Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Κρίσιμη για την κυβερνητική συνοχή η ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις

Κρίσιμη δοκιμασία για τη συνοχή της κυβέρνησης αποτελεί η απογευματινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ και λιμανιών, λόγω της εκπεφρασμένης πρόθεσης σημαντικού αριθμού βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΗΜΑΡ στο σύνολό της, να το καταψηφίσουν. Η σημερινή ψηφοφορία θεωρείται πρόβα τζενεράλε εν όψη της ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων που αναμένεται σύντομα στη Βουλή και προβληματίζει ιδιαιτέρως το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αντώνης Σαμαράς στέλνει μηνύματα κομματικής πειθαρχίας στη ΝΔ, κάτι που δεν αποκλείεται να κάνει και ο Ευ. Βενιζέλος ο οποίος αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα στην ΚΟ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εξαρτά τη στάση του από τη ΔΗΜΑΡ. Την ίδια ώρα ο Φώτης Κουβέλης λαμβάνει τελεσίγραφα στελεχών που προειδοποιούν με ρήξη σε περίπτωση πολιτικής κολοτούμπας.
Έντονος προβληματισμός στο Μαξίμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, που θεωρείται προάγγελος και για την επόμενη φάση που περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά μέτρα και τις ανατροπές στα εργασιακά.
Πηγές από τη ΝΔ τονίζουν πως οι «γαλάζιοι» βουλευτές θα υπερψηφίσουν την τροπολογία, χωρίς, ωστόσο, μεγάλη βεβαιότητα. Πάντως η εντολή του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη ακόμη και για τις αποκρατικοποιήσεις. Όποιος δεν ψηφίσει τα μέτρα θα διαγράφεται. Εξάλλου και στελέχη της ΝΔ έχουν δηλώσει ότι η υπερψήφιση των μέτρων είναι ουσιαστικά ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
«Εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας» θα δηλώσει ο Βενιζέλος
Στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση αναμένεται να αποσαφηνιστεί σήμερα το πρωί κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ένα πρώτο αγκάθι αποτελεί η σημερινή ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις στη Βουλή καθώς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει περισσότερο από ευθέως τις αντιρρήσεις τους, ζητώντας τον τελευταίο λόγο να τον έχει Βουλή κάτι που όπως είναι γνωστό δεν αποδέχεται η τρόικα.
Πάντως, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ διατυπώνονται ενστάσεις αναφορικά με τη στρατηγική του κόμματος ενόψει της νέας συμφωνίας «μαμούθ» με την τρόικα. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση Σκανδαλίδη, ο οποίος προβάλλει σταδιακά ως «αντίπαλο δέος» στη σημερινή ηγεσία του κόμματος και επιπλέον έχει διατυπώσει ενστάσεις αναφορικά με το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας με την τρόικα. Στη σημερινή συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εμφανιστεί ως «εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας», τονίζοντας ότι δεν εξαρτά τη στάση του από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει τα προτεινόμενα εργασιακά μέτρα. Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του tvxs.gr.
Πονοκέφαλος για τον Φώτη Κουβέλη
Την ίδια ώρα στη ΔΗΜΑΡ – η οποία αναμένεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις – σε πρώτο πλάνο βρίσκονται τα εργασιακά. Οι εισηγήσεις του Φώτη Κουβέλη ήταν αρνητικές για την υπερψήφιση των εργασιακών μέτρων τα οποία όμως θα περιλαμβάνονται στο ίδιο άρθρο με τα υπόλοιπα.
Χθες με εντολή του Πρωθυπουργού ο Γιάννης Βρούτσης πήγε στην Αγίου Κωνσταντίνου και προσπάθησε επί δύο ώρες να μεταπείσει τα στελέχη του Φώτη Κουβέλη χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. H Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ συνεδριάζει εκ νέου το μεσημέρι στη 13:00. Στις 14:30 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Στο μεταξύ, ένα βήμα πριν την ρήξη φαίνεται να βρίσκονται τα στελέχη που διαφωνούν με την πολιτική της ΔΗΜΑΡ και του Φώτη Κουβέλη, αν ο τελευταίος προχωρήσει σε «πολιτική κολοτούμπα». Το ζήτημα θέτουν ξεκάθαρα σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, ο βουλευτής του κόμματος Οδυσσέας Βουδούρης και ο Ανδρέας Νεφελούδης, μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής. 
http://tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: