Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Τις στιγμές του «πολιτικού θανάτου Παπανδρέου» στις Κάννες περιγράφει ο Μπαρουέν

Το δραματικό παρασκήνιο του δημοψηφίσματος.
Τα παρασκήνια της ιστορικής αλλά και δραματικής συνάντησης της 3ης Νοεμβρίου στις Κάννες, όπου τέθηκε το θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το σχέδιο διάσωσης, πρόταση που είχε καταθέσει προ ολίγων ημερών ο Γιώργος Παπανδρέου, αποκαλύπτει ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσούα Μπαρουέν, στο βιβλίο του με το ημερολόγιο της κρίσης.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ βαρύ κλίμα και σε μεγάλη ένταση, αναφέρει, σύμφωνα με το απόσπασμα που δημοσιεύει η L’Express.
Στη συζήτηση, που κράτησε δύο ώρες χωρίς διακοπή, ήταν παρόντες εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Νικολά Σαρκοζί με τον Φρ.Μπαρουέν και τον υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα.
Από την πρώτη στιγμή άρχισε η επίθεση του Σαρκοζί, γράφει ο Μπαρουέν.
«’Στο λέμε καθαρά, αν κάνεις το δημοψήφισμα, δεν θα υπάρχει σχέδιο σωτηρίας’, είπε ο Σαρκοζί. Ο Παπανδρέου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Με παγωμένο βλέμμα, η Μέρκελ του λέει το ίδιο με αυστηρό ύφος. Είναι ψυχολογικός πόλεμος. Η ένταση ανεβαίνει. Ο Σαρκοζί του επαναλαμβάνει τους όρους με τόνο τελεσιγράφου. Ο Παπανδρέου ιδρώνει, αντιστέκεται, προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει.» 
Ο Ομπάμα παρατηρεί τη σκηνή, ακούει προσεκτικά. Μερικές φορές συνοψίζει τα πράγματα, ηρεμεί το παιχνίδι όταν η ένταση ανεβαίνει. Ο Παπανδρέου παίζει την καριέρα του. Ιδρώνει όλο και περισσότερο, μπερδεύει τα λόγια του και μετά καταρρέει [ψυχολογικά].» 
Στριμωγμένος, δεν έχει άλλη επιλογή από τα να πει [ότι το δημοψήφισμα είναι] ναι ή όχι στο ευρώ. Καταλαβαίνει ότι δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από αυτή την ερώτηση υποβάλλοντας την στο λαό του. Είμαι παρών στον πολιτικό του θάνατο σε ζωντανή μετάδοση. Μετά από δύο ώρες μάχης, καταθέτει τα όπλα».
Στο ίδιο βιβλίο ο Φρανσούα Μπαρουέν αποκαλύπτει ακόμη ότι τον Νοέμβριο του 2011 (προφανώς μετά τη συνάντηση στις Κάννες) είχε συζητήσει με έμπιστους συνεργάτες του να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και τις επιπτώσεις που θα είχε αυτό στη Γαλλία.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: