Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Κουβέλης: Θα ψηφίσουμε αν υπάρξει βελτίωση

Αντιφατικός ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Την καταψήφιση των μέτρων στα εργασιακά εισηγήθηκε ο Φώτης Κουβέλης κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ την Τετάρτη.
Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως είτε η ΔΗΜΑΡ εκβιαστεί, είτε κατατεθούν τα μέτρα σε ξεχωριστό άρθρο, «θα στηρίξουμε τη στάση μας με όλα τα ρίσκα που εμπεριέχει».
Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δεν επιθυμεί να οδηγήσει σε ενδοκυβερνητική κρίση.
Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, με δηλώσεις του στο protothema.gr, ο κ. Κουβέλης είχε χαρακτηρίσει το νέο πακέτο για τα εργασιακά «βελτιωτικό» σε σχέση με το πακέτο που προτεινόταν από την Τρόικα έως το βράδυ της Τρίτης.
Ωστόσο, παρά τις βελτιώσεις, ο κ. Κουβέλης είπε πως δεν μπορούσε να κάνει δεκτό ούτε το νέο πακέτο για τα εργασιακά και για αυτό, όπως είπε, θα το καταψήφιζε.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνομιλία που είχε αργά το βράδυ με τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Κουβέλης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει τελικά τα εργασιακά, αν υπάρξουν βελτιώσεις.
Μάλιστα, για αύριο Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί τηλεφωνικά ραντεβού του κ. Κουβέλη με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Στελέχη της ΔΗΜΑΡ, επεσήμαναν πως αφενός, με αυτό το πακέτο θα υπάρξει κοινωνική κρίση και αφετέρου, πως βρίσκεται πέρα από το αξιακό σύστημα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τα ίδια στελέχη αναφέρονταν στο ενδεχόμενο κυβερνητικής κρίσης σε περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο φέρει σε ένα άρθρο εργασιακά και δημοσιονομικά μέτρα. Αναρωτιόντουσαν συγκεκριμένα: «Εμείς δεν θέλουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση, δεν θέλουμε νέες εκλογές. Θέλουμε να συνεχίσει η κυβέρνησης το έργο της. Όμως γιατί ορισμένοι πιέζουν προς μια κυβερνητική κρίση;».
Την ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει η κυβέρνηση τόνισε, μεταξύ άλλων, και το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Χατζησωκράτης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε πως, ναι μεν έχουν υπάρξει κάποιες βελτιώσεις, ωστόσο, υπάρχει «κώλυμα» σε δύο σημεία των μέτρων για τα εργασιακά: το επίδομα γάμου και την επεκτασιμότητα της εθνικής συλλογικής σύμβασης.
«Έγιναν πράγματα αλλά δεν συνθέτουν το όλον» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χατζησωκράτης, μετά τη συνάντηση με τον κ. Σταμάτη, διαπιστώνει πως υπάρχουν πλέον μόνο τρεις εναλλακτικές επιλογές:
1) Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα μέτρα για τα εργασιακά
2) Να αποσύρει τα συγκεκριμένα μέτρα προσωρινά και να συζητηθούν εκ νέου εν ευθέτω χρόνο
3) Να έρθουν στη Βουλή για ψήφιση οπότε και η ΔΗΜΑΡ θα τα καταψηφίσει
Σε ερώτηση του protothema.gr για το τι θα πράξει η ΔΗΜΑΡ αν ο υπουργός Οικονομικών καταθέσει στη Βουλή τα εργασιακά σε ένα νομοσχέδιο και ένα άρθρο με τα δημοσιονομικά, ο κ. Χατζησωκράτης απάντησε πως: «Ο κ. Στουρνάρας δεν είναι πολιτικός και δεν είναι εκείνος που έχει την ευθύνη των κοινοβουλευτικών ομάδων».
Σε αυτό το σημείο ο κ. Χατζησωκράτης επανέλαβε πως βασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να υπάρχει ως κυβέρνηση και σε αυτό η ΔΗΜΑΡ θα συνδράμει.
Επιπλέον, ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης διέψευσε ότι έχει κλείσει το πακέτο των εργασιακών μετά από συμφωνία με την τρόικα και σημείωσε πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.
Θεωρεί δε πως το πακέτο των εργασιακών θα έχει κλείσει μέχρι αύριο το μεσημέρι, οπότε και ο κ. Τσακλόγλου θα συμμετάσχει στο working Eurogroup όπου θα τους παρουσιάσει τα μέτρα. Παράλληλα ανέφερε πως από τις 5 μέχρι τις 7 Νοεμβρίου θα πρέπει συνολικά τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή.
Σημειώνεται ότι τηλεφωνικά ραντεβού του κ. Κουβέλη προγραμματίστηκαν για αύριο Πέμπτη με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: