Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Η Ελλάδα έχει αλλάξει τρόπο σκέψης

ΘΕΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ
Η Γερμανίδα καγκελάριος, σε ομιλία της σε επιχειρηματικό λόμπι στο Βερολίνο, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις προόδους που έχουν επιτευχθεί στη χώρα μας
H Γερμανία δεν θέλει να διαιρέσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαβεβαίωσε η Α. Μέρκελ, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε με καλά λόγια στις προσπάθειες που καταβάλλουν Ελλάδα και Ισπανία
H Γερμανία δεν θέλει να διαιρέσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαβεβαίωσε η Α. Μέρκελ, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε με καλά λόγια στις προσπάθειες που καταβάλλουν Ελλάδα και Ισπανία
Νέα ηχηρή παρέμβαση «υπέρ» της Ελλάδας πραγματοποίησε χθες η Ανγκελα Μέρκελ. Μιλώντας σε επιχειρηματικό λόμπι στο Βερολίνο, σε συνέχεια των θετικών δηλώσεων του επί των Οικονομικών υπουργού της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η χώρα μας ούτε θα χρεοκοπήσει ούτε θα φύγει από το ευρώ, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «αλλαγή στάσης» της Αθήνας, αλλά και για τις προσπάθειες και τις προόδους που έχουν επιτευχθεί.
«Μπορούμε να πούμε πολλά για την Ελλάδα, όμως τώρα έχουν γίνει πραγματικά πολλά εκεί πέρα - ίσως πιο αργά και λιγότερο αποτελεσματικά απ' ό,τι φανταζόμασταν, αλλά κάτι έχει αλλάξει στον γενικό τρόπο σκέψης τους» τόνισε η κ. Μέρκελ, που το τελευταίο διάστημα επαναλαμβάνει τακτικά ότι θέλει τη χώρα μας στην Ευρωζώνη.
Καλά λόγια επιφύλαξε η καγκελάριος και για την Ισπανία: «Είδαμε με πόση ορμή, με πόση προσήλωση η ισπανική κυβέρνηση εργάζεται για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας». Διαβεβαίωσε, εξάλλου, πως είναι σαφές ότι η Γερμανία δεν θέλει να διαιρέσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογραμμίζοντας πως ο στόχος του ευρώ, όταν εισήχθη, δεν ήταν να περιοριστεί μόνο σε 17 χώρες, αλλά να επεκταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.
Η Σύνοδος
Η ίδια υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει δουλειά για να ενισχυθεί και να εναρμονιστεί η γενική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. «Με διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας, μια νομισματική ένωση δεν μπορεί να αντισταθεί μακροπρόθεσμα στα σοκ» εξήγησε για να προσθέσει ότι η ανταγωνιστικότητα θα είναι ένα από τα σημαντικά θέματα της αυριανής Συνόδου Κορυφής.
Ο κ. Σόιμπλε, παραμονές της Συνόδου, ζήτησε στο μεταξύ μεγαλύτερα βήματα προς τη δημοσιονομική ενοποίηση και δήλωσε ότι θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο αλλαγής της ευρωπαϊκής συνθήκης. Μεταξύ όσων ζητά είναι να θεσπιστεί «Επίτροπος Νομίσματος», που θα έχει τη δυνατότητα να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς.
Ζητά παράλληλα να αλλάξει ο τρόπος ψηφοφορίας στο ευρωκοινοβούλιο προς έναν πιο «ευέλικτο διακανονισμό». Ενα από τα μέτρα που θέτει επί τάπητος ως προς τη μεταρρύθμιση του ευρωκοινοβουλίου είναι σε κάθε ψηφοφορία να ψηφίζουν μόνο οι ευρωβουλευτές της ενδιαφερόμενης χώρας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, τα παραπάνω αιτήματα θα τα καταθέσει η Γερμανία ως όρο για να συναινέσει στα προγράμματα βοήθειας που ζητά ο ευρωπαϊκός Νότος και η Ελλάδα.
Το Βερολίνο αντέταξε εξάλλου χθες ένα κατηγορηματικό «όχι» σε οποιαδήποτε μορφή κοινής έκδοσης χρέους, την οποία προτείνει η έκθεση του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, που θα συζητηθεί στη Σύνοδο. «Μπορείτε να το πείτε όπως θέλετε: είτε τα πούμε "eurobills" είτε "ταμείο εξαγοράς του χρέους" ή όπως πριν "ευρωομόλογα", αυτός ο τύπος κοινής έκδοσης χρέους δεν θα γίνει με την κυβέρνησή μας» προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μίχαελ Λινκ, στο περιθώριο μιας υπουργικής συνόδου στο Λουξεμβούργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: