Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Αφήνουν άταφους τους νεκρούς γιατί δεν έχουν λεφτά για τις κηδείες!

Μπορεί το θάνατο να μην τον σταματά η οικονομική κρίση ωστόσο σίγουρα τον επηρεάζει! Κι αν μέχρι σήμερα κάποιοι έλεγαν ότι η μόνη σίγουρη δουλειά είναι αυτή του εργολάβου κηδειών, τώρα φαίνεται ότι ακόμα και αυτό ανατρέπεται. Η οικονομική κρίση έρχεται και ανατρέπει όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα. Έτσι έχει χτυπήσει ακόμα και τις κηδείες στην κοινωνία του Ηρακλείου. Έτσι ενώ μέχρι χθες κανείς δεν σκεφτόταν τα χρήματα για μια καλή
έξοδο από τούτο το μάταιο κόσμο, τώρα πια τα χρήματα επειδή είναι ελάχιστα όλοι τα κρατούν για αυτό τον κόσμο και θέλουν να στείλουν τον άνθρωπο τους στην άλλη ζωή  οικονομικά.
Σε δόσεις
Οι συγγενείς των νεκρών έρχονται σε επαφή με διάφορα γραφεία τελετών για να κανονίσουν τα διαδικαστικά της τελετής, όμως λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης οι κηδείες γίνονται σε ... δόσεις.
Κάποτε οι γέροι κρατούσαν τα χρήματα τους για εκείνη την ώρα και έτσι οι συγγενείς πλήρωναν αμέσως τα έξοδα της κηδείας. Τώρα όμως αυτό αρχίζει να μειώνεται αισθητά αφού τα γεροντάκια δίνουν την πενιχρή τους σύνταξη για να βοηθήσουν τα παιδιά τους που περνούν δύσκολα, κι έτσι όταν έρχεται η ώρα του θανάτου εκείνα πια δεν έχουν τίποτε άλλο να δώσουν, λέει στο Prismanews.gr ο κ. Κωνσταντίνος Πιτσικάκης, πρόεδρος γραφείων τελετών Ανατολικής Κρήτης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο δεν είναι λίγοι εκείνοι που δίνουν ακόμα και 100 ευρώ το μήνα μέχρι να εξοφλήσουν τα έξοδα της κηδείας όπως επίσης εκείνοι που ρίχνουν αρκετά το κόστος μίας τελετής περικόπτοντας καμιά φορά ακόμα και τον καφέ !
Νεκροί στα αζήτητα
Η κηδεία σε δόσεις όμως φαίνεται ότι είναι η καλύτερη εκδοχή της οικονομικής ανέχειας. Υπάρχει πάντα και η απόλυτη δυστυχία. Όταν ο άλλος δεν μπορεί να πάρει καθόλου τον άνθρωπο του από το νεκροτομείο και να τον κηδέψει. Όταν ανήμπορος να αντιδράσει από το βάρος της οικονομικής ανέχειας αναγκάζεται να τον αφήσει σε ένα ψυγεία ενός νοσοκομείου.
Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο υπάρχουν αυτή τη στιγμή εννέα πτώματα στα ψυγεία των νεκροτομείων του ΠΑΓΝΗ και είναι περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν στενούς συγγενείς με αποτέλεσμα να είναι στα αζήτητα. Όλους αυτούς θα τους αναλάβουμε εμείς τα γραφεία τελετών, πληρώνοντας φυσικά εμείς οι ίδιοι τα έξοδα της κηδείας μιας και δεν έχουν συγγενείς να για να τα πληρώσουν αναφέρει ο κ. Πιτσικάκης.
Ψυγεία νέου κοιμητηρίου
Κι όμως υπάρχουν. Το θέμα είναι πόσοι Ηρακλειώτες το γνώριζαν. Στο νέο κοιμητήριο στην ΒΙ.ΠΕ Ηρακλείου υπάρχουν ψυγεία που μπορούν να φιλοξενήσουν ένα μεγάλο αριθμό νεκρών, ωστόσο δεν τέθηκαν ποτέ σε λειτουργία γιατί σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς κάτι τέτοιο θα είχε υψηλό κόστος αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσικάκης.
Πάντως είναι απορίας άξιο πως μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει αναφερθεί στην ύπαρξη και στη λειτουργία ψυγείων στις εγκαταστάσεις του νέου νεκροταφείου στην πόλη του Ηρακλείου, όπως επισημαίνει με τη μαρτυρία του ο προέδρος των γραφείων τελετών Ανατολικής Κρήτης. Πότε δημιουργήθηκε αυτή η υποδομή; Πότε εξοπλίστηκε; Πόσο κόστισε ; Γιατί δε χρησιμοποιείται; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που ανακύπτουν.
prismanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: