Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Έρχονται 15.000 ραβασάκια

«Αγαπητέ φορολογούμενε, επειδή από διασταυρώσεις που διενεργήθηκαν έχουν προκύψει στοιχεία που υποδεικνύουν πιθανές ανακρίβειες επί των δηλωθέντων εισοδημάτων σας, καλείστε εντός 15 ημερών από τη λήψη της παρούσης να υποβάλλετε συμπληρωματική δήλωση. Στην αντίθετη περίπτωση θα διενεργηθεί τακτικός έλεγχος».
Αυτή θα είναι η ουσία του ειδοποιητηρίου που θα αρχίσουν να λαμβάνουν από την ερχόμενη εβδομάδα 15.000 φορολογούμενοι που έβγαλαν στο εξωτερικό την τελευταία διετία 5 δισ. ευρώ τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τις δηλώσεις τους.
Εντοπίστηκαν από τη ΓΓΠΣ μέσω διασταύρωσης της πλήρους λίστας των 54.246 φορολογουμένων που έβγαλαν έξω 22 δισ. ευρώ με τις φορολογικές τους δηλώσεις και χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών κλείδωσαν οι αποφάσεις για το περιεχόμενο του ειδοποιητηρίου και την άμεση αποστολή του.
Τα ραβασάκια θα αρχίσουν να αποστέλλονται από την ερχόμενη εβδομάδα με email ή μέσω ΕΛΤΑ και οι προσδοκίες άμεσης είσπραξης εσόδων από το υπουργείο Οικονομικών είναι υψηλές.
Όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη του υπουργείου, «επειδή οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ξέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών ξέρει ότι έχουν τη φωλιά τους λερωμένη το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να ακολουθήσει βροχή τροποποιητικών δηλώσεων και οικειοθελούς πληρωμής έξτρα φόρων για να μην μπλέξουν με ελέγχους».
Με δεδομένο ότι οι εξαγωγές κεφαλαίου στο εξωτερικό που έχουν καταγραφεί στη λίστα των 54.246 φορολογουμένων υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, ο φορολογικός συντελεστής που θα επιβληθεί στη διαφορά των εισοδημάτων θα είναι 45%.
Αυτό μεταφράζεται σε έσοδα της τάξεως των 2,250 δισ. ευρώ (45% επί 5 δισ. ευρώ), τα οποία μάλιστα θεωρούνται εύκολα εισπράξιμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με όπλο και τις κατασχέσεις επί των καταθέσεων.
ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: