Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Θρίλερ με τα εργασιακά

Μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις ανάμεσα στο κυβερνητικό επιτελείο και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με σκοπό την εύρεση μιας συνδυαστικής φόρμουλας για την επίλυση των προβλημάτων όσον αφορά στο νέο πακέτο μέτρων και τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέλαβε την πρωτοβουλία εύρεσης συμβιβαστικής φόρμουλας και για το σκοπό αυτό είχε επικοινωνία τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, και τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη.
Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου λένε ότι παρενέβη σε μια προσπάθεια να υπάρξει τελική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τα εργασιακά.
Νωρίτερα, ο κ. Σταμάτης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, κ. Δημήτρη Χατζησωκράτη.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Χατζησωκράτης εξέφρασε την ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει η κυβέρνηση, ωστόσο, έκανε λόγο για «κωλύματα» όσον αφορά στα μέτρα για τα εργασιακά.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, είχε εξαγγείλει την επίτευξη τελικής συμφωνίας με την τρόικα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές της χώρας το πακέτο των αλλαγών στα εργασιακά που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Το ίδιο είχε αναφέρει ο κ. Στουρνάρας και από το βήμα της Βουλής, λίγο αργότερα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, μετά τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, σήμερα η διαφορά είναι «περί όνου σκιάς».
«Μέχρι το τέλος του προγράμματος έχουμε να λάβουμε 90 δισ. ευρώ, τα χρειαζόμαστε για να μας καλύψουν τις ανάγκες» είπε ακόμη ο υπουργός, ενώ απέρριψε τα περί διαγραφής του χρέους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήταν αυτοκτονία να κάναμε μονομερή σεισάχθεια. Δεν μπορούμε να κάνουμε μονομερή διαγραφή χρέους».
Απαντώντας δε, σε παρατηρήσεις βουλευτών, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι «δεν χρεοκοπήσαμε, διότι έχουμε ακόμα αποθέματα από την προηγούμενη δόση».
«Υπ' αριθμόν 1 στόχος είναι η χαλάρωση της θηλιάς, που λέγεται δημόσιο χρέος» υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών.
Ακόμη, όπως μετέδωσε και το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι η Ελλάδα σήμερα εξασφάλισε την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σε ένα σχέδιο νόμου τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά μέτρα
«Όλα τα μέτρα (εργασιακά, προαπαιτούμενα και δημοσιονομικά ύψους 13,5 δισ. ευρώ) θα προωθηθούν σε ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα με την διαδικασία του κατεπείγοντος», είχε αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διευκρινίζοντας προηγούμενες δηλώσεις του για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Πάντως, ο κ. Στουρνάρας δεν ήταν σε θέση να αποσαφηνίσει εάν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αποτελείται από ένα άρθρο ή θα «σπάσει» σε περισσότερα.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί, προσερχόμενος στην Βουλή, ο κ. Στουρνάρας είχε δώσει την εντύπωση ότι τελικά το πακέτο μέτρων θα σπάσει σε δύο μέρη, το πρώτο θα περιλαμβάνει τα εργασιακά και τα προαπαιτούμενα και το δεύτερο θα έχει τα δημοσιονομικά και το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, τονίζοντας μάλιστα ότι και τα δύο θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως την 12η Νοεμβρίου ακολουθώντας την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Η συγκεκριμένη εκδοχή όμως προκάλεσε εύλογα ερωτήματα σε έμπειρους κοινοβουλευτικούς που επισήμαναν ότι «το σχέδιο αυτό δεν βγαίνει» καθώς ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να ακολουθήσει κατεπείγουσα διαδικασία και άρα η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να το ψηφίσει μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία που οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ημερομηνία που λειτουργεί σαν καταληκτική προθεσμία.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κ. Στουρνάρας προχώρησε σε νέα εξήγηση λέγοντας ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνει τα πάντα, δηλαδή εργασιακά, δημσιονομικά και προαπαιτούμενα.
Το πακέτο αυτό θα ακολουθήσει διαδικασία εξπρές ενώ σε δεύτερη φάση θα έρθει ο προϋπολογισμός του οποίου -όπως διευκρίνισε «τα κονδύλια θα είναι διαμορφωμένα στα δημοσιονομικά μέτρα που θα έχουμε περάσει».
Πέραν αυτών ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι το πακέτο πρέπει να κλείσει σήμερα. Αν δεν το παρουσιάσουμε αύριο στους εταίρους χάνουμε τις προθεσμίες για την εκταμίευση της δόσης».
Τι αλλάζει στα εργασιακά
Στις προωθούμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας που έκλεισαν μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπεται:
- Πλαφόν αποζημίωσης για τους παλαιότερους εργαζόμενους τα 2.000 ευρώ (μέχρι χθες η συμφωνία είχε οροφή τα 1.800 ευρώ). Αφορά όσους δικαιούνται αποζημίωση πάνω από 12 μισθούς και στην περίπτωσή τους το μέρος της αποζημίωση που υπερβαίνει τους 12 μισθούς θα υπολογίζεται με ανώτατο πλαφόν μισθού τα 2.000 ευρώ.
- Αποζημίωση μειωμένη κατά 50% εφ' όσον ο χρόνος προειδοποίησης είναι 4 μήνες.
Όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Οικονομικών οι εκπρόσωποι των κομμάτων έχουν ενημερωθεί για τις υποχωρήσεις της τρόικας. Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε αρκετές και ικανοποιητικές τις υποχωρήσεις των δανειστών, όπως για παράδειγμα στο θέμα που αφορούσε στις αποζημιώσεις των απολύσεων τα όρια από 16 χρόνια πέρασαν στα 28 χρόνια. Επίσης ανέβηκε η αποζημίωση των παλαιών εργαζομένων στα 2000 ευρώ και ο χρόνος προειδοποίησης από τους 3 στους τέσσερις μήνες.
Στουρνάρας: Δεν κλείσαμε μάτι όλη τη νύχτα
«Το πακέτο έχει κλείσει. Παρασκευή και Δευτέρα ο κ. Πάνος Τσακλόγλου (πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) θα ενημερώσει το euro working group ότι το πακέτο έκλεισε. Τα μέτρα θα έρθουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, με τη μορφή του κατ’ επείγοντος, σε δύο νομοσχέδια. Η συζήτηση και η ψήφισή τους θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι και την 12η Νοεμβρίου. Όλο το βράδυ μιλούσα με την τρόικα, η οποία έχει ήδη κάνει σημαντικές υποχωρήσεις στα εργασιακά», είπε ο κ. Στουρνάρας στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα δύο νομοσχέδια θα κατατεθούν στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και θα ακολουθήσουν την διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να ψηφιστούν έως την 12η Νοεμβρίου 2012.
«Δεν κλείσαμε μάτι όλη την νύχτα», αποκάλυψε ο κ. Στουρνάρας για τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας που διήρκεσαν όλη τη νύχτα της Τρίτης, ενώ απαντώντας στο αν έχει υπάρξει συνεννόηση με την ΔΗΜΑΡ, είπε: «Μίλησα με τον κ. Ν. Μπίστη και ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: