δύο χρόνια».
Τέτοιες κινήσεις, σχολιάζει το δημοσίευμα, ήταν που οδήγησαν τους Ευρωπαίους ηγέτες να επανεκτιμήσουν τον Α. Σαμαρά. Επίσης, ένας άλλος καθοριστικός λόγος ήταν και η απροσδόκητη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, όπως δηλώνει στενός συνεργάτης του Έλληνα πρωθυπουργού. «Οι Ευρωπαίοι είδαν τον κίνδυνο μιας νίκης από το ΣΥΡΙΖΑ και αντιλήφθηκαν ποια θα ήταν η εναλλακτική. Υπήρχε κάποια ψυχρότητα πριν, αλλά τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα», φέρεται να σχολιάζει στην εφημερίδα συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Η «μεταμόρφωση» του κ. Σαμαρά από «κακός» σε «συνεργάτη» ήταν πιο εμφανής στη συμπεριφορά της κυρίας Merkel. Στην αρχή της κρίσης τον κατηγορούσε ότι υπονόμευε την πολιτική σύγκλιση κι έκανε την κατάσταση δυσκολότερη για την προηγούμενη κυβέρνηση.
Όταν ο κ. Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός, τον Ιούνιο, η κυρία Merkel αποφάσισε να παραμερίσει τις όποιες διαφωνίες του παρελθόντος και να του δώσει μία ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να αναστρέψει τα πράγματα στην Ελλάδα, «όπως ένας CEO σε μία εταιρεία», σχολίασε Γερμανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Σαμαράς και οι σύμβουλοί του έκαναν καλή εντύπωση όταν επισκέφθηκαν το Βερολίνο τον Αύγουστο, πείθοντας την Merkel ότι ήταν σοβαροί όταν μιλούσαν για επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Σε μια προσπάθεια να λειάνει το δρόμο για μια συμφωνία, ο κ. Σαμαράς τηλεφώνησε στη Merkel. Αλλά η Καγκελάριος του είπε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να έλθει σε συμφωνία με την ομάδα της Τρόικας, και όχι να προσπαθεί να διαπραγματευτεί με άλλους πολιτικούς ηγέτες» τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος που φέρεται να γνωρίζει για το τηλεφώνημα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, «το αστέρι του Σαμαρά έχει λάμψει». Ευρωπαίος αξιωματούχος, δε, τον χαρακτηρίζει ως «τη μεγαλύτερη θετική έκπληξη. Κάποιος με τον οποίο μπορούμε να δουλέψουμε, που ειλικρινά δεν περιμέναμε».
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: