Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

«Στρατηγικός στόχος του Βελιγραδίου είναι η απόκτηση κοινών συνόρων με την Ελλάδα»

«Ο στρατηγικός στόχος της Σερβίας είναι να αποκτήσει κοινά σύνορα με την Ελλάδα. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Πιο σημαντικό κομμάτι για αυτήν είναι τα Σκόπια.
Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που εμποδίζει τα Σκόπια να προχωρήσουν τα τελευταία 20 χρόνια. Στην πραγματικότητα οι Σέρβοι υπάρχουν στην περιοχή των Σκοπίων από το 1912».
Τα παραπάνω δήλωσε σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BGNES (Агенция БГНЕС) ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων των Σκοπίων Насер Селмани.
«Το πρόβλημα στα Σκόπια είναι ότι πριν από είκοσι χρόνια χτίσαμε μια "εικονική" δημοκρατία. Επί είκοσι χρόνια οικοδομούμε μια καρικατούρα των θεσμών όπως πραγματικά θα πρέπει να είναι σε ένα δημοκρατικό κράτος», είπε ο Σελμάνι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη εδώ και είκοσι χρόνια τα Σκόπια δεν αποτελούν ένα δημοκρατικό κράτος και επίμονα παρουσιάζονται ως μια προσομοίωση της δημοκρατίας
«Αλλά τώρα είναι σε όλους φανερό και δεν μπορεί να κρυφτεί αυτό το φανταστικό παιχνίδι μας από τον κόσμο που βλέπει ότι είναι αστείο», τονίζει ο Σελμάνι.
Δεν έχουμε καμία πραγματική αντιπολίτευση που να βγει και να πει:
Όταν θα έρθει στην εξουσία θα σταματήσει να ελέγχει όπως κάνει ο Γκρούεφσκι τα ΜΜΕ, τα δικαστήρια και το κοινοβούλιο, το οποίο μετατράπηκε σε συμβολαιογράφο των προτάσεων της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σημερινός ηγέτης της αντιπολίτευσης, της σοσιαλδημοκρατικής ένωσης, ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, απέτυχε και έχασε την ευκαιρία να οικοδομήσει μια πραγματική δημοκρατία στα Σκόπια, τα οποία θα μπορούσαν πολύ εύκολα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
«Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι θέλει ειλικρινά να ενταχθούμε στις ευρωατλαντικές δομές, όπως ισχυρίζεται τώρα.
Και το ζήτημα Γκρούεφσκι, εξάλλου, είναι πολύ σαφές και ορατό σε όλους μας, δεν θέλει να ενταχθούν τα Σκόπια ούτε στην ΕΕ, ούτε στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Σελμάνι.
«Ωστόσο θα πρέπει να είμαι ειλικρινής και να πω ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι η μοναδικοί ένοχη για τη σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια. Είμαστε μάρτυρες μια ανεύθυνης πολιτικής από την Ελλάδα. Οι αξιωματούχοι της Αθήνας δεν εκπληρώνουν το ρόλο που αναμένεται από αυτούς, δηλαδή να "σπρώξουν " την περιοχή πρός τις Βρυξέλλες.Η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική του δέκατου ένατου αιώνα", τονίζει ο Σελμάνι και διευκρινίζει:
«Λοιπόν, εδώ είναι η επιτυχία του Γκρούεφσκι, τα δύο μέτρα και σταθμά. Ψάχνετε για περισσότερα δικαιώματα των Αλβανών των Σκοπίων ή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, όταν στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται τα δικαιώματα των Σλάβων- Σκοπιανών (ως «Μακεδόνων»)". Αυτή είναι μια πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών η οποία καθοδηγείται από την Ελλάδα καθώς η ΕΕ βρίσκεται υπεράνω του νόμου και αυτό βοηθά σε μεγάλο βαθμό και την πολιτική που ασκεί ο Γκρούεφσκι», πιστεύει ο Σελμάνι.
«Ο στρατηγικός στόχος της Σερβίας είναι να αποκτήσει κοινά σύνορα με την Ελλάδα. Τα Σκόπια είναι πολύ σημαντικά για τη Σερβία και αυτός είναι ο λόγος που επί είκοσι χρόνια το κράτος αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει. Στην πραγματικότητα ,οι Σέρβοι βρίσκονται εδώ στα Σκόπια από το 1912 και οι δομές τους είναι πολύ ισχυρές. Και μερικοί, οι λεγόμενοι πατριώτες χτίζουν μνημεία και θυσιάζουν τη χώρα, λόγω των συμφερόντων της Σερβίας. Στο τέλος οι μεγάλοι χαμένοι από όλα αυτά τα παιχνίδια θα είναι οι πληθυσμοί των Σλάβων και των Αλβανών», δήλωσε ο Σελμάνι.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: