Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Η νοηματοδότηση της 28ης του Οκτώβρη

Συμπληρώνονται φέτος 72 χρόνια απ’ την εισβολή της φασιστικής Ιταλίας στα ελληνικά εδάφη και την τριπλή φασιστική κατοχή Γερμανίας – Ιταλίας – Βουλγαρίας που ακολούθησε πάνω στη χώρα μας. Για μια ακόμη χρονιά οι αστοί πολιτικοί κορδωμένοι σαν τα παγώνια μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, «γεμάτοι» από «εθνική υπερηφάνεια» θα κάνουν λόγο για «εθνική ομοψυχία», που γι αυτούς μεταφράζεται σε «ταξική ειρήνη» δηλ. αιώνια κυριαρχία της εκμεταλλεύτριας τάξης που εκπροσωπούν. Θα μιλήσουν για «εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία» την ίδια ακριβώς στιγμή που με δική τους ευθύνη η Ελλάδα έχει ήδη απολέσει ένα μεγάλο μέρος της στα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα ΕΕ – ΝΑΤΟ – ΔΝΤ. Θα κάνουν αναφορές στα «περήφανα νιάτα και τα τιμημένα γηρατειά» (ή το αντίστροφο, δεν έχει σημασία), όταν οι ίδιοι οδήγησαν τη μισή νεολαία στην ανεργία, στους μισθούς πείνας, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας κι σ΄ ένα μέλλον σκοτεινό και αβέβαιο, ενώ τα γηρατειά ζουν με συντάξεις πείνας που δεν αρκούν ούτε για τα πιο στοιχειώδη, συνεχίζοντας να τις περικόπτουν παραπέρα.
Τα Μέσα Μαζικής Χειραγώγησης θα εστιάσουν ως γνωστό τη προσοχή τους, στο αν τα παιδιά των μεταναστών έχουν το δικαίωμα να σηκώσουν την ελληνική σημαία στις παρελάσεις, για το πόσο καλά γνωρίζει η ελληνική νεολαία την ιστορία των προγόνων της, όταν οι ίδιοι χρυσοπληρωμένοι κονδυλοφόροι κάνουν το παν όλο το χρόνο, ώστε να μείνουν οι νεοέλληνες στο σκοτάδι.
Και στο σχολείο; Είναι μήπως η κατάσταση διαφορετική; Αντανακλούν μήπως οι σχολικές γιορτές την πραγματικότητα; (σ.σ. δεν ξέρω αν εδώ η έννοια «σχολική γιορτή» είναι η πρέπουσα, μιας και την 28η του Οκτώβρη είχαμε φασιστική επιδρομή και όχι απελευθέρωση της Ελλάδας!). Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα γίνει η καθορισμένη ομιλία, την οποία λίγοι θα ακούσουν και ακόμη λιγότεροι θα δώσουν σημασία. Οι μαθητές βαριεστημένοι θα περιμένουν την ώρα της λήξης. Μήπως όμως με πολλούς εκπαιδευτικούς συμβαίνει κάτι διαφορετικό; Πόσο γνωρίζουν σήμερα οι νέοι την πραγματική ιστορία του τόπου μας; Γιατί αποκρύβονται απ΄ τα βιβλία ιστορίας και τις περισσότερες ομιλίες τα βασικά ιστορικά γεγονότα; Πόσα σχολεία αλήθεια καλούν παλιούς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις, ώστε οι μαθητές να μάθουν «από πρώτο χέρι» τα βιώματα και τα πραγματικά γεγονότα που έζησαν οι παππούδες μας; – Όσοι βέβαια απέμειναν στη ζωή. Και ποια είναι τα μηνύματα που στέλνει το παρελθόν στο παρόν;
Η αποσιώπηση και παραποίηση της ιστορικής αλήθειας, των γεγονότων που έλαβαν χώρα, είναι ίσως η πιο σημαντική πλευρά αυτής της υπόθεσης. Τι δεν θα ειπωθεί απ΄ τους υπηρέτες του συστήματος;
Ότι ο φασισμός είναι γέννημα-θρέμμα του καπιταλισμού. Θα αποδοθούν και πάλι ευθύνες σε ένα κυρίως πρόσωπο –τον «τρελό» Χίτλερ- απαλλάσσοντας έτσι την χρηματιστική ολιγαρχία και τα αστικά κόμματα απ΄ τις ευθύνες τους.
Θα αποσιωπηθούν τα πραγματικά αίτια του πολέμου –το νέο μοίρασμα του κόσμου απ΄ τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε σφαίρες επιρροής, αλλά και το τσάκισμα του εργατικού κινήματος και των κομμάτων του (και όχι μόνο).
Θα προβληθεί από κάποιους ότι το «ΟΧΙ» δεν ειπώθηκε απ΄ τον ελληνικό λαό, αλλά απ΄ τον δικτάτορα Μεταξά (θυμίζουμε μόνο τη προσπάθεια της «Καθημερινής» πριν από λίγα χρόνια, η οποία στόχευε στο να «αποδείξει» μέσα από τα «Απομνημονεύματα» του δικτάτορα, ότι το «ΟΧΙ» ειπώθηκε απ΄ αυτόν).
Οι κύριοι αιμοδότες και πρωτεργάτες της Εθνικής Αντίστασης, – οι αριστερές οργανώσεις ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ -, θα υποβαθμιστούν μέχρι σημείου εξαφάνισής τους, αν είναι δυνατό, απ΄ την ιστορία (συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του ΚΚΕ), και στη καλύτερη περίπτωση θα γίνει μια απλή αναφορά.
Παράλληλα θα αποσιωπηθεί εντελώς η φυγή της κυβέρνησης και της βασιλικής οικογένειας στο Κάιρο μέσω της Κρήτης, όταν οι Έλληνες πατριώτες ξεκινούσαν την αντίσταση στις πόλεις και στα βουνά.
Δεν πρόκειται να ειπωθεί ούτε μια λέξη για τις τρεις «ελληνικές» κατοχικές κυβερνήσεις των κουίσλιγκ, όπως ότι μια, μειοψηφία έστω, «Ελλήνων», προσχώρησε στους καταχτητές, καταδίνοντας τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, φορώντας ακόμη και την αποκρουστική κουκούλα του προδότη.
Πολύ λίγα θα ειπωθούν για τους εκτελεσμένους της Καισαριανής, για τις ισοπεδώσεις ολόκληρων χωριών και τη μαζική δολοφονία των κατοίκων τους, για τα βασανιστήρια και τους εξευτελισμούς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (σ.σ. ιστορικοί μελετητές κάνουν λόγο για 50 τέτοια στρατόπεδα στην Ελλάδα κατά την περίοδο της φασιστικής κυριαρχίας).
Δεν πρόκειται να ειπωθεί ούτε μια κουβέντα για τους 63.000 περίπου έλληνες Εβραίους, που σύρθηκαν με τα βαγόνια στα στρατόπεδα του θανάτου, στους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια, αφήνοντας την τελευταία τους πνοή. Οι επιζώντες είναι ελάχιστοι.
Μήπως όμως η κατάσταση μετά την απελευθέρωση άλλαξε; Η αποσιώπηση και παραποίηση της ιστορικής αλήθειας συνεχίζεται.
Αποσιωπάται εντελώς ο βρώμικος ρόλος των Εγγλέζων κατά τη διάρκεια της κατοχής, η υποστήριξή τους σε φασιστοειδή και οργανώσεις «αντιστασιακές» αμφιβόλου ποιότητας. Ένας ρόλος που έγινε εμφανής λίγο αργότερα τόσο στα γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944 όσο και μετά από αυτά. Κάποιοι χαμερπείς εξακολουθούν να τους παρουσιάζουν ακόμη και σήμερα σαν απελευθερωτές.
Στο όνομα της «ομοψυχίας» δεν πρόκειται να ειπωθεί ούτε μια κουβέντα για τους δοσίλογους της κατοχής, οι οποίοι αργότερα αθωώνονται σωρηδόν στις στημένες δίκες απ΄ τα δικαστήρια της ντροπής.
Στο όνομα πάντα της ίδιας «ομοψυχίας», θα αποσιωπηθεί εντελώς η μετέπειτα εξόντωση μιας πλειάδας αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στα ξερονήσια και τις φυλακές. Είναι οι ίδιοι ματωμένοι τόποι που σήμερα μετατρέπονται σε βοσκοτόπια, ενώ δίνονται σε εταιρίες για παραγωγή, λέει, αιολικής ενέργειας «με τη βούλα» των σημερινών κυβερνήσεων, κατακρεουργώντας την ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού.
Αλλά και στο όνομα του «να μην χαλάσουν οι σχέσεις μας με τους Γερμανούς», οι μέχρι τώρα ελληνικές κυβερνήσεις παραιτήθηκαν απ΄ τα εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ που μας χρωστάν για τις ναζιστικές θηριωδίες και τις υλικές ζημιές που προκάλεσαν κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής, αφήνοντας στο έλεος πολλούς αντιστασιακούς, να προσπαθούν από μόνοι τους, να πετύχουν μέσω δικαστικών αποφάσεων, έστω και μετά από τόσα χρόνια, όχι μόνο τη λήψη χρημάτων (αν είναι βέβαια ποτέ δυνατό να αποτιμηθεί η ανθρώπινη ζωή σε χρήμα!), αλλά και κυρίως, μια ηθική δικαίωση. Για όλα τούτα δεν λέγεται κουβέντα.
Τέλος (αν υπάρχει τέλος), θα αποσιωπηθούν τα μηνύματα της Εθνικής Αντίστασης, που εξακολουθούν να είναι και σήμερα τόσο επίκαιρα –βεβαίως κάτω από άλλες συνθήκες.
Ποια είναι όμως η σύνδεση του χθες με το σήμερα;
Τότε οι Έλληνες αντιστασιακοί κατέβαζαν τη ναζιστική σημαία απ΄ την Ακρόπολη. Σήμερα οι απλήρωτοι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού ψεκάζονται σαν τα κουνούπια απ΄ τις δυνάμεις καταστολής, ενώ τους χτυπούν και τους σέρνουν σαν τα σκυλιά.
Τότε η φτωχολογιά πουλούσε το σπίτι της για ένα τσουβάλι σιτάρι στους μαυραγορίτες. Σήμερα το κατάσχει η τράπεζα για λίγα Ευρώ.
Τότε οι Ναζί έκλεβαν το βιος του Έλληνα και το μετέφεραν στη Γερμανία. Σήμερα το κλέβουν με δάνεια μέσω τραπεζών, οδηγώντας μας στην πλήρη χρεοκοπία και αγοράζοντας τη δημόσια περιουσία αντί πινακίου φακής.
Τότε έκλεβαν τη σοδειά του αγρότη. Σήμερα μας επιβάλλονται πρόστιμα μέσω της ΕΕ, αν παράγουμε έστω κι ένα κιλό παραπάνω απ΄ το πλαφόν που έχει καθοριστεί απ΄ τις Βρυξέλλες.
Τότε οι γερμανοί φασίστες μας πολεμούσαν με τανκς και στούκας. Σήμερα μας πουλούν τα παλιοσιδερικά τους, έτσι που καταχρεωμένοι δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι.
Τότε η βασιλική οικογένεια φυγάδευσε τα χρυσαφικά της εκτός της χώρας. Σήμερα οι κεφαλαιοκράτες και το υπηρετικό τους προσωπικό φυγαδεύουν τον ιδρώτα των εργαζομένων στις ελβετικές τράπεζες ή φτιάχνουν off shore εταιρίες και τον στέλνουν στα νησιά-φορολογικούς παραδείσους.
Τότε οι Ναζί δολοφονούσαν τους έλληνες αντιφασίστες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στις φυλακές, στους δρόμους και στην ύπαιθρο. Σήμερα οι ομοϊδεάτες τους τραμπούκοι Νεοναζί της Χρυσής Αυγής επιδίδονται σε δολοφονίες και ανθρωποκυνηγητό των μεταναστών και των ελλήνων αριστερών μέσα στους ίδιους δρόμους, στα ίδια σοκάκια.
Τότε οι φασίστες έστελναν το ντελάλη τους στην αγορά να κάνει τις ανακοινώσεις. Σήμερα το ρόλο αυτό ανέλαβαν τα αστικά Μέσα Μαζικής Αποχαύνωσης, ναρκώνοντας το μυαλό, παραλύοντας τη βούληση.
Τότε οι χαφιέδες παρακολουθούσαν τους αγωνιστές βήμα το βήμα, γεμίζοντας το άδειο τους κεφάλι με αριθμούς, ήξεις και αφίξεις. Σήμερα τους αντικατέστησαν οι ηλεκτρονικοί χαφιέδες που στήθηκαν στις πλατείες, στα λιμάνια, στη γειτονιά. Τρυπώνουν με κοριούς στα τηλέφωνα, παρακολουθούν διαρκώς τα κινητά, εισβάλλουν σ΄ όλους τους ιδιωτικούς χώρους, στα ίδια τα σπίτια μέσω διαδικτύου, προσπαθώντας να καθορίσουν ακόμη και τις προτιμήσεις μας.
Τότε οι «Έλληνες» Τσολάκογλου παρέδιδαν τη χώρα μας στο φασισμό έρποντας πίσω απ΄ τον φύρερ τους. Σήμερα οι εθνικοί μειοδότες την παραδίδουν στ΄ αφεντικά τους, με τις υπογραφές τους να στέκουν φαρδιά-πλατιά κάτω απ΄ τα κείμενα της ντροπής, των Μνημονίων, του πλήρους ξεπουλήματος.
Για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός πρέπει να αντισταθεί! Να αντισταθεί απέναντι στο νεοναζισμό που σηκώνει κεφάλι. Να παλέψει την αποκρουστική πολιτική της εσωτερικής και εξωτερικής τρόικας, που στόχο έχει τη μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο του διεθνούς ιμπεριαλισμού και τους Έλληνες σε σύγχρονους σκλάβους. Τα συνθήματα «ψωμί», «εθνική ανεξαρτησία», «λαϊκή κυριαρχία», εξακολουθούν να παραμένουν και σήμερα επίκαιρα, βεβαίως κάτω από διαφορετικές συνθήκες και τροποποιημένες μορφές πάλης. Ο αντίπαλος δεν στέκεται απέναντι με τη στολή των Ες Ες και το όπλο στο χέρι, αλλά κρύβεται κάτω απ΄ τα κολλαριστά κοστούμια και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Θαρρώ πως εδώ βρίσκεται το νήμα που συνδέει το χθες με το σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: