Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Επιπλεόν 150 νέα μέτρα ζητούν οι δανειστές

Νέα μείωση του ελληνικού χρέους προτείνει η τρόικα, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζονται στο δημοσίευμα, η πρόταση αφορά το κούρεμα των διακρατικών δανείων των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Το προσχέδιο της Τρόικα κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρίαση του Eurozone Working Group στις Βρυξέλλες αλλά συνάντησε σθεναρή αντίσταση από την Γερμανία και άλλες χώρες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να εγκρίνουν την απώλεια χρημάτων των φορολογουμένων των χωρών τους.
Σε συνέντευξη που έδωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο που θα μεταδοθεί σήμερα Κυριακή, δήλωσε ότι αποκλείεται “κούρεμα” των δανείων προς την Ελλάδα αλλά φάνηκε ανοικτός σε ενδεχόμενη επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά μέσω ενός δανείου ειδικού σκοπού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας: “Το έχουν προτείνει κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και είναι μια λύση”.
Η ΕΚΤ από την πλευρά της δηλώνει ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κρατική χρηματοδότηση. Είναι όμως ανοικτή να εκχωρήσει τα κέρδη της από αυτά τα ομόλογα, τα οποία είχε αγοράσει το 2010~2011 από την δευτερογενή αγορά, σε χαμηλές τιμές.
Η έκθεση της τρόικα δείχνει ότι η χώρα μας έχει εφαρμόσει το 60% των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, ένα 20% συζητούνται τώρα με την Ελληνική Κυβέρνηση και ένα 20% είναι σε εκκρεμότητα. Η Τρόικα αναφέρει στην έκθεση 150 νέες προτάσεις για ρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση, η μείωση του κατώτατου μισθού και ακύρωση συγκεκριμένων επαγγελματικών προνομίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: