Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Oι παγίδες του νέου φορολογικού

«Χαμένοι» στη μετάφραση της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης θα βρεθούν περίπου 6 εκατ. φορολογούμενοι, που από το επόμενο έτος θα κληθούν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στις άδειες, από τις επερχόμενες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τσέπες τους.
Τα ψιλά γράμματα και οι αστερίσκοι που θα περιέχει η νέα «σύμβαση» με την εφορία θα κοστίσουν σε όλους πολύ ακριβά, αφού μόνο οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα πρέπει να αποφέρουν επιπλέον 3 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 3 δισ. ευρώ πρέπει να αποδώσει ο νέος ενιαίος φόρος των ακινήτων.
Η μεγάλη «παγίδα» μάλιστα από το νέο χαράτσι στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το ειδικό τέλος που καταβάλλεται μέσω της ΔΕΗ, είναι ότι θα επιβαρύνει σε ετήσια βάση τους ιδιοκτήτες, την ώρα που ακόμη δεν έχουν πληρώσει τον ΦΑΠ του 2010 και του 2011, αφού τα σχετικά εκκαθαριστικά θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται από τον Νοέμβριο.
Αυτό σημαίνει ότι κανείς ιδιοκτήτης δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα πληρώσει σε βάθος χρόνου τον νέο φόρο, ο οποίος μάλιστα θα επιβάλλεται στην κατοχή ακινήτων χωρίς να εξετάζεται εάν αποφέρουν εισόδημα ή ιδιοχρησιμοποιούνται, ενώ θα επεκταθεί και στις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις, δηλαδή στα αγροτεμάχια, εφόσον δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Από την άλλη πλευρά, η επιβολή του από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας, με συντελεστές από 0,1% έως και πάνω από 2%, «μεταφράζεται» σε φορολόγηση όλων των ακινήτων, αφού το 74% των ιδιοκτητών έχει ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως και 100.000 ευρώ.
Ακόμη και η μείωση του φόρου στις μεταβιβάσεις, από 8% έως 10% (που είναι σήμερα στο 4%) δεν πρόκειται να γλυκάνει το «χάπι» στην αγορά ακινήτων, αφού η κατάργηση της έκπτωσης των τόκων κατά 10%, αλλά και η μείωση των αφορολογήτων ορίων για γονικές παροχές και δωρεές έως και 33%, σε συνδυασμό με την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα θα κάνουν ασύμφορη κάθε πράξη.
Κι αν στην αγορά ακινήτων δεν υπάρχει φως στο τούνελ, με τα τρικ στη φορολογία εισοδήματος μάλλον την εποχή του... σκοταδισμού θα ζήσουν όλα τα νοικοκυριά, που ούτως ή άλλως δεν θα έχουν κι άλλη επιλογή εάν υπολογίσει κανείς τις αυξήσεις που έρχονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ!
Πάντως, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο εκτός απροόπτου θα «κλειδώσει» αυτή την εβδομάδα μαζί με τις αλλαγές στα ακίνητα στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, αφού η κυβέρνηση επείγεται να ψηφιστεί πριν από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ύστερα από ρητή εντολή της τρόικας, φέρνει αύξηση του φορολογικού βάρους για τα μεσαία εισοδήματα, μέσω της νέας φορολογικής κλίμακας και της κατάργησης των φοροαπαλλαγών, πολλές από τις οποίες θα καταργηθούν αναδρομικά από φέτος, «φουσκώνοντας» τον φόρο που θα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι το 2013 κατά 500 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, από τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες προκύπτουν τα εξής:
- Η φορολογική κλίμακα θα αλλάξει και τα κλιμάκιά της θα μειωθούν, από τα οκτώ που είναι σήμερα, σε τέσσερα ή και λιγότερα, με ανώτατο συντελεστή το 35%. Με βάση τους νέους συντελεστές, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι θα ευνοηθούν όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι και 26.000 ευρώ. Δεν λένε όμως ότι οι υπολογισμοί τους γίνονται χωρίς να ληφθεί υπόψη η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και το νέο σύστημα αποδείξεων.
- Ακόμη και η ενδεχόμενη αύξηση του αφορολόγητου ορίου, για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, δεν θα ελαφρύνει ούτε τα χαμηλά εισοδήματα, αφού και μόνο η κατάργηση των απαλλαγών για τα παιδιά αρκεί για να εξανεμίσει τα όποια οφέλη.
- Οι φοροαπαλλαγές, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα (π.χ. για ιατρικά έξοδα, ενοίκιο, στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας) οδηγούνται σε πλήρη κατάργηση. Για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα θα θεσπιστούν άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις, για παράδειγμα τα προνοιακά επιδόματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.
Στο στόχαστρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Το «αδίκημα» να ανήκει κάποιος σήμερα στην τάξη των ελευθέρων επαγγελματιών θα έχει βαρύτατες συνέπειες, αφού καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για όλους τους επιτηδευματίες. Τα καθαρά τους κέρδη, όπως και των Ο.Ε. και Ε.Ε., θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 28%, από 20% που είναι σήμερα, ενώ για τα αγροτικά εισοδήματα η φορολογία θα αρχίζει από 6%.
- Επειδή το υπουργείο Οικονομικών πάντα φρόντιζε για την υγεία μας, θα αυξήσει και τη φορολογία ειδικά στα φθηνά τσιγάρα.
- Γνωρίζοντας ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα μπορεί να αποταμιεύσει, τα στελέχη του υπουργείου σκέφτηκαν και την αύξηση του τόκου των καταθέσεων από το 10% στο 15%, ώστε κι όσοι δεν έχουν ακόμη κρύψει στα σεντούκια τα λίγα που τους απέμειναν να το πράξουν άμεσα.
- Η κυβέρνηση θα τηρήσει και μια από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.
Θα επιβάλει, όμως, ειδικό τέλος στα καταστήματα που έχουν χώρους καπνιζόντων, επομένως ελάχιστοι θα είναι οι φορολογούμενοι που θα απολαύσουν τη μείωση του ΦΠΑ, καθώς οι περισσότεροι θα ξεχάσουν τα βάσανα με... ένα τσιγάρο και με την παρηγοριά ότι θα επιβληθεί και έκτακτος φόρος στους εφοπλιστές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: