Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Καταγγέλλουν εργασιακή τρομοκρατία στη Siemens

Δεν φτάνει που η Siemens απολύει εργαζόμενούς της, παρά τη ρητή δέσμευσή της στη συμφωνία της με την ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει τις θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις, στις οποίες μετέχει στην Ελλάδα, και να κάνει επενδύσεις για νέες θέσεις εργασίας, τώρα προβαίνει και στην τρομοκράτηση εργαζομένων, όπως καταγγέλλει σωματείο επιχείρησής της.
Βεβαίως, η πρακτική της κατατρομοκράτησης εργαζομένων συνηθίζεται σε πολλές εταιρείες στην Ελλάδα, ειδικά τα δυόμισι τελευταία χρόνια. Η Siemens ωστόσο, η οποία έχει λερωμένη τη φωλιά της με το μέγα Μεταπολιτευτικό πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο, θα έπρεπε τουλάχιστον να κρατάει τα προσχήματα. Στην ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠ στην Εύβοια, όπου βασικός μέτοχος είναι η Siemens, τελευταία το συνδικάτο είχε καταγγείλει απολύσεις -”οικειοθελείς εξόδους”- και μειώσεις μισθών. Τώρα, καταγγέλλει και τρομοκρατία.
Ειδικότερα, σε επιστολή του προς τη διεύθυνση εργασίας της Εύβοιας, στις 23-10-2012, αναφέρει ότι “τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση της εταιρείας καθημερινά καλεί μεμονωμένα εργαζόμενους και τους ασκεί ψυχολογική βία, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να αυξήσει την παραγωγή που σημειώνει πτώση, ισχυριζόμενη ότι διαμαρτύρεται με αυτό τον τρόπο για την πτώση της παραγωγής που ήρθε ως συνέπεια της περικοπής του πρίμ απόδοσης-παραγωγής. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη συνάντηση αυτή παραβρίσκεται μόνος του ο εργαζόμενος με τρία άτομα, εκπροσώπους της εταιρείας, και παράλληλα τηρούνται πρακτικά και καταγράφονται τα όσα αναφέρει ο εργαζόμενος ως μορφή απολογίας! Στις συναντήσεις αυτές δεν δίνεται η δυνατότητα παράστασης εκπροσώπου του σωματείου ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του εργαζόμενου. Παρακαλούμε όπως καλέσετε τους νόμιμους εκπροσώπους της εταιρείας, προκειμένου να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά που κλονίζει το κλίμα της εργασιακής ειρήνης και ανατρέπει το κλίμα συνεννόησης που υπήρχε στην επιχείρηση έως σήμερα”.
Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι στην ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ έχουν ζητήσει να στηριχτεί το εργοστάσιο και μάλιστα να υπάρξει δέσμευση της γερμανικής εταιρείας έναντι του ελληνικού Δημοσίου. Κάτι που δεν έχει γίνει. Στο πλαίσιο της εξωδικαστικής διευθέτησης του σκανδάλου Siemens, και της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, η εταιρεία ουδόλως έχει δεσμευθεί να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα. Αντίθετα, στην απαράδεκτη συμφωνία, όπως έχει επανειλημμένως χαρακτηριστεί, αναφέρεται μόνον ότι η Siemens απλά “θα εξετάσει” πιθανές επενδύσεις που ενδεχομένως θα κάνει.
Δεσμεύσεις, αντίστοιχες με αυτές στην ΕΒΙΟΠ, ζητούν και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παραγωγής οικιακών συσκευών στου Ρέντη, στο οποίο μετέχει η Siemens. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, εκφράζονται φόβοι ότι η γερμανική εταιρεία κάθε άλλο προτίθεται να προβεί στην στήριξη και αυτού του εργοστασίου, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσει και αυτό πρόβλημα.
Τόσο τα παραπάνω δεδομένα, και το γεγονός ότι η Siemens έδωσε στο ελληνικό Δημόσιο διαφορετικά στοιχεία από τα πραγματικά (μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων απ’ ότι έχει, και βέβαια απέκρυψε τις απολύσεις), όσο και το ότι ουδεμία δέσμευση ανέλαβε η εταιρεία για να ξεπληρώσει τα “σπασμένα” από το σκάνδαλο στην Ελλάδα, δείχνει ότι η συμφωνία είναι καθαρά αποικιακού χαρακτήρα και ο μόνος που ωφελείται είναι η γερμανική εταιρεία.
http://www.antinews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: